Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Erdoğan'ın katılımıyla açıldı

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Erdoğan'ın katılımıyla açıldı

Asrın projesi Demir İpekyolu'nun Bakü-Tiflis-Kars hattı açıldı. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Başbakanı Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Aripov ve Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili de katıldı. Erdoğan törendeki konuşmasında "Bugün içinde bulunduğumuz dönemden dolayı istikbalimiz için önemli adımlar atıyoruz. Proje ülkelerimizin gelişimine katkı sağlayacak" dedi. Liderler raylara son çiviyi çaktı, eşleriyle birlikte rayların makasını değiştirdi.

Erdoğan, Bakü'den yaklaşık 90 kilometre mesafedeki Alat Limanı'nda düzenlenen "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı"nın açılış törenine katıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili de katıldı.

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine "Öncelikle aziz dostum Aliyev ile bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapan Azerbaycan makamlarına misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum. Kazakistan, Gürcistan ve Özbekistan başbakanlarına da bugün bu heyecanımıza ortak oldukları için özellikle teşekkür ediyorum." diyerek başladı.

ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM

Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun açılışı nedeniyle bu törende bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bugün içinde bulunduğumuz dönemin ötesinde istikbalimiz bakımından çok önemli bir adım atıyoruz. Bu törenle de Asya'yı, Avrupa'yı ve Afrika'yı birbirine bağlama hedefiyle başlatılan yeni İpek Yolu girişiminin halkalarından birini hizmete alıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun ilk seferinin gerçekleşmesiyle orta koridor projesinin en önemli ayağı tamamlanmış oluyor. Böylece Londra'dan Çin'e kesintisiz demiryolu bağlantısı kurulduğunu da ilan ediyoruz. Kararlılığımızın ve vizyonumuzun eseri olan bu proje hepimizin ortak başarısıdır" ifadesini kullandı.

Erdoğan, Azerbaycanlıların "Zehmetle yeyilen acı soğan, minnetle yeyilen baldan şirindir." sözünü hatırlatarak, "İşte bu proje zahmetle, özveriyle, alın teriyle hayata geçirildiği için gerçekten çok kıymetlidir. Ülkem ve milletim adına projenin tüm bölgemiz için tüm halklarımız için hayırlara vesile olmasını Allah'tan temenni ediyorum" dedi.

17-10/30/8155462.jpg

Salonda bulunan liderlere, dünyanın kalbi olan son derece stratejik bir coğrafyada bulunduklarını belirten Erdoğan, bölgenin ulaşımdan ticarete, turizmden enerjiye muazzam bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, Türkiye olarak özellikle son 15 yıldır yapılan yatırımlarla bu potansiyeli hayata geçirmenin mücadelesini verdiklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin tamamlayıcısı niteliğinde birçok hizmeti halka sunduk. Marmaray hızlı tren hatlarının inşası, mevcut tren hatlarının yenilenmesi, İstanbul'a inşa ettiğimiz ve üzerinde raylı sistem geçişi de yer alan üçüncü köprü bunlardan bazılarıdır. Gerçekleştirdiğimiz bu yatırımlar Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin etkinlik ve cazibesini daha da arttırır.

Azerbaycan'ın Alat limanıyla da sadece 3 ülkeyi değil tüm Orta Asya Cumhuriyetlerini, Batı ulaştırma güzergahlarına bağlamış oluyoruz. Aynı şekilde Türkmenistan'ı Türkmenbaşı Limanı üzerinden, Kazakistan'ı da Aktau Limanı üzerinden Avrupa'ya bağlıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacaktır."

Hattın kapasitesinin 2034'te 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke ulaşacağını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun yük taşımacılığında maliyetleri ciddi manada düşüreceğine işaret etti.

17-10/30/tiflis.jpg

24 MİLYON TON İLAVE YÜK

Erdoğan projenin, tarihi İpek Yolu üzerinde zaman ve mesafe olarak nakliyatçılar için en avantajlı imkanları sunacağını kaydetti.

Hızlı tren hatlarının tamamının devreye girmesinin ardından Çin'den gelen yükün Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi sayesinde orta koridor üzerinden 12-15 gün arasında Avrupa Birliği ülkelerine ulaşacağını ifade eden Erdoğan, "Şu anda Çin üzerinden Avrupa'ya giden yük miktarı 240 milyon tonun üzerindedir. Ülkelerimizden geçen orta koridordan bu yükün yüzde 10'nun taşınması halinde bile 24 milyon ton ilave yük taşınmış olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

17-10/30/7ozgu_1509363322_1972.Jpeg

Erdoğan, elbette böyle bir hattın bölgeye getirisinin sadece ekonomik olmayacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

17-10/30/8156845.jpg
Liderler, raylara temsili çivi çakıp makas değiştirirken Kazakistan'dan getirilen tahılların taşıyan trenle 12 dakika mesafedeki Alat İstasyonu'na yolculuk yaptı.

"Proje siyasi olarak, barış, güvenlik ve istikrar, sosyal olarak refah getirecek, yük ve insan hareketliliği yanında bilgi hareketliliğiyle de ülkelerimizin beşeri gelişimine de katkı sağlayacaktır. Bölgenin kadim devletleri olarak bizler dayanışma ve iş birliği içinde hareket ettiğimiz sürece çok daha büyük projelere imza atabiliriz. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz Bakü-Tiflis-Kars, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve TABAP gibi projeler bundan sonra da yapacaklarımızın birer teminatıdır."
Konuşmalar sonrasında Bakü-Tiflis-Kars projesine ilişkin tanıtım filmi izlendi.

17-10/30/8156894-1509376512.jpg

Liderler, raylara temsili çivi çakıp makas değiştirirken Kazakistan'dan getirilen tahılların taşıyan trenle 12 dakika mesafedeki Alat İstasyonu'na yolculuk yaptı. 

17-10/30/demir.jpg

17-10/30/8156840.jpg

17-10/30/8156894.jpg

17-10/30/8156896.jpg

Konuşmaların ardından ilk tren Erdoğan, Aliyev ve Kvirikaşvili ile Kazakistan, Özbekistan başbakanlarının birlikte butona basmasıyla birlikte ilk tren yola çıktı.

17-10/30/8156897.jpg

Açılış konuşmalarının ardından Kazakistan'dan getirilen tahılın  taşındığı treni Türkiye'ye uğurlayan liderler, başka bir trenle limandan Alat  İstasyonu'na 12 dakika süren bir yolculuk yaptı.İlk sefer Kazakistan'dan getirilen tahılın bulunduğu yük konteyneri  Alat İstasyonu'ndan Mersin Limanı'na taşınıyor.

76 KİLOMETRESİ TÜRKİYE'DENG EÇİYOR 

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'yla, bölgedeki taşıma potansiyelinin  değerlendirilmesi için Asya ile Avrupa arasındaki eski tarihi İpek Yolu üzerinde  bulunan Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin daha da  kuvvetlendirilmesi hedefleniyor. Uzunluğu 838 kilometre olan yeni demiryolunun, 76 kilometresi Türkiye,  259 kilometresi Gürcistan ve 503 kilometresi ise Azerbaycan topraklarından  geçiyor. Hattın Türkiye bölümünde dört istasyon, üç köprü ile 76 kilometrelik  demiryolu inşa edildi. Türkiye ile Gürcistan sınır geçişinin sağlandığı tünelin 2  bin 375 metresi Türkiye, 2 bin 70 metresi ise Gürcistan topraklarında bulunuyor. BTK Demiryolu Hattı'nın Gürcistan kısmındaysa 105 kilometrelik  demiryolu hattı yapıldı,154 kilometrelik ray yenilendi. Azerbaycan'da ise 503  kilometrelik demiryolu hattı projeye uygun hale getirildi.

17-10/30/8156898.jpg

 LONDRA PEKİN KESİNTİSİZ ULAŞIM

Hattın devreye girmesiyle Londra'dan Pekin'e kesintisiz demiryoluyla  ulaşmak mümkün hale geldi.
Hatla Çin'den yola çıkan yükün Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden  Hazar Denizi ile Bakü Alat Limanı'na, oradan da Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması öngörülüyor.

İlk etapta hatla yıllık 1 milyon yolcu ve 6 buçuk milyon ton yük  taşınabilecek. Taşıma kapasitesinin 2034'e kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton  yüke çıkartılması planlanıyor. BTK demiryolunun, bölgedeki taşıma koridorlarına önemli bir alternatif  oluşturması, proje ortağı Türkiye'nin ise BTK ve Marmaray ile birlikte Çin-Avrupa  demiryolu trafiğinde önemli bir rol üstlenmesi öngörülüyor. Çin'den Avrupa'ya giden demiryollarının tamamı Rusya üzerinden  geçiyor. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun devreye alınmasıyla, mesafe yaklaşık 7  bin kilometre kısalacak. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu güzergahında taşınacak ürünler, Çin'den  Avrupa'ya demiryoluyla 15 günde ulaşabilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN