Dünyanın çeşitli yerlerinde bilim insanlarının açıklayamadığı, eski çağlardan kalma pek çok bulgu var. Taş Çağı'nda inşa edilmiş labirent gibi mağaralar, bir ülkenin her tarafına saçılmış devasa taş küreler, insan yapısı mı doğal mı olduğu anlaşılamayan yapılar bu galeride... Biri de Türkiye'den!
1/10
Taş Devri Tünelleri, insanlık tarihinin en gizemli yapılarından. İnsanların avcılık ve toplayıcılıkla yaşamını sürdürdüğü, sivriltilmiş taştan başka bir alet yapmayı bilmediği bir zamanda bu tünellerin nasıl inşa edildiği belirsizliğini koruyor.
2/10
Bu, 1980 yılında Yeni Zelanda'daki Owen Dağı'nda bulunan bir moa pençesinin fotoğrafı. Moa, Yeni Zelanda'ya özgü, boyu 3 metreyi aşan bir devekuşu türü. Moaların soyunun 500 yıl kadar önce tükendiği tahmin ediliyor. Bilim insanlarının kafasını kurcalayan şeyse, bu moa pençesinin dağın tepesinde ne aradığı ve nasıl olup da yüzlerce yıl bozulmadan kalabildiği...
3/10
L’Anse aux Meadows adı verilen bu yapı, Viking uygarlığından izler taşıyor. Tuhaf olansa, Kuzey Amerika'da yer alması. Zira bu, Vikinglerin Kristof Kolomb'dan 500 yıl önce Amerika'yı keşfettiği anlamına geliyor. Buna karşın Amerika'da Vikingler'den başka bir iz bulunmuyor.
4/10
Bu çizimden, moaların Yeni Zelanda mutfağının leziz yemeklerinden biri olduğu anlaşılıyor.
5/10
Qin Hanedanı, Çin Seddi'ni yaptırmasıyla meşhurdur. Bu fotoğraftaysa, en az Çin Seddi kadar mükemmel bir yapı olan LLongyu mağaraları'nın ne zaman, nasıl ve kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. Arkeologlar mağaraların Çin Seddi'ni inşa ettiren Qin Hanedanı tarafından yaptırıldığını tahmin etse de, Çin'in arşivlerinde bu yönde herhangi bir belge yer almıyor.
6/10
Kosta Rika'nın her tarafında, bunlar gibi büyüklü küçüklü taş küreler bulunuyor. Arkeologların bu kürelerin neden yapıldığıyla ilgili en ufak bir fikri yok.
7/10
Urfa'nın Örencik köyü yakınlarında yer alan göbekli tepe, dünyanın bilinen en eski tapınaklar topluluğu. Göbekli Tepe'deki tapınakların M.Ö. 10 bin yılında yapıldığı tahmin ediliyor. İşin ilginç yanı, bu tarihte bölgede inşa edilmiş herhangi bir yerleşim yeri izine rastlanmamış olması.
8/10
9/10
Bolivya'daki Güneş Kapısı adlı bu yapı, 4 bin metre yükseklikte bulunuyor. Üzerinde bazı oymalar olsa da, bilim insanları ne amaçla bir dağın tepesine böyle bir kapının inşa edildiğini çözebilmiş değil.
10/10
Yonagumi Anıtı, Japonya'da denizin dibinde yer alıyor. Dik açıyla yükselen duvarları ve düzgün yüzeyleri olan anıtın, insan yapısı mı, doğal mı olduğuna karar verilemiyor.