Casus yazılım üst düzey bürokratları izlemiş

Casus yazılım üst düzey bürokratları izlemiş

WhatsApp’a sızan casus yazılım Pegasus aracılığı ile 20 ülkenin üst düzey sivil ve asker bürokratların takip edildiği ortaya çıktı.

MİKDAT KARAALİOĞLU /ALMANYA

WhatasApp’ın ait olduğu Facebook’un İsrail kökenli kontrol yazılımları üreticisi NSO’ya karşı açtığı davada ilginç gelişmeler yaşanıyor. Reuters’de yer alan habere göre NSO’nun WhatsApp aramaları üzerinden kullandığı casus yazılımlarla sadece gazeteci ve muhalifleri değil , en az 20 ülkenin üst düzey askeri ve sivil üst düzey bürokratlarını da dinlediği bildirildi. Bu bilginin konu hakkında WhatsAp’ da  yapılan iç soruşturmada tespit edildiği açıklandı.

1400 TELEFONA SIZDILAR

Facebook Salı günü Kaliforniya’da NSO’ya karşı dava açmıştı. Dava NSO’nun WhatsApp’da bulunan bir güvenlik açığı aracılığı ile bu uygulamaya casus yazılımlarla sızması üzerine açılmıştı. Sızıntının anlaşılması üzerine WhatsApp’ın u açığı kapattığı bildiriliyor. Facebook bu yılın Mayıs ve Nisan aylarında NSO’nun 1400 cep telefonuna saldırıda bulunduğunu açıkladı.

DİPLOMATİK SKANDAL OLABİLİR

Üst düzey bürokratlara yönelik hacker saldırısını hangi merciinin gerçekleştirdiği henüz tepit edilemedi. Saldırıları devlet çalışanlarının gerçekleştirmesi durumunda bu casusluk faaliyeti anlamına geliyor.  Facebook’un şikayeti sonucu casusluk faaliyetleri de tespit edilirse, konu diplomatik bir krize dönüşebilir.

NSO’nun kullandığı casus yazılımın adı Pegasus. Bu yazılım, kullanıcılar WhatsApp konuşmasını kabul etmese bile cep telefonuna  kaydedilebiliyor.  Bu casus yazılım aracılığı ile elde edilen bilgiler İsrail firmasının serverlerine aktarılıyor. Bu bilgiler aracılığı ile kullanıcıların telefonlarında bulunan kontak verileri ve yazdığı mesajlar tespit ediliyor.  

İSRAİL:BİZLE ALAKASI YOK

NSO tarafından yapılan açıklamada casus yazılımın sadece terör  ve kriminal suçlarla  mücadele eden hükümetlere satıldığı belirtilmişti. NSO ortaya çıkan yeni iddialar hakkında ise bir açıklama yapmadı.  Öte yandan İsrail Çevre Bakanı Zeev Elkin, İsrail hükümetinin bu olaya dahil olmadığını söyledi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN