Barzani’yle Sincar temasları 

Barzani’yle Sincar temasları 

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Görüşmelerde Sincar’daki PKK varlığı ve bölgesel sorunlarla ilgili fikir alışverişi yapıldı.

EROL METİN

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “PKK Sincar’ı da kendisi için Kandil gibi bir terör bölgesi yapmak istiyor. Onlara bunu da yar etmeyeceğiz” çıkışı sonrası kritik bir ziyaret gerçekleşti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye geldi. Önce Başbakanlık Resmi Konutu’nda Başbakan Binali Yıldırım’la, ardından resmi programda yer almamasına rağmen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla bir araya gelen Barzani, daha sonra İstanbul’a geçerek Mabeyn Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü.

Basına kapalı olarak gerçekleşen her üç görüşmede de Ankara-Erbil arasındaki ilişkiler, Musul operasyonu, Başika’daki Türk askeri kampı, Sincar’daki PKK varlığı, Şii Haşdi Şabi milislerinin Türkmen kenti Telafer’e yönelik tehdidi masaya yatırıldı. Terör örgütünün Sincar’ı ikinci bir Kandil’e dönüştürme planı karşısında neler yapılması gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. Ezidi Kürt nüfusunun yoğunlukla yaşadığı Sincar, diğer adıyla Şengal, Musul ve Telafer arasında stratejik bir konumda yer alıyor.

Türkiye’nin yanı sıra Barzani yönetimi de PKK’nın IŞİD işgali bahanesiyle Sincar’a yerleşmesinden rahatsız. Barzani, PKK’lı teröristlerin Sincar’ı bir an önce terk etmesini istiyor. Ancak Sincar’da askeri eğitim kampları kurup, Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ), Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) ve Ezidxan Asayişi adları altında silahlı gruplar oluşturan PKK, bölgede kalıcı olmayı amaçlıyor. Askeri ve ideolojik eğitim verdiği Ezidi gençleri Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) karşı kışkırtan PKK, Sincar’ı özerk bir yapıya büründürmeyi hedefliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN