Başbakan Davutoğlu: Hedefimiz ekim ayında vizesiz Avrupa

Başbakan Davutoğlu: Hedefimiz ekim ayında vizesiz Avrupa

AB Reform Eylem Grubu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Başbakan Davutoğlu, ekim ayında vizesiz bir Avrupa hedeflediklerini söyledi. Bağdat-Ankara hattının gerilmesine de değinen Davutoğlu, Rusya'yı kastederek "Bazıları bu olayı provoke ediyor" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB reform grubu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Avrupa'ya vizesiz geçiş için ekim ayını işaret eden Davutoğlu, muhalefetin desteğini istedi. Başika kampına eğitim için sevk edilen Türk askeri sonrası isim vermeden Rusya'nın provokasyon yaptığını belirten Başbakan Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyulduğu açıkladı.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

Dün hem vaatlerimiz hem de reformlarımız konusunda eylem planımızı paylaştık.  AB reform izleme grubu oluşturduk. AB- Türkiye zirvesi kararlarını görüştük. Schengen konusu bir anlaşmayla hemen atılacak bir adım değil.

"Muhalefetin de destek olması lazım"

Mart ayına kadar bizim bu yasal düzenlemeleri yapmamız, daha sonra Temmuz ayından itibaren pilot uygulamalar, Ekim ayından da vize muafiyetine tam geçişin sağlanması gerekiyor. Bu net takvimden sapmamamız sadece bizim gayretimiz değil, meclisimizin de muhalefetin de destek olması lazım. Hedefimiz Ekim ayında vizesiz Avrupa.

"Adım atmazlarsa muhalefete seçimde vize verilmez"

Eğer muhalefet vize muafiyetini vatandaşlarımıza hak olarak görüyorsa, ki kesin görüyorlardır, o yüzden bir an önce işlemlerin başlatılmasında destek vermeleri gerekiyor. Gecikme yüzünden kimse bizi sorumlu tutmasın.

Eğer bu konuda adım atmazlarsa herhalde halk muhalefete bir sonraki seçimde vize vermez.

"Keşke Irak korunabilseydi"

Birincisi Irak'ın toprak bütünlüğü bizim için en asli unsurlardan biridir. Şu ana kadar bu konuda Türkiye'den daha hassas bir ülke yoktır. İkincisi, keşke Irak hükümeti bu topraklarını terör örgütlerinden koruyabilseydi ve çevre ülkelere bir tehdit teşkil etmeseydi.

"Birkaç uçak malzemeyi destek olarak Irak'a gönderdik"

Şu an Musul'da IŞİD varlığı güvenliği tehdit ediyor. DAEŞ'e karşı mücadelede en baştan itibaren destek verdik. Geçen sene Sayın İbadi ile bunları konuştuk, birkaç uçak malzemeyi destek olarak Irak'a ve Erbil'e gönderdik. Bu yeni değil. Türkiye'nin K.Irak'ta Başika'da başından beri eğitim veren kamplar var. Bunlar gizli değil.

Bizzat Peşmergeleri ziyaret ettim. Sincar'ın kurtarılması Peşmerge ile gerçekleşir.

"Askerlerimizin güvenliği için takviye yaptık"

Başika'da yine benzer amaçlarla kurulan ve aylardır faaliyet yapan bir eğitim bölgemiz var. Burada 2 bini aşkın Musul Ulusal Ordusu'na mensup yetiştirilecek elemanlarımız var. Türkiye gizli bir faaliyet yapıyor gibi kanaat oluşması doğru değil. Başika'daki fark sınırımıza 30 km yakında olduğu için, ve son dönemde istihbari yönden bazı bilgiler elde ettiğimiz için askerlerimizin güvenliği için takviye yaptık.

"Bazıları bu olayı provoke ediyor"

Bu olayı provoke eden taraflar Türkiye ile Irak hükümeti değildir. Bazıları (Rusya'yı kast ediyor ) bu olay üzerinden kendi müdahalelerini askeri varlıklarını unutturarak Türkiye'yi hedefe alıyorlar. Ben Sayın İbadi'ye bir mektup yazdım ve niyetimizi belirttim. Aramıza herhangi bir üçüncü taraf girmesin. 1 Kasım sonrası ilk arayanlardan biri İbadi idi, ben de onu ilk arayanlardan biriydim. Dışişleri'miz Irak'ı aradı ve bilgi verdi. Dün de Sinirlioğlu ve Fidan'ı Bağdat'a gönderdik. Niyetimiz açık bir şekilde anlatıldı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN