Avrupa kapıyı açmadı umutlar Rusya’ya kaldı

Avrupa kapıyı açmadı umutlar Rusya’ya kaldı

Kovid-19’un etkilerinin hafiflemesiyle birlikte Avrupa’nın kapıları turizm tarafında Türkiye’ye tam olarak açılmış değil. Ülke liderlerinin ikili temasları sonrasında da somut bir karar çıkmazken, diplomatik kaynakların verdiği bilgiler hâlâ olumsuz. Rusya tarafından ise iyi haberler geliyor. İki ülke arasındaki temaslar sonrasında uçuşlar resmi olarak dün başladı.

ALİ YILDIRIM-KARAR

Koronavirüs salgını eşliğinde normalleşme çabaları yaz sezonuyla birlikte iyice hareketlendi. Özellikle turizm sezonunun açılması ülkeleri harekete geçirdi. Avrupa’nın Türkiye’yi uyarı listesine alması ve sonrasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Almanya ziyareti sonrasında yabancı misafir kapıları tam olarak açılmadı. Uyarılara devam eden Avrupa, yeni aldığı kararla birlikte hâlâ somut bir adım atmış değil. Öte yandan Türkiye’nin turizmde en büyük ziyaretçilerinden biri olan Rusya’dan da iyi haberler gelmeye başladı. Avrupa kapısını henüz tam olarak açmasa da Rusya ile uçuşlar başladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Rusya ile uçuşların başlatılması konusunda iki ülkenin mutabık kaldığını açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilgili kurumlara iki ülke arasındaki uçak seferlerinin başlatılmasını müzakere etme talimatı verdiğini ifade etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, kovid-19 salgını sürecinde normalleşme dönemine girilmesiyle atılan adımlar kapsamında 11 Haziran itibarıyla 31 ülkeyle seferlere başlandığını hatırlatarak “Bugün itibarıyla Rusya ile de uçuşların başlatılması konusunda mutabık kaldık” dedi. 31 ülkeyle seferlerin yeniden başlatılmasının yanı sıra 20 ülkeyle de görüşmeler devam ediyor. Rusya’nın da dahil olmasıyla yeniden sefer başlatılan ülke sayısı 32’ye yükseldi. Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşmüştü. İkilinin Suriye ve Libya’daki durum ile Ayasofya’nın statüsünün değiştirilmesini konuştuğu açıklanmıştı. Görüşme sonrasında Türk Hava Yolları resmi web sitesinde 1 Ağustos’tan itibaren Rusya’ya uçuşların yeniden başlamasıyla ilgili bir açıklama yayınlandı. Bu konuda daha önce Rusya ile iki kez görüşülmüş ancak sonuç alınamamıştı.

KOVİD-19 BELGESİ İSTENİYOR

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu sekiz ülkenin belirli koşullar altında Rus turistleri kabul etmeye hazır olduğunu resmi olarak bildirdiğini söyledi. Lomidze “Bunlar Türkiye, Küba, Dominik Cumhuriyeti, Meksika, Maldivler, Hırvatistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri. Bu ülkeler kesin turistik güzergâhlar ve Rusya pazarındaki yüksek talepten faydalanıyorlar” dedi. Lomidze ayrıca her yerde salgın nedeniyle belli başlı kısıtlamaların mevcut olduğunu, birçok ülkede sınırı geçen turistin kovid-19 taşımadığına dair belge istendiğini belirtti.

ANTALYA RUSLAR İLE REKOR KIRIYOR

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl kente 15 milyon 644 bin 108 turist geldi. Antalya, en fazla turisti ise ana pazar Rusya’dan karşıladı. 2015’te 2 milyon 838 bin 134, 2016’da 492 bin 349, 2017’de 3 milyon 796 bin 374 turistin geldiği Rusya’dan özellikle son üç yılda önemli artış kaydedildi. 2018’de 4 milyon 803 bin 860, geçen yıl ise 5 milyon 582 bin 763 Rus misafirin geldiği turizm kentinde, tüm zamanların rekoru kırıldı.

TÜRKİYE LİSTEYE DAHİL EDİLMEDİ

Kovid-19 kısıtlamalarının hafifletilmesi ile birlikte 14 ülkeye birliğe seyahat etme izni veren Avrupa Birliği dış sınırlarını açacağı ülke listesini güncelleme aşamasına girdi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Türkiye yine listeye dahil edilmedi. Salı günü Brüksel’de konuyu görüşen büyükelçilerin listeyi genişletmeme kararı aldığı dile getiriliyor. Bunun yanı sıra kovid-19 vaka sayısının artmasından dolayı daha önce sınırların açıldığı Sırbistan ve Karadağ’a kapıların yeniden kapatılacağı belirtiliyor. Buna göre, daha önce üzerinde anlaşılan listeye yeni ülke eklenmeyecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN