Bilim Kurulu Üyelerinden kafa karıştıran açıklama

Bilim Kurulu Üyelerinden kafa karıştıran açıklama

Koronavirüs tedbirleri konusunda Bilim Kurulu üyelerinden kafa karıştıran açıklamalar geldi. Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Mart ayındaki gevşeme ile restoran ve kafelerin açılabileceğini söyledi. Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz ise, mutant virüslerin en az 3'te 1 oranında daha hızlı bulaştığını belirterek, "tedbirlerimiz artırmalıyız." dedi.

Dünkü kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mart ayından itibaren koronavirüs salgınında kademeli normalleşmeye geçileceğini duyurmuştu. Bunun üzerine restoran ve kafelerin önümüzdeki aylarda açılacağı beklentisi arttı. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, önümüzdeki ay, belli oranda gevşetilmeye gidilerek kafe ve restoranların açılabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz ise, bulaşıcılığı yüzde 30 oranında daha fazla olan mutant virüslerden korunmak için tedbirlerin aynı oranda artırılması gerektiğini ifade etti.

"GEVŞEME MART BAŞINDAN İTİBAREN OLACAK"

Restoran ve kafelerdeki gevşemeye açıklık getiren Kayıpmaz, şöyle konuştu:

"İli ya da ilçeyi temiz tutmak adına giriş çıkışlar kapatılabilir. Yeri geldiğinde iller bazında değerlendirilip uygulamaya alınabilecek bir önlem. Restoranlar eskisi gibi hizmet vermeyebilir. HES kodu ile misafir kabul edecekler. Örneğin yüzde 25'lik bir kapasite ile açılabilirler. Misafirlere bir süre kısıtlaması uygulanabilir. Havaların ısınması ile beraber dış mekanlarda açılacak. Mesafeler açılınca insanlar daha geniş oturabilecek. Restoran ve kafelerdeki gevşeme de Mart başından itibaren olacak."

emrekayipmaz.jpgBilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz

TEDBİRLERİ ARTTIRMALIYIZ

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, İngiltere'de otaya çıkan, Türkiye'de de görülen mutant virüslerin bulaşıcılığı yüzde 30 oranında daha fazla olan mutant virüslerden korunmak için tedbirlerin aynı oranda artırılması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Gündüz, mutant virüse yönelik alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"Bizim şu ana kadar aldığımız verilerden elde ettiğimiz sonuç; mutasyona uğrayan virüslerin daha hızlı bulaştığıdır. En az 3'te 1 oranında daha hızlı bulaşıyor, bu daha da yüksek olabilir. Bu bilgiye kesin sahibiz ancak mutasyona uğramış virüslerle hasta olanların daha ağırlaştığına dair elimizde herhangi bir veri yok. Bu konuda da henüz yoğun bakımlara daha hızlı geçiyorlar diye bir şey söylemek mümkün değil. En az 3'te 1 oranında hızla bulaşan mutant virüsler varken kişisel koruyucu tedbirlerimizi de en az bu oranda artırmalıyız.

mutantvirus.jpgBilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Dünkü kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili şu ifadelere yer vermişti:

"İllerimizi vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandıracağız. Salgın tedbirleriyle sebebiyle işine ara vermek zorunda kalan restoran, kafe, kıraathane vb. esnaflarımızı rahatlatacak yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır."
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN