Bahoz Erdal'ı kim öldürdü? Fehman Hüseyin'i öldüren Tel Hamis Tugayları kimdir? Son dakika haberleri

Bahoz Erdal'ı kim öldürdü? Fehman Hüseyin'i öldüren Tel Hamis Tugayları kimdir? Son dakika haberleri

Bahoz Erdal'ı kim öldürdü? Tel Hamis Tugayları kimdir? PKK Terör örgütünün üst düzey isimlerinden Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin Suriye'de Tel Hamis Tugayları tarafından öldürüldü. Tel Hamis Tugayları'nın adını aldığı Tel Hames'te PYD'nin etnik temizlik yaptığı Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda belirlenmişti. İşte Tel Hames gerçeği...

Türkiye'nin "en çok aranan teröristler" listesinin kırmızı kategorisinde bulunan Terör örgütü PKK’nın üst düzey isimlerinden birisi olan Bahoz Erdal öldürüldü mü? Bahoz Erdal'ı kim öldürdü? Fehman Hüseyin kimdir?  Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin'i öldürdüğünü açıklayan Tel Hamis Tugayları kimdir?

TEL HAMİS TUGAYLARI KİMDİR?

Suriye'de Esad rejimine karşı savaşan Hasake bölgesinde bulunan nispeten daha küçük ölçekli bir grup olan Tel Hamis Tugayları Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin'i öldürdüğünü açıkladı. Tel Hamis Tugayları bölgedeki kaynakların ve güvenlik kaynaklarının adını pek bilmedikleri Rejime ve PYD'ye muhalif bir grup. 

PYD'ye muhalif grubun adı ismini aldığı Suriye'nin Kuzeyi'ndeki Tel Hames'ten geliyor. Tel Hames ismi özellikle Uluslararası Af Örgütü'nün 12 Ekim 2015'te yayınladığı 'Gidecek Yerimiz Yok' adlı raporda PYD'nin etnik temizlik yaptığının belirtildiği araştırmada geçiyor. Tel Hames'teki köylülerin  ifadelerinin de yer aldığı raporda IŞİD'den bölgeyi alan PYD'nin zulmunün yarattığı rahatsızlık kayda geçiyor.  

YPG IŞİD'DEN ALDI

Tel Hamis Tugayları'nın ismi bugüne kadar pek duyulmadı. Tel Hamis, Suriye'nin doğusundaki Haseke ilinde Arap nüfusun yoğun olduğu bir ilçe. YPG, IŞİD'in bir süreliğine  kontrol ettiği Tel Hamis'i IŞİD'in elinden almıştı.

TEL HAMİS ADI NE ZAMAN DUYULDU

Uluslararası Af Örgütü'nün 12 Ekim 2015'te yayımladığı ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile askeri kanadı YPG'nin Suriye'nin kuzeyinde Arap ve Türkmen sivillerin yaşadığı bölgelerde insan hakları ihlalinde bulunduğuna ve savaş suçu işlediğine dikkati çektiği raporda Tel Hamis Tugaylarnın adını aldığı Tel Hames'teki savaş suçları kayda geçirilmişti.  

PYD'DEN TEL HAMES'TE ETNİK TEMİZLİK

Raporda YPG'nin etnik temizlik yaptığı belirtilirken Tel Hames'teki bir çok köylünün ifadesi de yer aldı.

Örgüt, "Gidecek yerimiz yok" başlıklı raporda, Suriye'nin kuzeyinde bulunan özellikle Arap ve Türkmen köylerinin PYD'nin yönetimindeki özerk idare tarafından ateşe verildiği ve köylülerin de bölgeyi terk etmesi için ölümle tehdit edildiği vurgulandı.

TEL HAMES DAHİL 14 KÖYDE ARAŞTIRMA

Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin kontrolündeki 14 köy ve ilçede 2014 yazında araştırma yapan Uluslararası Af Örgütü ekibine konuşan Farah, Şubat 2014'teki çatışmalarda köydeki evlerden bazılarının ağır hasar gördüğünü anlattı. Farah şunları ifade etti: 

"Çatışmalar, sabah erkenden, tan vakti başladı… Bazı evlerin çatışmalar yüzünden yandığını hatırlıyorum, sahipleri bunları yeniden inşa etmek zorunda kaldı. Sanırım 20 ev ağır hasar gördü ancak tam sayıyı hatırlamıyorum. Çatışmalar gün boyunca devam etti.

YPG'DEN BAŞKA KİM YAPABİLİR Kİ?

Şubat ortalarında DAEŞ'in Tel Hames'ten çekildiğini duyduk. Koalisyona ait savaş uçaklarının sesleri o kadar yoğundu ki Kamışlı'yı terk etme kararı aldık… YPG girmeden önce köyden ayrıldık ve Mart 2015'te geri döndük. Döndüğümüzde evlerimizin yıkıldığını gördük. Her ne kadar kimin yaptığını bilmesek de YPG'den başka kim olabilir ki?"

EVLERİMİZİ YAKTILAR

Uluslararası Af Örgütü araştırmacıları, YPG kontrolü ele geçirdiğinde köyde bulunan bir kadınla da görüştü. YPG'nin hem kendi evini hem de başkalarının evlerini yıktığını kaydeden kadın, şunları söyledi:

"Evde kaldık… (YPG) Bize 'Evlerinizde kalın. Size zarar vermeyeceğiz. Sizi (DAEŞ'ten) kurtarmaya geldik. Sadece arananların isimlerini istiyoruz' dediler. Ama sonra evlerden giyeceklerimizi bile almamıza izin vermediler… Bizi dışarı çıkarıp evleri yakmaya başladılar… Sonra da buldozerleri getirip evleri yıktılar… Ne zaman evimin yanına gitmeye çalışsam beni geri ittiler… Köye gelenler, yeşil kamuflajlı üniformalar giyiyordu… Bize şehit verdiklerini söylediler ama bundan biz sorumlu değildik ki."

IŞİD'E DESTEK İDDİASI

Bir başka köylü de Uluslararası Af Örgütü araştırmacılarına YPG'nin köylüleri DAEŞ'e destek vermekle suçladığını ve Şubat 2014'te köydeki çatışmalarda 90 kişiyi kaybettiklerini söyledi. Misilleme olarak evlerini yaktıklarına işaret eden köylü, sözlerine şöyle devam etti:

KİMSENİN EVİ KALMAYACAK

"Bize '(2014'teki) çatışmalar sırasında bize karşı durup DAEŞ'le bir oldunuz. Bu köyde kimsenin evi kalmayacak' dediler… Çatışmalar başladığında kaçmıştık… YPG (bölgenin kontrolünü ele geçirdikten sonra) köye geldiğinde biz de köydeydik, bizi zorla dışarı çıkarıp evlerimizi yaktılar. Ateşe verdikten sonra… buldozerleri getirdiler ve YPG yıkıma başladı. Tüm köy yerle bir olana kadar evleri birbiri ardına yıktılar… Uğradığımızın zararın karşılanmasını ve evlerimizin yeniden inşa edilmesini istiyoruz… Bizim yıkılan evlerimizi yeniden yapacak olanağımız yok…

BİZ NE YAPABİLİRDİK?

Şimdi yerimizden olduk, komşu köylere dağıldık, ne elektriğimiz var ne de suyumuz… Bu köyde 90 kişiyi şehit verdiklerini söylüyorlar ama bizim bununla hiçbir ilgimiz yok. DAEŞ ile YPG arasında çatışmalar oldu, biz ne yapabilirdik? (Çatışmalar sırasında) köyde tek bir aile bile yoktu… Çatışmalar sırasında burada kimse olmadığı için köylülerden de ölen olmadı."

EVLERİ BASTI

Arapça bazı haber kaynaklarında yer alan bilgilere göre, YPG oradaki halkı IŞİD sempatizanı olmakla suçlayıp insan hakları ihlâllerinde bulundu. 4 Temmuz'da benzer bir şekilde Tel Hamis'te YPG Asayiş (YPG'nin polis birlikleri) komutanının arabasına konulan bir bombanın infilak etmesi sonucunda iki koruma öldürülmüş, komutan ise yaralanmıştı. YPG bu olaydan sonra ruhsatsız silahları toplamak için ilçedeki evlere baskın düzenlemişti.

Tel Hamis Tugayları "gerçekleşen operasyonu Suriye şehitlerine, gazilerine ve Suriye zindanlarında işkence gören şerefli Suriye halkına armağan ediyoruz" açıklamasında bulundu. 

TEL HAMİS SÖZCÜSÜ: HAVAYA UÇURDUK

Suriye'de rejime karşı savaşan Tel Hamis Tugayları Sözcüsü Halid el Hasekavi, terör örgütü PKK'nın üst düzey sorumlularından Fehman Hüseyin'in aracının havaya uçurularak öldürüldüğünü açıkladı.

HİMO'DAN KAMIŞLI'YA

AA muhabirine konuşan Hasekavi, terör örgütü PKK'nın üst düzey sorumlularından "Bahoz Erdal" kod adlı Fehman Hüseyin'in dün akşam 20.30'da Himo beldesinden Kamışlı'ya giderken hedef alındığını söyledi.

Fehman Hüseyin ile aralarında korumalarının da olduğu araçtaki en az 8 kişinin öldüğünü belirten Hasekavi, Suriye ve Türkiye halkına "müjde" olarak nitelendirdiği bu operasyonun uzun süren takip sonrası gerçekleştiğini ifade etti.

TEL HAMİS'İN TAM AÇIKLAMA METNİ

Suriye'de öldürülen "Bahoz Erdal" kod adlı PKK'lı terörist Fehman Hüseyin hakkında Tel HamisDevrimcileri Taburları tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Tel Hamis Devrimcileri Taburları adına; taburumuza bağlı Özel Operasyonlar Bölüğü'nün bölücü ve işgalci PKK Terör örgütü lider ve üyelerine yönelik gerçekleştirdiği takip ve tarassut faaliyetleri neticesinde, Kamışlı şehrinin batısında yer alan Himo beldesinde terör örgütünün en önemli liderlerinden olan PKK'nın sözde Askeri Kanat Genel Sorumlusu "Doktor Bahoz Erdal" kod adıyla bilinen şahsa ve yanındaki birkaç şahsa yönelik 08.07.2016 Cuma günü tam olarak saat 20.25'te suikast eylemi gerçekleştirdiğimizi beyan ediyoruz.

"PYD GİZLEMEYE ÇALIŞIYOR"

Gerçekleştirdiğimiz başarılı suikast eylemi neticesinde Bahoz Erdal ve yanındakilerin eylem sonucu hayatlarını kaybettikleri kesinleşmiştir. Olayı müteakip PKK'nın Suriye kolu olan işgalci PYD/YPG örgütünün Kamışlı şehrinde geniş kapsamlı gözaltı faaliyetlerine başladığı ve şehrin önemli noktalarına keskin nişancılar yerleştirdiği, şehrin giriş-çıkışlarını tamamen kapattığı, Suriye asıllı terör örgütü yöneticisinin kaybının örgüt mensuplarının morali üzerinde olumsuz etki yaratmasını engellemek amacıyla haberi gizlemeye çalıştığı öğrenilmiştir.

Bu gelişmeyi Suriye ve Türkiye halklarının şehitlerine armağan ederiz.

Yaşasın Özgür ve Demokratik Suriye, Şehitlerimize rahmet, yaralılarımıza şifa ve tutsaklarımıza özgürlük diliyoruz.

Tel Hamis Devrimcileri Taburları

Özel Operasyonlar Birimi"

DAĞLICA, AKTÜTÜN SORUMLUSU

Hasekavi, PKK terör örgütünün Suriye topraklarında işgalci olduğunu bildirerek, "Beşşar Esed rejiminin en büyük destekçilerinden biri olan PKK'nın bu üst düzey yöneticisine dönük gerçekleşen operasyonu Suriye şehitlerine, gazilerine ve Suriye zindanlarında işkence gören şerefli Suriye halkına armağan ediyoruz." dedi.

Bahoz Erdal kod adını kullanan Fehman Hüseyin, Dağlıca ve Aktütün başta olmak üzere birçok kanlı terör eyleminin talimatını vermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN