Avrupa'da Sarı Yelekliler korkusu

Avrupa'da Sarı Yelekliler korkusu

Avrupa'da Sarı Yelekliler korkusu başladı. Sarı Yeleklilerin eylemleri hangi ülkelere sıçrar? sorusu şimdiden Avrupa'lıların kabusu oldu. Belçika ve Hollanda'da Sarı Yrlerkliler'e destek gösterileri yapılırken uzmanlar 1968 olaylarını hatırlattı. İşte Avrupa'daki Sarı Yelekliler korkusu

Sarı Yeleklilerin eylemleri hangi ülkelere sıçrar? sorusunun detayları haberimizde. Avrupa'da Sarı Yelekliler korkusu başladı. Belçika ve Hollanda'da sarı Yeleklilere destek eylemleri düzenlendikten sonra Avrupalı siyasetçiler eylemlerin tüm kıtaya yayılmasından endişeleniyorlar...

Fransa Cumhurbaşkanı Macron akaryakıt fiyatlarındaki artışı askıya almasına rağmen "Sarı Yelekliler" ismiyle sokağa çıkan eylemcileri durduramadı. Yaklaşık 10 gündür Fransız sokaklarında Sarı Yeleklilerin eylemleri var. Fransa'da 4 haftadır süren eylemlerin ardından açıklama yapan Fransa Başbakanı Edouard Philippe "ulusal birliği" yeniden sağlayacaklarını söyledi. "Barışçıl eylemcilerle görüşmeler devam etmeli" diyen Başbakan Philippe, "Herhangi bir vergi artışı ulusal birliğimizi tehlikeye atmamalı. Ulusal birliği, diyalog, çok çalışma ve bir araya gelerek yeniden inşa etmeliyiz" şeklinde konuştu.

18-12/09/sari-yeleklilerin-eylemleri-hangi-ulkelere-sicrar.jpg

SARI YELEKLİLERE 1968 BENZETMESİ

Fransa'da akaryakıt zamlarına tepkiyle başlayan ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve yönetimine karşı öfkeye dönüşen "Sarı Yelekliler"in protestoları, başkent Paris sokaklarını karıştırdı.

Fransa'da dün yapılan gösterilerde 17'si polis 118 kişi yaralandı, 974 eylemci gözaltına alındı. Ülke çapında 89 bin polis görev yaptı. Fransa'daki gösteriler şimdiden Belçika ve Hollanda'ya sıçradı. Belçika ve Hollanda'daki küçük gruplar, Fransa'daki "Sarı Yelekliler"e destek vermek için şimdilik eylemler düzenliyor. "Sarı Yelekliler" hareketi 1968 yılındaki öğrenci eylemlerine benzetiliyor. Sadece Fransa'nın değil, başta Almanya olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinin de gösterilere sahne olacağı belirtiliyor.

Protestolar nedeniyle Champs-Elysees'deki mağaza ve restoranlar kepenk indirdi. Ülke çapında 89 bin polis görev yaptı.

25 YAŞINDAKİ GÖSTERİCİ SARI YELEKLİLERİN NE İSTEDİĞİNİ SÖYLEDİ

Paris'teki gösterilere katılan 25 yaşındaki François Dominique, yıllardır asgari ücretle çalıştığını ve zam beklediğini belirterek, bu konuda adım atmayan hükümete tepki gösterdi. Vergi artışından da şikayet eden Dominique, "Hükümet kendi çıkarını düşünüyor. Bizim çıkarlarımız önemsenmiyor. Demokratik bir ülke olduğumuzu düşünürsek bu, kabul edilemez birşey" diye konuştu. 

18-12/09/sari-yeleklilerin-eylemleri-hangi-ulkelere-sicrar-sari-yelekliler-korkusu.jpg

TRUMP'TAN SARI YELEKLİLER AÇIKLAMASI 

ABD Başkanı Trump, Fransa’daki protestolar, Avrupa ordusu tartışmaları ve Mueller soruşturmasına dair açıklamalarda bulundu. Trump, Fransa’daki eylemlerin, Paris İklim Anlaşması’nın işlemediğinin kanıtı olduğunu savundu.

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa'da hükümetin yapmayı planladığı yakıt vergisi zamlarına karşı düzenlenen 'Sarı Yelekliler' protestolarının, Paris İklim Anlaşması'nın işlemediğinin kanıtı niteliğinde olduğunu söyledi.

Twitter üzerinden çeşitli konularda açıklamalarda bulunan Trump, "Paris Anlaşması'nın Paris için işlediği pek söylenemez. Fransa'nın dört bir yanında protestolar ve ayaklanmalar. İnsanlar, bir ihtimal çevreyi koruyacaklar diye üçüncü dünya ülkelerine büyük miktarlarda paralar ödemek istemiyor. 'Trump'ı istiyoruz!' diye tezahürat ediyorlar. Fransa'yı seviyorum" ifadelerini kullandı.

Paris Anlaşması, küresel sıcaklık artışının bu yüzyıl içinde sanayi devri öncesine kıyasla 2 derecenin, hatta mümkünse 1,5 derecenin altında tutulmasını hedefliyor. Tarafların fosil yakıt kullanımını giderek azaltarak yenilenebilir enerjiye yönelmelerini amaçlayan anlaşmayı imzalayan ülkeler, maksimum 2 derecelik artış hedefinin tutturulabilmesi için sera gazı emisyonlarını belli ölçülerde azaltma taahhüdünde bulunmuştu. Ancak ABD geçen yıl Trump'ın kararıyla bu anlaşmadan çekilmişti.

18-12/09/sari-yeleklilerin-eylemleri.jpg

 ALMANYA'YA ÇAĞRI

Trump son aylarda yeniden gündeme gelen ortak bir Avrupa ordusu kurulması konusunda da açıklamalarda bulundu. Trump, "Avrupa Ordusu fikri Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında pek iyi bir sonuç vermedi. Ama ABD size destek oldu ve her zaman olacak. Sizden tek istediğimiz, payınıza düşen katkıyı NATO'ya ödemeniz. Avrupa'yı korumak için ABD çok daha büyük bir milli gelirin yüzde 4.3'ünü öderken Almanya bütçesinin yalnızca yüzde 1'ini ödüyor. Adalet!" diye tweet attı.

MUELLER SORUŞTURMASI

Başkan Trump, Rusya'nın Trump'ın kazandığı 2016 seçimlerine olası müdahalesini inceleyen Özel Yetkili Savcı Robert Mueller'ın soruşturmasıyla ilgili de bir tweet attı. Trump, "İKİ YIL VE MİLYONLARCA SAYFA BELGENİN (ve 30 milyon dolar maliyetin) ARDINDAN, HİLE YOK!" dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN