Caferi: 3'lü mekanizma sonrası Ankara'nın askerlerini çekmesini bekliyoruz

Caferi: 3'lü mekanizma sonrası Ankara'nın askerlerini çekmesini bekliyoruz

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Rusya, Türkiye ve İran'dan oluşan üçlü mekanizmanın Ankara'ya askerlerini çekme konusunda nüfuz etmesini umduklarını söyledi.

Sputnik'in haberine gör Bakü'de Bağlantısızlar Hareketi zirvesi kapsamında konuşan Caferi, Rusya, Türkiye ve İran arasında yapılan müzakereler sonucunda Ankara'nın askerlerini çekmesini umduklarını belirtti.

'TÜRKİYE POLİS YERİNE ASKER GÖNDEREREK ASTANA ANLAŞMALARINI İHLAL ETTİ'

"Astana anlaşmalarına göre Türkiye'nin İdlib'deki terör örgütlerini gözetlemek ve denetlemek için hafif silahlı polis göndermesi gerekiyordu" diye devam eden Caferi, ancak Türkiye'nin bunun yerine asker gönderdiğini ve Astana anlaşmalarını ihlal ettiğini öne sürdü.

'ABD'DEN ÇEKİLME KONUSUNDA RESMİ BİLGİ ALMADIK'

Caferi'ye ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme planları soruldu. Suriyeli diplomat, Washington'dan bu konuda henüz resmi bilgi almadıklarını belirtti.

'TÜRKİYE VE ABD SALDIRGAN POLİTİKA İZLİYOR'

Suriyeli diplomata göre Ankara ve Washington, Şam'a karşı saldırgan bir politika izliyor.

Türkiye ve ABD'nin Suriye'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini savunan Caferi, "Suriye'de çözüm ancak egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerine dayanabilir. Uluslararası toplumu, bu iki ülkenin politikalarını kınamaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

'ANAYASA KOMİSYONU İÇİN ADAY LİSTESİNİ RUSYA VE İRAN'LA HAZIRLIYORUZ'

Caferi, Şam'ın, kurulacak anayasa komisyonuna kendi aday listesini oluşturmak için çalışmaya devam ettiğini de söyledi.

Şam'ın aday listesini sunup sunmadığı sorusuna Caferi, "Hayır, çalışma devam ediyor. Rusya ve İran'la bunun üzerinde çalışmayı sürdürüyoruz" yanıtını verdi.

'TÜRKİYE, ASKERLERİNİ AFRİN'DEN ÇEKMELİ'

Caferi, Türkiye'nin askerlerini Afrin'den çekmesi gerektiğini de savundu.

Caferi, "Türkiye, birliklerini Afrin'den çekmeli. Bu konuda Türk hükümetine baskı yapılacağını umuyorum. Ankara'nın Afrin'deki eylemleri, BM Güvenlik Konseyi kararlarını ve Bağlantısızlar Hareketi ilkelerini ihlal ediyor" diye konuştu.

'GOLAN TEPELERİNİN İŞGALİNİ ASLA KABULLENMEYECEĞİZ'

Caferi, Şam'ın Golan Tepeleri'nin işgalini asla kabullenmeyeceğini de kaydetti. Suriyeli diplomat, "İsrail, komşu ülkeleri işgal etme suçu nedeniyle cezalandırılmadı. İsrail, Suriye'nin Golan Tepeleri'ni, Filistin'i ve Lübnan'ın bazı bölgelerini işgal etti. Sivillere yönelik suçlar devam ediyor, çeşitli terör yuvaları destekleniyor" ifadelerini kullandı. Caferi, Filistinlilerin kendi geleceklerini tayin etme hakkını desteklediklerini sözlerine ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN