Belli kan gurupları koronadan daha az mı etkileniyor? Bilim Kurulu tartışmalara noktayı koydu

Belli kan gurupları koronadan daha az mı etkileniyor? Bilim Kurulu tartışmalara noktayı koydu

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, kan grupları ile ilgili tartışmalara nokta koyarak, "Tedbirler tüm kan grupları için aynıdır. Kişinin kan grubu ne olursa olsun, kan grubunun koronavirüsten koruyucu bir yönü yoktur" dedi.

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, kan grupları ile yeni tip koronavirüs (Kovid-19) arasındaki ilişkiye dair, "Kişinin kan grubu ne olursa olsun, kan grubunun koronavirüsten koruyucu bir yönü yoktur" açıklamasında bulundu.

Kayıpmaz, kan grupları ve Kovid-19 arasındaki önleyicilik tartışmalarına ilişkin ulusal ve uluslararası çalışmaların yapıldığını belirterek Hacettepe Üniversitesi'nden yayınlanmış çalışmayı örnek gösterdi. 

"Bu çalışmada koronavirüs testleri pozitif olan kişilerin büyük çoğunluğunun "A" grubunda olduğu, onu daha sonra "0" grubunun izlediği ortaya konmuş" diyen Doç. Dr. Kayıpmaz sözlerine şöyle devam etti: 

"Ama burada çok önemli bir sonuç cümlesi var; "her ne kadar hastalar arasında belirli kan grupları daha sık görünse de hastalığın klinik gidişatına bu kan grubunun herhangi bir etkisi yoktur" diye. Bu şu demek; klinik gidişat derken, hastaların entübasyon oranlarında, yoğun bakım yatış oranlarında veya ölüm oranlarında, kan grupları ile bu bahsettiğim klinik gidişat kriterleri arasında herhangi istatiksel olarak anlamlı bir ilişki gösterilmemiş"

'KAN GRUBUNUN KORONAVİRÜSTEN KORUYUCU BİR YÖNÜ YOKTUR'

Kayıpmaz, "belirli kan grupları bu hastalıktan korunmaktadır', "daha az yakalanmaktadır" diye, tedbirsiz davranışlar içerisine girilmemesi gerektiği yönünde uyarıda bulundu. 

"Hangi kan grubu olursa olsun, her ne kadar çalışmalarda belirli kan gruplarında hastalarda daha nadir olduğu gösterilmiş olsa da tedbirler tüm kan grupları için aynıdır" diyen Kayıpmaz, "Bahsettiğim çalışmada koronavirüs tanısı almış hastalarda en sık gözlenen kan grubunun "A" grubu olduğu ortaya konmuş. Ondan sonra "0" grubu, üçüncü sırada "B" grubunun en son sırada da "AB" grubunun geldiği saptanmıştır. Dediğim gibi kişinin kan grubu ne olursa olsun, kan grubunun koronavirüsten koruyucu bir yönü yoktur" diye konuştu.

'İNAKTİF AŞIYI OLMAYI TERCİH EDERİM'

Aşı tartışmalarıyla ilgili de konuşan Doç. Dr. Kayıpmaz, İnanktif aşıların saklanması ve dağıtılmasının daha kolay olduğunu belirterek, "Bu anlamıyla bu aşılara baktığımızda, yıllardır aşı üretiminde uygulanan yöntem ile üretilmiş olması dolayısıyla, daha önce acil servis çalışanlarında, yurt dışındaki çalışmalarda etkinliğinin gösterilmiş olması dolayısıyla ben kişisel olarak inaktif aşıyı olmayı tercih ederim. İnaktif aşının maliyeti mRNA aşının maliyetinden daha az değildir, hemen hemen aynı maliyette. Kişisel olarak benim tercihim inaktif aşılar yönünde olur" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN