Avrasya Tüneli ne zaman açılacak? İşte tünelin geçiş güzergahları ve ödenecek ücretler

Avrasya Tüneli ne zaman açılacak? İşte tünelin geçiş güzergahları ve ödenecek ücretler

Türkiye tarihi günlerinden birini yaşamaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk geçişi yaptığı Avrasya Tüneli için geri sayım başladı. Peki herkesin merak ettiği Avrasya Tüneli ne zaman açılacak? Tünelin geçiş güzergahları neresi? Her bir geçişte tünele ödenecek fiyat kaç lira? Siz de haberimizden tünelin teknik özelliklerini bulabilir merak ettiğiniz tüm detayları takip edebilirsiniz.

Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul trafiğine nefes aldırması beklenen Avrasya Tüneli’nin 2017 yılı başında hizmete gireceğini açıkladı. Vatandaşlar heyecanla tünelin açılışını beklerken ne zaman ve hangi gün açılacağı merak konusu oldu. Tüm bunların yanı sıra tünelin ücreti ve geçeceği güzergahlarda büyük merak konusu oldu. 19 Nisan 2014 yılında yapımına başlanan Avrasya Tünel projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen Avrasya Tüneli Projesi’nin açılış tarihi 2017 yılının ilk çeyreği olarak açıklandı. İşte dev proje hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar...

GEÇİŞ GÜZERGAHLARI

Göztepe-Kazlıçeşme arasında seyahat süresini 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek olan Avrasya Tüneli'nde sona gelindi. 20 Aralık’ta açılacak dev projede asfalt çalışması tamamlandı. Kazlıçeşme’den Sarayburnu’na devam eden Kennedy Caddesi üzerindeki U-dönüşü, alt geçit olarak ve engellilerin erişimine uygun hemzemin geçit olarak inşa edilecek. Toplam uzunluğu yaklaşık 5.4 km olan mevcut yolun tamamı genişletilerek 2x3 ve 3x2 şeritten 2x4 şeride çıkarılacak. İstanbul Boğazı'nda deniz tabanının altından geçen 5.4 kilometre uzunluğunda iki katlı tünel inşa edilecek. Her katta çift şerit yer alacak. Batı girişinde bir paralı geçiş gişesi ve işletme binası, tünelin her iki ucunda havalandırma bacaları yer alacak. Göztepe'ye ulaşan D100 yolu üzerinde, 2 adet köprülü kavşak ve engellilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde modernizasyonları da dâhil olmak üzere yaya üst geçidi inşa edilecek. Yaklaşık 3.8 kilometre uzunluğundaki yol genişletilerek 2x3 ve 2x4 şeritten 2x4 ve 2x5 şeride çıkarılacak.

16-10/08/maps2.jpg

NE ZAMAN AÇILACAK?

20 Aralık'ta hizmete açılması için çalışmaların 7 gün 24 saat kesintisiz olarak ve büyük bir heyecanla yürütüldüğü Avrasya Tüneli'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya'dan ve Avrupa yakasına deniz tabanı altından otomobille geçti.

TÜNELİN GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

Tünel, bittiğinde kara tünelleriyle birlikte 5.4 kilometre olacak. Tünelin en derin noktası ise eksi 106.4 metre. Bu noktada tünel üstündeki örtü kalınlığı 55 metre, denizin en derin noktasında deniz tabanı derinliği ise 62 metre olacak. Milliyet'in haberine göre, tünelde maksimum hız saatte 70 km olarak belirlenirken, geçiş ücretleri otomobil için 4 dolar+kdv, minibüsler için 6 dolar+kdv karşılığı Türk Lirası olacak. Her iki yönde de geçişler ücretli olacak, sürücüler tünel geçiş ücretini HGS ve OGS aracılığıyla ödeyebilecek. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.

16-10/08/70-1475929631.jpg

AVRASYA TÜNELİNİN MALİYETİ

Avrasya Tüneli Projesi, 285 milyon 121 bin 188 Amerikan Doları tutarında özkaynak, 960 milyon Amerikan Doları tutarında kredi kullanılarak, toplam 1 milyar 245 milyon 121 bin 188 Amerikan Doları yatırımla 55 ayda tamamlanacak.

TÜNELDEN HANGİ ARAÇLAR GEÇECEK?

Tünel yalnızca hafif araçların (otomobiller, minibüsler) kullanımına izin verilecek şekilde tasarlandı. Ağır taşıtlar, iki tekerlekli araçlar (motosiklet, bisiklet) ve yayalar tünelden faydalanamayacaklar.

16-10/08/68-1475929616.jpg

600 METREDE BİR CEP VAR

Tünelde arıza yapan araçlar için her 600 metrede bir cep şeritleri bulunuyor. 7/24 kapalı devre kamera ve olay algılama sistemleriyle izlenecek tünelde, acil bir durumda hızla müdahale edilebilecek.

İLK GEÇİŞ ERDOĞAN'DAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asfaltlama çalışmaları tamamlanan Avrasya Tüneli'nden kendi kullandığı makam otomobili ile ilk geçişi yaptı. Erdoğan'a geçişte Başbakan Binali Yıldırım da eşlik etti. Tünelin Harem'deki şantiyesine gelen Erdoğan, burada makam otomobilinin şoför koltuğuna oturdu. Erdoğan'ın yanına Başbakan Binali Yıldırım, arka koltuğa da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan bindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kullandığı makam aracıyla Harem'den Avrasya Tüneli'ne girerek, Avrupa yakasına geçti. Erdoğan, buradan dönüş yaparak, yeniden Harem'e geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Harem'deki şantiyede tünele ilişkin brifing verildi.

16-10/08/57f8e47a0f254427b4d3e0d5.jpg

Türkiye tarihi günlerinden birini yaşamaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Eroğan'ın ilk geçişi yaptığı Avrasya Tüneli için geri sayım başladı. Peki herkesin merak ettiği Avrasya Tüneli ne zaman açılacak? Tünelin geçiş güzergahları neresi? Her bir geçişte tünele ödenecek fiyat kaç lira? Siz de haberimizden tünelin teknik özelliklerini bulabilir merak ettiğiniz tüm detayları takip edebilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN