Camilere sığınan IŞiD sivilleri kalkan yapıyor

Camilere sığınan IŞiD sivilleri kalkan yapıyor

Musul operasyonunun ilk gününde vur-kaç taktiği yapan ve intihar saldırıları düzenleyen IŞİD, strateji değiştirdi. Sokak çatışmalarında sivilleri kalkan yapan örgüt, camileri karargah olarak kullanıp hava saldırılarına maruz kalmamayı hedefliyor.

Musul operasyonunun ikinci günü güneydeki Geyera cephesinde hareketli geçti. İlk gün yoğun çatışmaların yaşandığı Hazır cephesinde ise sessizlik hakimdi. Şura kasabasını kuşatan Irak orudusu güçleri, IŞİD’in elinde bulunan kentin güneydoğusundaki Hemdaniye ilçesine girdi. Yoğun dumanların yükseldiği bölgede çok şiddetli çatışmalar yaşandı. Yer yer sokak savaşlarının başladığı kentte, terör örgütü IŞİD, camileri karargah olarak kullanmaya başladı ve sivilleri de mabedlerde kalkan yaptı. 

ÇATIŞMALAR UZAYACAK

KARAR’ın yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, örgüt İslam dünyasını ayaklandırmak için yeni bir taktik belirledi ve uzun yıllar yakıp yıktığı camileri karargah olarak kullanmaya başladı. Özellikle hava operasyonlarında camilerin hedef alınamayacağını düşünen veya alınsa bile camilerin vurulmasının büyük bir tepkiyle karşılanacağını tahmin eden örgüt, şehir merkezindeki bütün unsurlarını tahliye ederek camilere taşıdı. Sivillerin de camilerde kalkan olarak kullanıldığı belirtildi. NTV’ye konuşan Irak eski Cumhurbaşkanı yardımcısı Tarık El Haşimi ise dün başlayan sokak çatışmalarına dikkat çekerek “IŞİD bu kez daha uzun savaşacak” dedi.

ZERDEK’E İHA’LI SALDIRI

24 saatte elindeki 20 köyü kaybeden IŞİD, Amerikan topçularının da konuşlandığı stratejik önemdeki Zerdek Dağı’na İHA ile saldırı düzenlendi, bir Peşmerge yaralandı. Öte yandan bölgeden canlı yayın yapan Türk televizyonları, Şeyh Emin köyünde bulunan IŞİD tünellerine girdi. Örgütün kaçmak isteyenleri infaz ettiği iddiası ise operasyonun ikinci gününde de pek çok kez dillendirildi. Türkiye’nin Başika’da eğittiği Ninova bekçilerinin de operasyonun hangi safhasında yer aldığı kesinleşti. Sıcak çatışmalara girmeyen yaklaşık iki bin kişilik sünni güç, kritik önem taşıyan Musul Barajı’nı korumakla görevli.  

TÜRKİYE’YE PARİS DAVETİ 

Öte yandan Fransa’nın başkenti Paris’te yapılacak ve Musul operasyonunun ele alınacağı kritik toplantıya Türkiye de davet edildi. Toplantıya ABD ile AB ve Körfez ülkeleri dahil olmak üzere 20 ülke katılacak. Bu toplantıda Türkiye’yi önceki gün Bağdat’ta görüşmelerde bulunan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın temsil edecek.

OPERASYON DURDU MU?

Amerikan Wall Street Journal’a konuşan Peşmerge komutanlarından Kethar Şeyhan, “Dün ele geçirdiğimiz bölgeleri tutuyoruz. Şimdi Irak ordusu bizi geçerek ilerleyecek” dedi. Ancak Iraklı Tuğgeneral Haydar Fadıl, Peşmerge’nin hedeflerini gerçekleştirmek için ek süre istediğini, bu nedenle planın ertelendiğini söyledi. Koalisyon güçlerinden Albay John Dorrian ise “Duraklama yok. Operasyon plana göre sürüyor” ifadelerini kullandı.

BAĞDADİ’YE ‘İÇERİDEN’ DARBE

IŞİD’in sözde polis komutanının örgütün lideri Bağdadi’ye darbe girişiminde bulunduğu iddia edildi. Bağdadi’nin bulunduğu bir binaya ateş açıldığı, örgüt liderinin ise Zorluk Ordusu adlı birliğinden bu girişime karşı koymasını ve 7 komutanın öldürülmesini istediği bildirildi. Öte yandan bazı militanların Musul’daki hoparlörlerden Bağdadi’nin karısını tutukladıklarını ve Bağdadi yönetiminin sona erdiğini duyurdukları öne sürüldü.

‘ÇÖL KAPANI’NA MOSKOVA HAMLESİ

Operasyonun ikinci gününde Moskova’dan stratejik hamle mesajı geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, teröristlerin Suriye’ye sürülmesi ihtimaline karşı planlarının olduğunu söyledi. Lavrov, Musul’un tam olarak kuşatılamamasını hatırlatıp, Suriye’ye uzanan çölleri kast ederek, “IŞİD unsurlarının Suriye’ye çekilmesi riskini oluşturuyor. Eğer böyle bir şey gerçekleşirse, askeri ve siyasi anlamda kararlar alacağız” diye konuştu.

KİMYASAL SİLAHA KARŞI MASKE SİPARİŞİ

Çatışmaların başlamasıyla yardım kuruluşları da harekete geçti. UNICEF, Musul’da 500 binden fazla çocuk ve ailelerinin ölümle burun buruna olduğunu duyurdu. BM de bir milyon kişiye gıda yardımı yapılması gerektiğini açıkladı. Türk Kızılayı’nın da bir heyet gönderdiği bölge için ürkütücü açıklama Uluslararası Göç Örgütü’nden geldi. Örgüt, IŞİD’in kimyasal silah kullanabileceğini hatırlatarak gaz maskesi siparişi verdiğini ifade etti.

OBAMA SAVUNMA BAKANINI ANKARA’YA GÖNDERİYOR

ABD Başkanı Barack Obama operasyona ilişkin ilk kez konuştu, ‘Musul operasyonu zorlu ve uzun olacak ama DEAŞ’ı yeneceğiz’ ifadelerini kullandı. Öte yandan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, IŞİD ile mücadeleyi görüşmek üzere 21 Ekim Cuma günü Ankara’ya gelecek. Pentagon açıklamasında, Carter’ın Türkiye’deki görüşmelerinde bölgedeki güvenlik konularının yanı sıra Irak ve Suriye’deki gelişmelerin ele alınacağı kaydedildi.

KENT MERKEZİNE 10 KM KİLOMETRE KALDI

Askeri sevkiyatını sürdüren Peşmerge güçleri, kentin güneydoğusundan başlayıp Güver, Hazır ve Başika bölgelerini kapsayan 12 kilometrelik ovada hendek kazdı. Bartella va Hamam Ali ilçelerini IŞİD’ten kurtaran Irak ordusu da toplam 20 yerleşim biriminde üstünlük kurdu, Musul merkezine 10 kilometre yaklaştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN