CHP'den 60 bin atama talebi

CHP'den 60 bin atama talebi

Türkiye'de 250 bin acil öğretmen ihtiyacı olduğunu belirten CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 2020'nin sonuna kadar 60 bin öğretmen ataması yapılması gerektiğini söyledi.

Koronavirüs salgını sürecinde eğitim öğretimin sekteye uğradığını ifade eden CHP'li Kaya, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 20'nin üzerinde öğretmenin salgına yakalanarak yaşamını yitirdiğini söyledi. 

24 Kasım Öğretmenler Günü öncesinde öğretmenlerin sorunlarına değinen Kaya, öğretmenlerin geçinemediğini ifade etti.

Kaya, 5 binin üzerinde öğretmen ile yapılan bir ankete göre daha iyi bir iş bulması halinde görevi bırakmayı düşünen öğretmen oranının yüzde 43 olduğunu iddia etti. 

60 BİN ATAMA YAPILMALI

Öğretmenlerin yaşadığı sıkıntılara çözüm bulunmasını isteyen Kaya, "Tespitlerimize göre 250 bin acil öğretmen ihtiyacı var. İlk aşamada, bu yılın sonunu kadar 60 bin öğretmen ataması yapılarak az da olsa rahatlama sağlanmalıdır." diye konuştu.

En üst kademedeki öğretmen maaşının 5 bin 634 lira olduğunu, bu rakamın Türk-İş'in açıkladığı 2020 Ekim ayı yoksulluk sınırı olan 8 bin 86 liranın çok altında kaldığını belirten Kaya, şunları kaydetti:

"Bütün öğretmenlerimiz yoksuldur. Milli Eğitim Bakanlığının 2021 yılı bütçesinde herhangi bir artışa da gidilmedi. Kovid-19 hastası ücretli öğretmenlerden kesinti yapılıyor. Son dönemde ücretli öğretmenlik yapanların feryatları herkes tarafından duyuluyor. Asgari ücretin altında para alan öğretmenlerimize yapılan bu uygulama hem hukuka hem de insan haklarına aykırıdır. Bu insanlık dışı uygulamaya derhal son verilmelidir. Tüm öğretmenlerin kadroya alınması, atama ve yer değiştirme sorununa adaletli bir çözüm bulunması gerekiyor."

yildirimkaya-ogretmen-atamasi.jpg

ALDIĞIMIZ MAAŞ YAPTIĞIMIZ İŞİ KARŞILAMIYOR

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın yaptığı anket de öğretmenlerin içinde bulunduğu durumu gözler önüne sermişti.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) tarafından 4 bin 565 öğretmenin katılımıyla “Öğretmenlerin Ekonomik ve Mesleki Sorunlarına Bakış Anketi” araştırması yaptı. 

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 60’a (2720 kişi) yakını “Aldığınız maaşın yaptığınız işin karşılığı olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna “Hiç karşılamıyor” yanıtı verdi. “Kısmen karşılıyor” yanıtı verenlerin (1748 kişi) oranı ise yüzde 38.

"DAHA İYİ TEKLİF GELSE MESLEĞİ BIRAKIRIM"

Öğretmenlerin yüzde 70’i daha iyi bir teklif geldiğinde mesleği bırakmayı düşünüyor

“Ekonomik koşulları daha iyi olan bir iş teklifi alsanız, öğretmenlik mesleğini bırakmayı düşünür müydünüz?” sorusuna verilen yanıtlar, öğretmenlerin ekonomik sorunları nedeniyle meslekleriyle zayıf bağlar taşıdığını gösterdi. Öğretmenlerin yüzde 70’i ekonomik koşulları daha iyi olan bir iş teklifi aldığında mesleğini bırakabileceğini düşünüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN