Bu görüntü Türkiye'ye yakışmıyor

Bu görüntü Türkiye'ye yakışmıyor

Siyasetin kutuplaşmayı tetikleyecek sert söylemlerine rağmen Türkiye seçime olgunlukla gitti. Ancak 11 gündür itirazlar ve karşılıklı suçlamalarla gerilim tırmandı. Tamamen hukuk çerçevesinde ve sağduyulu yürütülmesi gereken sürece polis dahil edildi. Sandığa gölge düşüren kriz gerektiği gibi yönetilemedi. Kaos tablosu en büyük zararı demokrasimize verdi.

31 Mart yerel seçimleri sonuçları ve itirazlarıyla Türkiye siyasi tarihinin unutulmazları arasına şimdidine girdi.

19-04/11/ekran-resmi-2019-04-11-010802.png

CHP, YSK verilerine göre 25 yıl sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını önde tamamladı ancak AK Parti MHP ittifakı 11 gündür üç aşamalı itiraz süreçlerinin tümünü kullandı. İlçe Seçim Kurulları’nın ‘geçersiz oyları’ sayılsın “Tüm oylar sayılamaz” kararlarının ardından İl Seçim Kurulu’na başvuran AK Parti buradan da aynı yanıtı alınca son olarak YSK’nın kapısını çaldı. YSK’dan da aynı karar çıkınca AK Parti yönetimi ‘olağanüstü iritaz’ seçeneğini kullanmak için mazbatanın teslimini bekliyor. Bu süreçten sonra yine YSK’nın kapısını çalacağını açıklayan AK Parti İstanbul’da seçmen listelerinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle seçimlerin yenilenmesini talep edecek. AK Parti ilk adımı seçim sürecinin tamamlandığı ve mazbata tesliminin yapıldığı Büyükçekmece’de attı. İBB Başkanı Mevlüt Uysal, Büyükçekmece’deki sahte seçmen iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Seçmen hareketine ilişkin rakamlar veren Uysal, Büyükçekmece’de seçimlerin yenilenmesi gerektiğini söyledi. Büyükçekmece’deki iddialar için de rakamlar vererek açıklamalar yapan Uysal şunları söyledi: “Şunu düzeltmek gerekiyor 25 Haziran seçimlerinde yani 8 ay önce yapılan seçimlerde seçmen saysı 172 bin 351; bugün 174 bin 661 aradaki fark 2 bin 100 civarında. 24 Haziran’a göre seçmen listesinde sadece 2 bin 100 civarında artış olsa da yüzde itibariyle Türkiye’nin hiç bir yerinde olmayan bir seçmen hareketi yaşanmış. 8 ayda 172 bin 351 seçmenden toplam 11 bin 954 seçmen düşürülmüş. Düşürülenler içerisinde ölenler, yurtdışına çıkanlar, askere gidenler ve il dışına gidenler var. Hiçbir yerde seçmen olamayanlar var 14 bin 264 seçmen de yeni kayıt yaptırmış. Toplamda yaklaşık 26-27 bine yakın seçmen hareketi olmuş. Soyadlarına bakıldığında AK Parti’ye oy verdikleri kolayca tespit edilebilen 3092 seçmenin kaydı düşürülmüş . 26 binlik bir seçmen hareketini bir kişinin yapabilmesi mümkün değil. Organize şekilde yapılması gerekiyor.”

Usulsüzlüğün nasıl yapıldığına dair örnekler sıralayan Uysal “Bunları tespit ettiğimizde hızlı bir şekilde 736 seçmen kaydına itiraz ettik. CHP de aynı seçmenlere itiraz etti. 717’sinin kaydı donduruldu. Ancak kaydı dondurulan seçmenlerin adreslerine daha sonra baktık ki güncelleme esnasında 830 seçmen kaydı daha yapılmış. Bununla ilgili 17 Ocak’ta şikayet dilekçesini verdik, 18 Ocak’ta tutuklandı. Yardımcı olan Osman Doğan tutuklandı. 24 Haziran sonrası yapılan işlemlerde 8 ayda 14 bin 264 kayıt yapılmış. Tutuklanan Mehmet Özgür Samanlı 17 aydır burada. 21 bin oradan çıkıyor. İstanbul’un hiçbir yerinde bu kadar seçmen gitmemiş. İstanbul’un ilçelerinin ortalaması yüzde 3. Büyükçekmece iptal olursa büyükşehir de etkilenecek durumda. 541 üyemizden hiçbirinin kaydı yok.” 

Uysal bu açıklamaları yaptı ancak CHP’de ise gergin bir bekleyiş var. YSK’nın daha önceki içtihatlarının tersire kararmlar almasına tepki gösteren CHP yönetimi mazbatanın Ekrem İmamoğlu’na verilmesi çağrısı yaptı. İstanbul’da toplanan 81 CHP il başkanı Çağlayan’daki Adalet Sarayı’na gelerek toplu halde İstanbul İl Seçim Kurulu’na geçti. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, burada mazbata talebine ilişkin hazırlanan dilekçeyi Seçim Kurulu Müdüresi Fidan Şener’e sundu. Kaftancıoğlu burada yaptığı açıklamada itiraz sonrası yapılan sayımla ilgili de son bilgileri verdi; “Bugün (Dün) saat 14.00 itibarıyla, İstanbul’da sandıkların toplam yüzde 97,2’si sayılmış durumdadır. Sadece ve sadece Avcılar’da 3, ki bitmiş olabilir, Esenyurt’ta 10, Maltepe’de ise 827 tane sayılmamış sandık kalmıştır. Ve bugünden itibaren YSK tarafından sayılması kararı alınan 22 ilçede 57 sandığın tamamı sayılmıştır. Bu 57 sandığın toplamında  Ekrem İmamoğlu lehine 13 oy fazladan çıkmıştır.” 

YSK’NIN SÜRESİ
DOLUYOR

31 Mart seçimlerinin ardından gözler İstanbul’a kilitlendi. Sandıkların açılmasının üzerinden 11 gün geçmesine karşın hala itirazlar sürüyor. Önce ilçe seçim kurulları ardından il seçim kurulu ve son olarak YSK’ya yapılan itirazların ardından süreç tamamlanma aşamasına geldi. Yasal mevuzat gereği YSK, bugün mesai bitimina kadar son kararın açıklamak zorunda. Süreç şöyle ilerleyecek:

- SANDIKLARDA SAYIM  TAMAMLANACAK

- İL BİRLEŞTİRME TUTANAĞI DÜZENLENECEK

- TUTANAKTA EN FAZLA OYU ALAN ADAYA MAZBATASI VERİLECEK

- MAZBATA TESLİMİNDEN İTİBAREN 7 GÜN İÇİNDE YSK’YA OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ YOLU AÇILACAK.

- İTİRAZ VE TALEP KABUL EDİLİRSE İSTANBUL 60 GÜN İÇİNDE YENİDEN SEÇİME GİDECEK.

İDDİALARIN MERKEZİNDEKİ İLÇE BÜYÜKÇEKMECE

AK Parti’nin seçimlerin yeniden sayılması için gündeme getirdiği Büyükçekmece’deki iddialar aslında yeni değil. Büyükçekmece’de boş arazilere ve boş evlere nüfus kaydı yapıldığı iddialarına dair soruşturma 19 Ocak’ta başlamış, 2 kişi tutuklanmıştı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Büyükçekmece’de bu kişiler aracılığıyla 11 bin 186 kişinin usulsüz bir şekilde seçmen kaydının yapıldığını öne sürdü. Ancak 24 Haziran 2018 seçimler ile 31 Mart 2019 seçimlerinde Büyükçekmece’de askıya çıkan seçmen listelerindeki sayılar ise şöyle: * 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimi’nde seçmen sayısı: 172 bin 351. 31 Mart 2019 mahalli idare seçimlerinde kayıtlı seçmen sayısı: 174 bin 773. * İki seçim arasındaki seçmen sayısı farkı: 2 bin 422 kişi  (CHP bu listede 760 kişinin de yaş olarak yeni seçmen kategorisine girdiğini iddia ederek farkın 1600’lü rakamlara gerilediğini belirtiyor.)

Kozan’da mazbata SP adayına

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), MHP’den Kozan Belediye Başkanı seçilen Nihat Atlı’nın “belediye başkanı seçilme yeterliliğine sahip olmadığı”na karar verdi. Karar sabıka kaydı bulunan Atlı’nın mennu hakların iadesi kararını süresinde verememesi nedeniyle alındı. Mazbatanın seçimde en yüksek oyu alan Saadet Partili Kazım Özgan’a verilmesini kararlaştırıldı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN