Binali Yıldırım Ekrem İmamoğlu oy farkı kaç? Canlı | İstanbul seçim sonuçları

Binali Yıldırım Ekrem İmamoğlu oy farkı kaç? Canlı | İstanbul seçim sonuçları

İstanbul'da oylar yeniden sayılıyor. Binali Yıldırım - Ekrem İmamoğlu oy farkı kaç? Nefesler tutuldu, Türkiye'nin gözü İstanbul seçim sonuçları 2019'a kilitlendi. AK Parti'nin itirazı ve YSK'nın kararlarıyla bir çok ilçede oylar yeniden sayılırken Yıldırım ve İmamoğlu oy oranları KARAR.COM'da canlı olarak aktarılıyor. Her yarım saatte bir güncellenen rakamlara göre İmamoğlu 21 bin oyla önde. Yıldırım aradaki farkı kapatıyor. Dünyanın gözünün çevrildiği seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı kim olacak? İşte İstanbul seçimlerinde son durum ve güncel oy oranları...

Yerel seçimlerde İstanbul'daki geçersiz oylar yeniden sayılırken, YSK birleştirme tutanaklarına hatalı işlenen oylar da düzeltiliyor. AK Parti'nin YSK'ya yaptığı başvuru ile bazı ilçelered başlattığı süreç devam ediyor. Peki Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasında kaç oy fark var? İstanbul seçim sonuçları ne yönde değiyor. Ekrem İmamoğlu oy oranı, Binali Yıldırım oy oranı ne oldu? Sürekli güncellenen sayfamızda Millet İttifakı adayı olan Ekrem İmamoğlu Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım arasındaki oy farkını canlı olarak aktarıyoruz. 

KİM ÖNDE? İSTANBUL SEÇİMLERİNDE GÜNCEL OY ORANLARI

YSK verilerine göre 24 bin olan oy farkı oylerin yeniden sayılmasıyla birlikte 21 bandına geriledi. Geçerli oyların sayısında ise artış var. Yıldırım-İmamamoğlu arasındaki oy farkını tablolarla canlı olarak her yarım saatte bir güncelliyoruz. İşte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışında son durum ve güncel oy oranları: 

19-04/03/ekrem-imamoglu-ve-binali-yildirim-arasindaki-oy-orani.jpg
Binali Yıldırım-Ekrem İmamoğlu arasındaki oy farkı her yarım saatte bir değişiyor. Son veriye göre fark 21 bin bandına geriledi. AK Parti bu farkın 19 bin olduğunu açıkladı. 

19-04/03/ekrem-imamoglu-ve-binali-yildirim-arasindaki-oy-orani-1.jpg

19-04/03/imamoglu-yildirim-oy-orani-3.jpg

AK PARTİ YEREL SEÇİM OY ORANLARI VE KAZANDIĞI İL SAYISI

Türkiye kritik yerel seçimlerde demokrasi için sandık başına gitti. Ankara ve İstanbul'da CHP adaylarının önde olduğu seçimlerde Cumhur İttifakı Türkiye genelinde üstünlük sağladı. Oyların yüzde 51'den fazlasını topladı. Son duruma göre AK Parti yüzde  44,41 ve 17.627.604 oy ile 15 büyükşehir, 24 il ve 536 ilçeyi kazandı. İl genel meclislerinde ise 19.730.237 oyla yüzde 42,75 oy aldı. 

CHP YEREL SEÇİM OY ORANLARI VE KAZANDIĞI İLLER

CHP ise yüzde 31,96 oy oranı 12.685.650 oy sayısı ile il genel meclisleride yüzde 28.62'ye ulaştı.  11 Büyükşehir, 10 il, 191 ilçe kazandı. 

İYİ Parti yüzde 7.50 oy aldı ve 18 ilçe kaszandı. 

MHP YEREL SEÇİM OY ORANLARI VE KAZANDIĞI İLLER

MHP yerel seçimlerde Türkiye geneli yüzde 5,46 oy aldı. 2.165.456 oy alan parti 

il genel meclisinde 3.750.384 oy ile yüzde 8,13 oy oranına ulaştı. 1 büyükşehir, 10 il, 145 ilçeyi kazandı. 

SON DAKİKA: İSTANBUL SEÇİM SONUÇLARI

Ancak seçimleri netleşmeyen İstanbul, tüm Türkiye ve Dünya'nın gözünün sandıklara çevrilmesine neden oldu. AK Parti'nin seçim sonuç cetvellerine oyların eksik yazılmasını gerekçe göstererek Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yaptığı itirazların önemli bir bölümü kabul edildi. 12 ilçede geçersiz oyların sayımı kararlaştırıldı. Oyların yüzde 48,80’ini alan CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu ile oyların yüzde 48.50'sini alan AK Parti adayı Binali Yıldırım arasındaki yarışta yeniden sayımlardan çıkacak sonuçlar beklenmeye başlandı. 

19-04/03/istanbul-oy-oranlari-1554284435.jpg
YSK verilerine göre İstanbul'da son durum.

YSK’nın verilerine göre CHP adayı Ekrem İmamoğlu, 4 milyon 170 bin 116 oy alarak Belediye Başkanı seçimlerini önde bitirdi. AK Parti adayı Binali Yıldırım ise 4 milyon 145 bin 708 oy alarak seçim yarışını tamamladı.

YSK verilerine göre 31 Mart’ta İstanbul’da toplam seçmen sayısı 10 milyon 560 bin 963 olarak açıklandı. Yerel seçimlerde oy kullanan seçmen sayısı 8 milyon 866 bin 563 olarak tespit edildi. Geçerli oy sayısı 8 milyon 547 bin 5 olurken, 319 bin 558 oy geçersiz sayıldı.

 

 

 

19-04/03/stanbul-secim-son-dakika.jpg
AK Parti'nin açıkladığı bazı tutanaklarda oyların eksik yazıldığı görülüyor. 

O SANDIKLARI TEK TEK KONTROL ETTİK

AK Parti'nin 'YSK Sayım Döküm Cetveli'nindeki usulsüzlük iddiası YSK verilerini kullanan CHP'nin "sts.chp.org.tr" adresinde de tespit edilebiliyor.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak'ın basın toplantısında paylaştığı örneklerden biri Bağcılar'da Sancaktepe Mahallesi'ndeki 1212 No'lu sandığa ait tutanak. Burada Binali Yıldırım'ın 131 oy almasına rağmen seçim sandık tutanağına 1 oy yazıldığı görülüyor. Aynı sonuç CHP'nin sitesinde de yansıyor. Sultanbeyli'de Adil Mahallesi'ndeki 2004 No'lu sandıkta Binali Yıldırım'ın 201 oy almasına rağmen seçim sandık tutanağına bu rakam 1 olarak girdi.

KARAR'ın ulaştığı AK Parti kaynaklarından alınan ve Binali Yıldırım'a 1 ya da '0' oy yazıldığı iddia edilen sandıkların bulunduğu ilçeler K.Çekmece, Kadıköy, Esenyurt, Avcılar, Bağcılar, Ataşehir, Arnavutköy, Fatih, Üsküdar, Ümraniye, Güngören, Bayrampaşa, Beykoz, Çatalca, Başakşehir olarak sıralanıyor. Tespit edilen ve YSK'ya itiraz edilen sandık sayısının ise 2600 olduğu belirtiliyor.

Usulsüzlük iddiası ile gündeme gelen 'Sayım Döküm Cetveli' tüm kurul üyeleri önünde sayılan oyların kaydedildiği belgeye deniyor. Bu cetveller ile parti müşahitleri ve kurul üyelerinin ıslak imzasıyla sandık sonuç belgeleri hazırlanıp (Sandık Sonuç Tutanağı) hazırlanıp YSK'lara gönderiliyor. YSK ilçe teşkilatlarında da bunlar görevliler tarafından sisteme giriliyor. AK Parti hem bu sisteme giriş sırasında hata yapıldığını hem de sandık döküm cetvelleri ile sandık sonuç tutanaklarında usulsüzlükler olduğunu ileri sürüyor.

CHP adayı Ekrem İmamoğlu ise iddialarla ilgili "Kimsenin tek bir oyunun hakkını yemem, tek bir oyumun da hakkını yedirtmem" demişti. Karar.com, usülsuzlük iddiasının bulunduğu sandıklardan 47'sinde inceleme yaptı. Bu sandıklardan 40'ında Binali Yıldırım'a '0' ya da '1' oy çıktı. Toplam oy kaybı (il genel meclisi ve ilçe belediye başkanlığı için verilen oylardan hangisi yüksekse o baz alındı) 4 bin 54. 

AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ise son açıklamasında Binali Yıldırım'ın oy sayısının sıfır olarak girildiği sandıklarda 2 bin 675 oy kaybı yaşandığını açıklamıştı.

19-04/03/binali-yildirim-secim-sonuclari.jpg


YSK BAŞKANI GÜVEN'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Hem CHP hem de AK Parti tarafından açıklamalar üst üste gelirken Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven de sık sık kamuoyunu bilgilendiriyor. İstanbul Yüksek Seçim Kurulu, ilçelerin aldığı yeniden sayım kararını dün gece durdurmuştu. Gece yarısı toplanan YSK ise sayımın devam etmesi yönünde karar almıştı. Sadi Güven süreçle ilgili yaptığı son açıklamasında "Bana intikal eden bilgiye göre, geçersiz oyların tekrar sayılması istenmiş, buna karar vermişler. Bu ilk defa alınan bir karar değil. Bundan önceki seçimlerde de ilçe seçim kurullarımız yeniden sayım kararı verip de bu sayım kararı üzerine sayımlar yeniden başladığında bir yerde bu sayımın artık kesilemeyeceğine, sonuna kadar gidilmesi gerektiğine karar verildi. İstanbul'daki hadise de budur" dedi. 

 

İstanbul'da 8 ilçe seçim kuruluna yapılan itirazlar üzerine, bu ilçe seçim kurullarının tekrar sayım kararı aldıklarına dikkati çeken Güven, şöyle konuştu:

"Bazı seçim kurullarımız da bu kararlarını uygulamaya başlamıştır. Karar gereği tekrar sayım işlemi devam ederken, il seçim kuruluna itiraz edilmiştir. İstanbul İl Seçim Kurulu, ilçe seçim kurulu kararına karşı itiraz hakkı bulunduğunu, bu sürecin beklenmesi gerektiğini belirterek, tedbir kararıyla tekrar sayım işlemini durdurmuştur. Yüksek Seçim Kurulumuza, İstanbul İl Seçim Kurulu kararına itiraz edilmesi üzerine, kurulumuz toplanarak, İstanbul İl Seçim Kurulu kararına 298 Sayılı Yasa'nın 118'inci maddesi gereğince, ilçe seçim kurulu kararının uygulanması için kararın kesinleşmesi gerekmediğinden, anılan maddede belirtilen kurala aykırı verilen İstanbul İl Seçim Kurulunun 2 Nisan 2019 tarihli kararının 1'inci maddesinin kaldırılmasına, ilçe seçim kurulunun yeniden sayım kararıyla sayıma başlanılmış ise sayımı sonuçlandırması gerektiğine, yeniden yapılan sayımla ortaya çıkan sonucun tüm siyasi parti ve bağımsız adaylar yönünden geçerli olması gerektiğine, yeniden sayıma yönelik ilçe seçim kurulu kararının fiilen uygulanmasına başlanılmamış ise yasal itiraz sürecinin işlemesi gerektiğine karar verilmiştir. Bu kararı gönderdik. Bu kararın gereği de yapılmaktadır."

Bir basın mensubunun, "Sadece geçersiz oylar mı yeniden sayılacak?" sorusuna Sadi Güven, "Çoğunlukla öyle. Benim önüme tek tek ilçe seçim kurulu kararları gelmedi. Bana intikal eden bilgiye göre, geçersiz oyların tekrar sayılması istenmiş, buna karar vermişler. Bu ilk defa alınan bir karar değil. Bundan önceki seçimlerde de ilçe seçim kurullarımız yeniden sayım kararı verip de bu sayım kararı üzerine sayımlar yeniden başladığında bir yerde bu sayımın artık kesilemeyeceğine, sonuna kadar gidilmesi gerektiğine karar verildi. İstanbul'daki hadise de budur" karşılığını verdi.

 

19-04/03/bayram-senocak.jpg

AK PARTİ İSTANBUL İL BAŞKANI: 319 BİN GEÇERSİZ OY İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, YSK'ya itirazın ardından yaptığı açıklamada seçim sonucu etkileyecek 319 bin 578 geçersiz oy olduğunu söylemişti. 

 

Büyükşehir belediyesi oylarının tasnifinde sadece bin sandıkta 25 bin oyun geçersiz olarak kaydedildiğini belirten Şenocak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul'daki 31 bin 124 sandıkta geçersiz oyların diğer oy pusulalarından farklı olarak büyükşehir oy pusulalarında yoğunlaşması tespit ettiğimiz önemli bir başka husustur. CHP'nin büyükşehir belediye başkan adayı geçersiz oyların açılarak yeniden sayılması dolayısıyla rahatsızlığını açıkça ifade etmiştir. Oysa demokrasilerde aslolan şeffaflık ve vatandaşımızın bir oy dahi olsa hakkının korunmasıdır. Bundan çekinmemesi gerekirken bu tepkiyi vermesi oldukça da manidar bir durumdur. Tüm bunlara yönelik olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına ilişkin oyların yeniden sayılması, seçim sonucunu etkileyecek olan oyların tasnifinin her aşamasındaki maddi hatalar ve usulsüzler ayrıca belirttiğimiz gibi geçersiz oyların seçim sonucuna direkt tesiri, vatandaşımızın hür iradesinin sandığa yansımasına halel getirmiştir." 

19-04/03/chp-istanbul.jpg

CHP'Lİ KAFTANCIOĞLU'NDAN İSTANBUL AÇIKLAMASI

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da "halkın sandığa yansımış iradesinin gasp edilmeye çalışıldığını" ileri sürdü. CHP'nin yeniden sayım sonucu oy kazandığı sandıklar olduğunu hatırladan Kaftancıoğlu, "Bizim de 300 tane itirazımız oldu ve oyumuz arttı. Ancak İstanbul genelinde bütün oyların tekrar sayılması hukuken mümkün değil. Kaldı ki geçersiz oyları saymak için sandık kapandığı anda ıslak imzalı tutanaklar oluşturulurken mutlaka gerekçeli şerh düşülmesi lazım. Geçersiz oyların çok fazla olduğu söyleniyor. Kaybettiklerini gördüler sadece bu algı operasyonlarıyla İstanbulluyu mağdur etmeye devam ediyorlar. Süreci uzatmaktan başka hiçbir şey değil bu yapılmaya çalışılan" dedi. 

EKREM İMAMOĞLU'NDAN DEMOKRASİ ÇAĞRISI

İstanbul'da yeniden sayılar oylarla Binali Yıldırım-Ekrem İmamoğlu arasındaki fark kapanırken iki tarafın da temsilcileri kameraların karşısına geçti. İmamoğlu, 1994'teki yerel seçimleri örnek gösterdi, Necmettin Erbakan'ın Nurettin Sözen ile Recep Tayyip Erdoğan'ın elini kaldırdığı fotoğrafa atıf yaparark "Kazananın elini kaldırmak bu kadar mı zor" diye sordu. İmamoğlu MHP lideri Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da "sürece dahil olun" çağrısı yaptı. 

İmamoğlu, "Dünyanın izlediği bu durumun sayın Erdoğan tarafından dikkatle incelenmesini ve sürece katkı sunmasını, bu ülke, bu şehir adına ortak akıl ile sorunları çözmeyi dünyaya en güçlü şekilde gösterek atmosferi sağlama görevimiz vardır. Bu noktada kendisini sürece katkı koymaya davet ediyorum. Bu ısrarımda devam edeceğim, her gün hatırlatacağım. (Erbakan'ın 94 seçimlerinden sonra kazanan Erdoğan'ın elini havaya kaldırdığı fotoğrafı gösteren İmamoğlu) Gelin elimizi ayağa kaldırın, normalleşelim. Çağrım budur. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu" diye konuştu. 

Bu açıklamadan dakikalar sonra AK Parti'den üst üste cevap geldi. Önce AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Twitter hesabından paylaşım yaptı. Ünal, 'Mazbatamızı istiyoruz' diyen İmamoğlu'nun açıklamalarına ilişkin şu ifadeleri paylaştı: 

"Sayın Ekrem İmamoğlu, devam eden hukuki süreçten neden rahatsız? Kendini başkan ilan edip, bu sürecin durdurulmasını neye dayanarak istiyor? Kendisi elinde belge sallayarak usulsüzlükten bahsediyor. 'YSK itirazları dikkate almasın ve hukuki süreç durdurulsun ve elim ayağa kaldırılsın' diyor. Bu tavır millet iradesine, hukuk devletine saygısızlıktır. Devlet adamlığı, hukuki süreci yok saymak, şaibe oluşturmak, 'Ben başkanım' diyerek meseleyi oldubittiye getirmemektir."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ise "Dünyanın her yerinde bir hukuki süreç var. Sandıktaki işlem biter seçim kurulundaki iş ve işlemlere sıra gelir. İtiraz süreçleri işler. Önce ilçe seçim kurulu gerekeni yapar sonra il seçim kuruluna itiraz edilir en son YSK'ya gitmek suretiyle mesele kesinleşir. Hangi hakla şimdiden kendini başkan ilan ediyorsun? Hangi hakla bizim bu işlettiğimiz süreçleri hadsizlik olarak görüyorsun?" sözleriyle İmamoğlu'na cevap verdi. 

AK PARTİ: OY FARKI 20 BİNİN ALTINDA

Yavuz, Binali Yıldırım-Ekrem imamoğlu arasındaki oy farkına ilişkin de "Daha çok az sayıda sandık açıldı ve bizim maddi itirazlara ilişkin ileri sürdüğümüz dilekçelerin çok azı görüşüldü, çok azını ileri sürdük. Buna rağmen aradaki fark 29 binlerden 20 binin altına inmiştir. Süreci takip edelim göreceksiniz bu fark erimeye devam edecek" diye konuştu. 

 

İstanbul'da oylar yeniden sayılıyor. Binali Yıldırım - Ekrem İmamoğlu oy farkı kaç? Nefesler tutuldu, Türkiye'nin gözü İstanbul seçim sonuçları 2019'a kilitlendi. YSK'nın kararlarının ardından bir çok ilçede oylar yeniden sayılırken Yıldırım ve İmamoğlu oy oranları KARAR.COM'da canlı olarak aktarılıyor.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN