Bir millet İstanbul'u bekliyor

Bir millet İstanbul'u bekliyor

Türkiye, çok partili dönemin en tartışmalı seçimlerinden birine sahne olan İstanbul’a kilitlendi. Karşılıklı itirazlar ve açıklamalarla ilerleyen süreçte İl Seçim Kurulu 15 ilçede daha sayım kararı verdi. İtirazların büyük kısmıyla ilgili işlem yapılmış oldu. YSK aşamasına kalacak kısmın azalmasıyla belirsizliğin pazartesi günü giderilmesi beklentisi arttı.

31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden tam 6 gün geçti. Sandıkların açılmasının ardından başlayan ‘itiraz’ savaşları ise ikinci aşamaya geçti. İlçe seçim kurullarının geçersiz oylar ve bazı ilçelerde de tümden sayım için verdiği kararların haricinde İstanbul’da 15 ilçede de bu talepler reddedilmişti. Bu ilçeler için talebini İl Seçim Kurulu’na taşıyan AK Parti’nin başvuruları kabul edildi. Böylece İstanbul’un 36 ilçesin de geçersiz oylar 3’ünde de tüm oylar yeniden sayılma sürecine girdi. Partilerden gelen verilere göre ise şu ana kadar 21 ilçede süreç tamamlanmış durumda. CHP adayı Ekrem İmamoğlu ile AK Parti adayı Binali Yıldırım arasındaki oy farkı ise 18 bin 441. CHP adayı İmamoğlu’nun verdiği rakamlara göre 390 bin geçersiz oydan şu ana kadar 120 bini sayılmış durumda. ve bu sayılan geçersiz oylar arasında iki aday arasındaki oy farkı ise bin 300. Sayım tartışmaları sürerken AK Parti’den yeni bir hamle daha geldi. Büyükçekmece’de usulsüz seçmen kaydı yapıldığını iddia eden AK Parti seçimin iptalini istedi. Ancak bu istek hem ilçe seçim kurulu hem il seçim kurulu tarafından reddedildi. Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “Büyükçekmece’ye dönük bir müracaatta bulunulmuş. Ve ilçe seçim kurulu bu müracaatı reddetmiştir. İlçe Seçim Kurulu’nun kararı üzerine İl Seçim Kurulu’na gidilmiş ve İl Seçim Kurulu da reddetmiştir. Durum bundan ibarettir. Yoksa Büyükçekmece’nin dışında buna ilişkin bir talebimiz şu ana kadar söz konusu değildir. YSK da gidilecek yollardan bir tanesidir. Son merciidir. Gidelim mi gitmeyelim mi şeklinde. Arkadaşlarımız buna kafa yoracaklar Ve bir karar vereceklerdir. Şu anda Yüksek Seçim Kurulu’na gidilmiş değildir. Gidelim mi gitmeyelim mi anlamında da net bir karara varılmış değildir” ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yavuz, “Büyükçekmece’de olan özellikle -Oraya odaklanmak istiyorum- anlaşılır gibi değildir. Özellikle belediye çalışanlarının da içinde olduğu nüfus müdürünün de içinde olduğu, -ki nüfus müdürünün bundan dolayı tutuklu olduğunu biliyorum- Çok manidar geliyor bana. Bu sayı hiç de küçümsenecek bir sayı değil. 20 binlerin üstünde bir sayıdan bahsediliyor. Seçimden önce olmuş bu. Dolayısıyla bu seçimlerden önce yapılan bir usulsüzlük ve gerçekten organizeli bir iş gibi duruyor. Ama buna ilişkin soruşturma yürüyor. Ve sayı da çok yüksek. Özelikle açıklamak istediğim sadece oraya ilişkin bir müracaattır. İstanbul’un tamamına ilişkin bir soruşturma değildir” dedi. Büyükçekmece ilçe nüfüs müdürünün tutuklu olduğunu bu konuda bir soruşturma sürdüğünü söyleyen Yavuz,“Bunun üzerinden bir müracaatta bulunulmuş, ilçe seçim kurulu reddetmiştir, bunun üzerine il seçim kuruluna başvurulmuştur, o da reddetmiştir. Bunun dışında İstanbul’da şu anda böyle bir talep yoktur” dedi.
Pazartesi sabahı belli olan resmi olmayan kesin sonuçlara göre Büyükçekmece’de CHP’li aday Hasan Akgün oyların yüzde 50.34’ünü (72 bin 853 oy), eski İBB Başkanı, AK Parti adayı Mevlüt Uysal ise oyların yüzde 47.75’ini (68 bin 671) almıştı. Toplam seçmen sayısının 174 bin 661 olduğu ilçede 148 bin 68 kişi sandık başına gitmişti. İlçede kullanılan geçersiz oyların sayısı 26 bin 593’tü. Yeniden sayımda AK Parti lehine 72 oy, CHP lehine de 72 oy kaydı yapılmıştı.

Ali İhsan Yavuz, dün akşam saatlerinde de düzeltmeler sonucu AK Parti lehine yazılan oy miktarının 13 bin 969 olduğunu söyledi. “Süreç bizi haklı çıkarmaya devam ediyor” diyen Yavuz, CHP ile aradaki farkın 18 binin altına indiğini açıkladı.

Öte yandan CHP’den yapılan açıklamada ise İstanbul’da seçim sonucuru değiştiren bir değişim olmadığı belirtildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak: “AK Parti Büyükçekmece İlçe Başkanlığının ‘usulsüz seçmen kaydı’ iddiasıyla oradaki seçimlerin iptalini talep ettiği haberi son derece ilginçtir. İşlerin nereye doğru gitmekte olduğunu da göstermektedir” dedi.
Öztrak, açıklamalarının ardından İstanbul’daki seçimlerle ilgili son rakamları da paylaştı. Öztrak, “İstanbul’da sabah itibariyle 17 ilçede geçersiz oyların sayımı bitmişti. 119 bin 652 oy sayılmış, 2 bin 184 AK Parti adayına, 785 oy da Sayın İmamoğlu’na yazılmıştır. Aradaki fark sabah itibariyle 18 bin 742’dir. Kalan sandık sayısı da ortaya çıkan eğilimlerde sistemli bir hata olmadığını ortaya koymaktadır. Normal koşullarda bu farkın kapanmayacağı, Sayın İmamoğlu’nun artık mazbatasını alması gerektiği ortadadır.” diye konuştu.

 

SANDIK KURULLARI GÖREVLİLERİNE SORUŞTURMA SİNAYLİ

Bakırköy ve Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Esenyurt, Zeytinburnu, Beylikdüzü seçim kurullarında görev alanların bilgilerini istediği ortaya çıktı. Yüksek Seçim Kurulu’nun 02.04.2019 tarihli,  ‘1782’ No’lu karar gereği istenen bilgilerin “Mahkeme ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına verilmesinde bir sakıncı görülmemiştir” denildi. CHP kaynaklarına göre; sandık kurulu başkanlarının, memur üyelerin, parti görevlilerinin, oy torbalarını teslim almakla ve seçim sonuçlarını sisteme girişini yapmakla görevlendirilenlerin bilgileri istendi. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul’daki sandık kurulları üyelerinin genel bilgi taramasından geçirildiğini öne sürmüştü.

19-04/06/millet4.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN