Bilal Erdoğan'dan Playstation açıklaması: Herkesin alabileceği bir şey değil

Bilal Erdoğan'dan Playstation açıklaması: Herkesin alabileceği bir şey değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan teknolojiyle ilgili katıldığı bir programda "Herkes bir Playstation’ı olsun ister. Ama herkesin alabileceği şeyler değil" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, İstanbul Marmaracık tesislerinde yapılan geleneksel sporlar temalı Marmaracık Gençlik Kampı’na katıldı. Erdoğan, burada teknoloji ile ilgili soruları cevapladı. 

Erdoğan, “Cep telefonunuzda hangi uygulamalar var?" sorusuna şu yanıtı verdi:

“Mesajlaşma uygulaması olarak Bip ve Signal var. WhatsApp kullanmıyorum, herkeste olduğu için sizi ulaşılabilir kılıyor. Hala SMS kullanıyorum. Google’ın çeviri uygulamasını kullanıyorum. Japonya’ya gittiğiniz zaman direkt resimden çeviriyor. Yemek tarifi programı var. Airbnb var, birkaç kere yurtdışına gittiğimde kullanmıştım. Duolingo var, Fransızca ve İtalyancamı unutmamak için. E-nabız uygulaması var. Müzik için Fizy kullanıyorum. İstegelsin var salgın zamanında indirmiştim.”

"PLAYSTATION HERKESİ ALABİLECEĞİ ŞEY DEĞİL"

Program sunucusunun gençlerin teknolojik ürünlere ulaşım konusunda yaşadıkları problemin ne zaman giderilebileceği sorusu üzerine ise Erdoğan şunları söyledi:

“Herkes bir Playstation’ı olsun ister. Ama herkesin alabileceği şeyler değil. Akıllı telefonlar her eve girmiş oldu, ucuz tabletler üretildi, Milli Eğitim’in tablet kampanyası vardı. Evimize bulaşık makinesi geldiğini hatırlıyorum, büyük olaydı. Şimdi bulaşık, çamaşır makinesi değil başka şeyler…Burada püf nokta bizim ortaya teknolojik ürün koyabilmemiz.”

Programın sonunda telefondan ok atma oyunu oynayan Erdoğan, hedefleri vurmayı başardı.

PS 5'İN TÜRKİYE SATIŞ FİYATI TEPKİ ÇEKTİ

Öte yandan Sony'nin popüler oyun konsolu PlayStation 5'in satışa çıkış tarihi ve özellikleri geçtiğimiz ay açıklanmıştı.

Konsol Türkiye'de 19 Kasım'da 8 bin 299 TL'den satışa sunulacak. Fakat PlayStation Türkiye, o tarihe kadar fiyatın değişebileceği uyarısında bulundu.

Konsolun ABD'de 500 dolara satılırken Türkiye'de ek vergiler nedeniyle 1.000 dolardan pahalıya satılması sosyal medya kullanıcılarının tepkisini çekti.

ekşi sözlük'te bir yazar, asgari ücretle çalışan bir işçinin ABD'de 1,5 haftalık maaşıyla konsolu alabileceğine, Türkiye'de ise 3,5 aylık maaşını biriktirmesi gerektiğine dikkat çekti. Twitter'da ise bir kullanıcı doktor maaşıyla PlayStation 5 alamayacağını yazdı.

İLK OLARAK 12 KASIM'DA ABD'DE SATIŞA ÇIKACAK

PS5 ilk olarak 12 Kasım'da ABD, Japonya, Kanada, Meksika, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore'de satışa çıkacak. 19 Kasım'da ise dünya genelinde satış başlayacak.

Oyun konsolunun iki versiyonu bulunacak. PlayStation 5 Blu-ray disklerde satılan oyunları da çalıştırırken PS5 Digital Edition yalnızca internetten indirilen oyunları çalıştırabilecek.

PS5'in ABD fiyatı 500 dolar, AB fiyatı 500 euro, İngiltere fiyatı ise 450 sterlin olarak açıklandı. Dijital versiyonu ise ABD'de 400 dolar, AB'de 400 euro, İngiltere'de ise 460 sterlin olacak.

PS5 TÜRKİYE FİYATI NEDEN YÜKSEK?

Türkiye'de PS5 oyuncularının dünyanın geri kalanına göre daha fazla para ödemesinin nedeni Türkiye'nin bu yıl oyun konsollarına getirdiği ek gümrük vergileri.

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile getirilen bu ek vergi oranının 1 Ekim 2020'de yüzde 50'den yüzde 20'ye düşürüleceği açıklanmıştı.

Fakat 24 Eylül'de yeni bir karar yayımlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 50'lik vergiyi yıl sonuna kadar uzattı.

PS5 ÖZELLİKLERİ NELER?

PlayStation 5'in içinde AMD Zen 2 mimarisine sahip, 3.5 GHz frekansında sekiz çekirdekli bir işlemci bulunuyor.

PS5'te RAM belleği 16 GB, depolama alanı ise 825 GB boyutunda.

Konsolda SSD teknolojisinin kullanılmasıyla oyunların yükleme süresinin ciddi ölçüde azalacağı belirtiliyor.

Konsolun grafik motorundaki ışın izleme hızlandırma (ray tracing) özelliğinin ise oyunlardaki ışıkların çok daha gerçekçi gözükmesini sağlayacağı açıklandı.

PS5 4K televizyonlarda 120 Hz'e kadar görüntü verebilecek.

Konsol 8K televizyonları da destekliyor.

PS5'DE HANGİ OYUNLAR VAR?

Sony'nin düzenlediği tanıtım etkinliğinde PlayStation 5 ile birlikte piyasaya çıkacak ilk oyunlar da tanıtıldı. Bunların bir kısmı şöyle:

-Spider-Man: Miles Morales

-Hogwarts: A Dark Legacy

-God of War: Ragnarok

-Final Fantasy XIV

-Call of Duty: Black Ops Cold War

-Devil May Cry 5

-Deathloop

-Five Nights at Freddy's

-Fortnite

PlayStation'ın rakibi olan Microsoft'un oyun konsolu Xbox da yeni nesil oyun konsolu Xbox Series X'in Türkiye satış fiyatını bu hafta açıklamıştı. Kasım ayında piyasaya sürülecek konsolun fiyatı 7 bin 500 TL olarak duyurulmuştu. Fakat bu fiyat bir süre sonra Microsoft sitesinden kaldırıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
15 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN