Çavuşoğlu: İran ve Rusya sorumluluğunu yerine getirmeli

Çavuşoğlu: İran ve Rusya sorumluluğunu yerine getirmeli

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İdlib'deki saldırılar üzerine "İran ve Rusya sorumluluğunu yerine getirmeli, rejimi durdurmalı" dedi. İdlib konusunda Türkiye'nin uyarılarda bulunduğu Moskova yönetimi ise Suriye'deki askeri üse İHA'lı saldırı nedeniyle Ankara'ya mektup gönderdi. Saldırıyı muhaliflerin yaptığı bilgisine yer verilen mektupta Türkiye'nin sorumluluklarını yerine getirmesi istendi.

 Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çavuşoğlu 21 Ocak'ta Bağdat'a gideceğini açıkladı.

Bakan Çavuşoğlu'na, Suriye'nin İdlib kentine yönelik; sivil ölümlere neden olan hava saldırıları soruldu.

Bakan Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Terör gruplarının temizlenmesiyle ilgili önerimizi herkesle paylaştık. Ama 'bir şehirin tamamını bombalayalım, yok edelim' diye bir şey olmaz, rejim bunu yapıyor.

Rejimin garantörü Rusya ve İran. Biz de Moskova'da başlayan süreçte ılımlı muhalefetin garantörü olduk. İran ve Rusya sorumluluğu yerine getirip rejimi durdurmalı. İdlib'e yapılan sadece bir hava saldırısı değil. Rejim içeriye doğru ilerliyor. İşte bu yüzden iki ülkenin, büyükelçilerini çağırıp uyarıda bulunduk.

Eğer buradaki amaç bu saldırılarla bazı gönülsüz muhalif grupların Soçi'ye gitmesini sağlamaksa, o da ters teper. Soçi'de sivil kanadın katılımıyla yapılacak görüşmelerden sonuç alınması için çatışmaların durması gerekir.

İhlallere bakıyorsunuz yüzde 95'i rejim veya rejimi destekleyen gruplar tarafından. Amaç ne? Bu süreçten faydalanarak rejimin ılımlı muhalefeti, sivilleri yok etmesi mi?"

Çavuşoğlu'nun konuyla ilgili dikkat çeken diğer ifadeleri şöyle:

- İdlib'de halk ve ılımlı muhalefet hedef alınıyor.

- Soçi'de terör örgütü olursa siyasi süreç baltalanır. Terörist grupların Soçi'ye davet edilmemesini ilettik. YPG'nin davet edildiği ortamda olmayacağımızı söyledik.

- TSK'nın 4. gözlem gücü İdlib'e yerleşmeye başladı. Bizim bir tek niyetimiz var Suriye’de istikrarı tekrar tesis etmek.

ABD HATALARINI DÜZELTMELİ

- "KKTC'de de başkanlık sistemi tartışılıyor. Olabilir. Biz başkanlık sistemine geçtik. Bunun şimdiden faydasını görüyoruz."

- (AB üyeliği) "Bir 50 yıl daha beklenilmesin. Bizim de tahammülümüz kalmadı, milletimizin de tahammülü kalmadı."

(Ege adaları iddiaları) "AK Parti iktidarları döneminde ve Kardak krizi sonrası hiçbir ada Yunanistan'a verilmemiştir."

(ABD’nin YPG’ye silah vermesi ve FETÖ'nün iadesi) "ABD hatalarını düzeltmezse ilişkilerimiz daha da zarar görebilir."

TÜRKİYE'YE MEKTUP

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda, bakanlığın Genelkurmay Başkanlığı ve MİT müsteşarına bir mektup gönderilerek, Türkiye'nin Suriye'deki sorumluluğunun hatırlatıldığı belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’deki Rus hava üssü Hmeymim’e saldıran insansız hava araçlarının muhalif birlikler tarafından kontrol edilen İdlib çatışmasızlık alanının güneybatısındaki bölgeden havalandıklarını duyurdu.

Krasnaya Zvezda gazetesinde yer alan haberde, “İnsansız hava araçlarının muhalif birlikler tarafından kontrol edilen İdlib çatışmasızlık alanının güneybatısında yer alan Muazzar’dan havalandıkları tespit edildi” denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN