Çakar lamba kimler kullanabilir? Çakar lambaya verilecek cezalar belli oldu

Çakar lamba kimler kullanabilir? Çakar lambaya verilecek cezalar belli oldu

İçişleri Bakanlığı tarafından 1 Kasım 2019 tarihi itibarıyla çakar lamba kısıtlaması başladı. Peki çakar lambayı kimler kullanabilir ve cezası ne kadar? İşte birçok kurum ve kuruluşta çalışanların kullandığı bu alet ile ilgili bilgiler…

 

Yayınlanan karara göre bazı kamu kurum ve kuruluşlarında üst düzey yönetici, müdür, genel müdür vs. gibi makam sahiplerine çakar lambalı araç kullanma kısıtlamalar getirildi. Peki çakar lambalı araçları kimler kullanabilecek ve cezaları ne kadar? Detaylar karar.com’da…

ÇAKAR LAMBA NEDİR?

Geçiş üstünlüğü olan araçlar ile devletin ilgili kurumu tarafından bazı makam sahiplerine tahsis edilen makam araçlarının trafikte üstünlük sağlamak amacıyla kullandıkları kırmızı-mavi yanıp sönen ışıklara çakar lamba denilmektedir.

KİMLER KULLANABİLİR?

Geçiş üstünlüğü, renklerinden, boyama şekillerinden veya ayrım işaretleriyle açıkça belli olan ambulans, itfaiye, polis, jandarma gibi kolluk araçları ile devletin en üst protokolünde bulunan 29 makamın emrine verilen araçlar ve bu makamların korunmalarından sorumlu koruma araçlarına çakar lamba veya ışıklı uyarı sistemi kullanma hakkı verilmiştir. Bahsi geçen bu araçlar dışında çakar lamba hiçbir araçta kullanılamayacak.

Makamların korunmasından sorumlu araçlar ise makam sahibi araçta olduğunda bu lambaları kullanabilecek aksi halde koruma araçları da kullanamayacak.Kolluk kuvvetlerinin kullandığı sivil araçlar ise ışıklı ve sesli işaretleri görevde olduğu sürece kullanabilecek.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ TEPE LAMBASIYLA SAĞLANACAK

İlgili kurumlar tarafından koruma kararı verilmiş makamların kullanımındaki araçlar ile kolluk kuvvetlerinin kullandığı sivil araçlar, sadece tepe bölgesinde sabit veya takılıp sökülebilen ışıklı uyarı lambası kullanabilecek. Bu araçların ışıklı lambaları kullanmaları sürekli değil görev anında zorunlu durumlarda kullanılabilecek.

19-11/04/akar-lambajpgg.jpg

KARARA UYMAYANLARA NE KADAR CEZA VERİLECEK?

1 Kasımdan itibaren yapılacak denetimlerde yetkisiz çakarlı araç sahiplerine ya da kullanan sürücülere 2 bin 4 lira idari para cezası uygulanacak. Belirlenen esaslara uymayan araçlar da trafikten men edilecek. Ayrıca yetkisiz sistemlerin kullanılmasına müsaade eden kamu görevlilerine de cezai işlem başlatılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN