'Beyin egzersizi' sitesine 2 milyon dolar tazminat cezası

'Beyin egzersizi' sitesine 2 milyon dolar tazminat cezası

Ücretli olarak sunduğu çeşitli zeka oyunlarıyla insanların bilişsel kapasitelerini geliştiridiğini iddia eden Lumosity adlı siteye 2 milyon dolar tazminat cezası verildi.

Kullanıcılarına sunduğu ücretli "beyin egzersizleri" ile bilişsel kapasiteyi geliştirdiğini iddia eden "Lumosity" adlı internet sitesi, "aldatıcı reklam" gerekçesiyle 2 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

Slate'te yer alan habere göre aylık 15 dolar ya da 300 dolar karşılığında yaşam boyu üyelik seçenekleri bulunan Lumosity'de, hafızayı güçlendirme, problem çözme yeteneğini geliştirme gibi birçok hedefe yönelik "oyun"lar bulunuyor. Site, oyunların beyin kapasitesini geliştirdiğinin bilimsel olarak kanıtlandığını iddia ediyor. Yapılan araştırmalara göre ise kullanıcıların oyunlardaki performansı zamanla artsa da bilişsel yeteneklerinde kayda değer bir gelişme görülmüyor.

16-01/07/b_18122013e0jarvd8cdpn8jem.jpg

Lumosity ile Türk kullanıcılar da sık sık karşılaşıyor.

Yaşlılık korkusunu istismar ediyor

Amerikan Federal Ticaret Komisyonu (FTC), bu nedenle şirkete 2 milyon dolar ceza kesti ve müşterilerine kullanıcı sözleşmesi hakkında bilgi verme zorunluluğu getirdi. FTC Tüketici Koruma Bürosu müdürü Jessica Rich, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Lumosity, hafıza kaybı, bunama ve hatta Alzheimer gibi sorunları önleyebileceği iddiasıyla tüketicilerin yaşlanmaya bağlı bilişsel gerileme korkularını istismar ediyor. Ancak Lumosity'nin reklamlarının altını dolduracak yeterli bilimselliği yok" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN