Cezayir'de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Libya mesajı

Cezayir'de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Libya mesajı

Cezayir ziyaretinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'da askeri müdahalelerle çözüm alınamayacağını söyledi.

Afrika ülkelerine bir dizi ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Türkiye Cezayir'in geleceğini kendi geleceğinden ayrı görmemektedir. Ülkemiz ve Cezayir arasındaki geçmişi 5 asra dayanan ortak tarih ve derin kardeşlik ve dostluk bağlarından güç alarak ikili ilişki ve iş birliğimizi her alanda daha ileriye taşımak inancındayız.

Aziz kardeşim Cumhurbaşkanı Tebbun'u Türkiye'ye davet ettim. En kısa zamanda bu toplantıyı ülkemizde yapmayı planlıyoruz.

Türkiye Cezayir'in geleceğini kendi geleceğinden ayrı görmemektedir.

Ülkemiz ve Cezayir arasındaki geçmişi 5 asra dayanan ortak tarih ve derin kardeşlik ve dostluk bağlarından güç alarak ikili ilişki ve iş birliğimizi her alanda daha ileriye taşımak inancındayız.

Cezayir'deki yatırımlarımızın tutarı 3,5 milyar doları bulmuştur. Bu, girişimcilerimizin Cezayir'e olan güveninin ifadesidir.

"YÜKSEK DÜZEYLİ İŞBİRLİĞİ İMZALARI ATTIK"

Görüşmelerimizin siyasi, askeri ve ticari, kültürel boyutları vardı. Geniş bir değerlendirme yaptık. Bugün ülkelerimiz arasında yüksek düzeyli işbirliği imzalarını attık.

Aziz kardeşim Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'u ülkemize de davet ettik ve bu toplantıyı en kısa zamanda Türkiye'de de yapmayı planladık.

Afrika kıtasındaki en büyük ikinci ortağımız olan Cezayir'le ticaret hacmimizi 5 milyar dolara çıkarmayı aramızda değerlendirdik.

"KAZAN - KAZAN İLKESİYLE HAREKET EDİYORUZ"

Aramızdaki ilişkileri ülkelerden birini pazar olarak görerek değil. Kazan-Kazan politikası gereği ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Yeni ortaklıklar, yeni istihdamlar doğrultusunda iş adamlarımızı teşvik ediyoruz.

20-01/26/0x0-son-dakika-baskan-erdogan-ile-cezayir-cumhurbaskani-abdulmecid-tebbundan-flas-aciklamalar-1580048566959.jpg

VİZE KOLAYLIĞI

Cezayir'de yeni vize merkezleri açarak Cezayirli kardeşlerimize Türkiye'ye ziyaretlerini kolaylaştırıyoruz. Yeni vize merkezleri kurarak Cezayirli gençlerin Türkiye'ye ziyaretleri ve seyahatlerini genişletiyoruz.

Belli kategorilerde vizeyi ahiren kaldırdık. Ayrıca güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla savunma sanayii işbirliklerini de araştırmaya devam kararı aldık.

"LİBYA'DA ASKERİ ÇÖZÜMLERLE SONUÇ ALINAMAZ"

Libya'nın terör örgütlerinin ve savaş baronlarının oyun sahası haline gelmesine izin verilmemelidir. Libya'da akan kanın durması için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Türkiye olarak elimizdeki tüm imkanlarla Libyalı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

Gerek göç yükü gerekse güvenlik noktasında Cezayir'in karşılaştığı sıkıntıların farkındayız. Biz başından beri Libya'da askeri müdahalelerle çözüm alınamayacağını söylüyoruz.

Bu çerçevede müştereken atacağımız adımlar üzerinde durduk. Kalıcı istikrarın temelindeki anahtar unsurların diyalog olduğuna inanıyoruz. Cezayir'in Berlin sürecine ortak olmasından memnuniyet duyuyoruz.

Biz de Libya'da akan kanın durması için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Libya'nın terör örgütlerinin ve savaş baronlarının sahası haline gelmesine izin verilmemelidir. Uzlaşı ve barıştan yana olanları cezalandıran bir yaklaşım Libya'nın felaketi olacaktır. Maalesef uluslararası toplum ne Libya'da ne de Suriye başarılı bir sınav verememiştir.

Geldiğimiz aşamada Berlin Konferansı'nda alınan kararların takibi önem arz ediyor. Türkiye olarak elimizdeki tüm imkanlarla Libyalı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

CEZAYİR CUMHURBAŞKANI TEBBUN'UN AÇIKLAMALARI

Öncelikle sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür etmek istiyorum. Öncelikle kendi adıma ve Cezayir halkı adına Türkiye'de gerçekleşen deprem için en içten taziyelerimi ileterek hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Tabi bizler Cezayir ile Türkiye'nin her alanda ilişkilerini geliştirme potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz.

Ortak bir geleceğe beraberce yürüyebileceğimize inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte ticaret hacmimizi en yakın zamanda 5 milyar dolara çıkarma hacmine ulaşabileceğimizi ifade ettik. Bizim bakanlarımızın sürekli iletişim halinde olması gerektiğine inandık ve karar aldık.

Ben aynı zamanda Türkiye'nin şanına yakışır bir büyükelçiliğine sahip olması ve böyle bir büyükelçiliği teşhis etmesi için de bizden bir satın alma durumunu kabul ettim onayladım. Kardeş Türkiye'nin Cezayir'de bir kültür merkezi açması Cezayir'in de Türkiye'de bir kültür merkezi açması konusunda anlaşmaya vardık.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN