Binlerce ton genetiği değiştirilmiş pirinç ele geçirildi

Binlerce ton genetiği değiştirilmiş pirinç ele geçirildi

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerinin düzenlediği operasyonda 5 bin ton genetiği değiştirilmiş pirinç ele geçirildi. Türk Gıda Kodeksi'ne uyumsuz pirinçlerin piyasa değeri ise 15 milyon lira olduğu belirtildi.

Hatay Gümrük Muhafaza Kaçakçılıkla İstihbarat Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Rusya’dan İskenderun Limanı’na gelen 5 gemide genetiği değiştirilmiş (GDO) pirinçlerin taşındığını tespit etti. Limandaki depolardan alınan numuneler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından incelendi. İncelenen pirinçlerin, GDO analiz sonuçlarının Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmadığı ortay çıktı.

Türkiye’ye yüklü miktarda genetiği değiştirilmiş pirinç getirileceğine ilişkin bir ihbarı değerlendiren Hatay Gümrük Muhafaza Kaçakçılıkla İstihbarat Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, hareket geçti. Yürütülen çalışmalarla ihbarı doğrulayan nitelikte bilgi ve belgelere ulaşıldı. Bilgi sistemleri üzerinden yapılan analizde Rusya’dan İskenderun Limanı’na toplam 5 gemi ile yapılacak sevkiyat riskli olarak değerlendirildi.

FİZİKİ TAKİP YAPILDI

Gemi Takip Sistemi aracılığı ile uydu üzerinden takip edilen gemiler, liman sahasına girişlerinin ardından fiziki takip edildi. Gemilerde bulunan yükün Hatay’da bir antrepoya aktarılması ve yüke ilişkin olarak gümrük beyannamesi açılmasının ardından ekipler harekete geçti.

Antrepoda bulunan toplam 5 bin ton pirinçten numune alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Ankara Gıda Laboratuvarları’na gönderildi. Laboratuvardan gelen raporda, incelenen ürünün GDO analiz sonuçlarının Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmadığı belirtildi.

genetigdegistirilmispirinc-jpg2.jpg

PİYASA DEĞERİ 15 MİLYON LİRA

Piyasa değeri 15 milyon lira olan 5 bin ton genetiği değiştirilmiş pirince el konulurken, sorumlular hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu’na muhalefet suçlarından İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN