Çin hükümeti, Doğu Türkistan'daki soykırıma dair belgeleri imha etmeye başladı

Çin hükümeti, Doğu Türkistan'daki soykırıma dair belgeleri imha etmeye başladı

Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında yaşanan insanlık dramına ait bilgilerin sızdırılmasının ardından Çin yönetimi, tekrar böyle bir durumun yaşanmaması için Sincan bölgesel hükümeti yetkilileriyle üst düzey toplantılar gerçekleştirerek 'belgeleri imha etme' konusunda iş birliği içine girdi.

Müslüman Uygur Türklerine uyguladığı sistematik soykırımın dünyaya duyurulmasından korkan Çin hükümeti, işkence belgelerinin sızdırılmasıyla beraber yeni önlemler almaya başladı.

Associated Press'in Sincan'da hükümet çalışanlarına yakın kişilere dayandırdığı habere göre, Çinli yetkililerin, Sincan bölgesel hükümeti yöneticilerine toplama kamplarındaki kişilere dair yazılı belgeleri yakma, bilgisayarları imha etme, ofislerdeki internet bağlantılarını sökme, bilgileri sağlam yere nakletme, hackerlerın ulaşamayacağı güvenli alanlar oluşturulması gibi talimatlar verdiği öğrenildi.

BELGELERİN DOĞRULUĞUNU REDDEDEMEDİLER

Bölgede yaşayan Uygurlara göre gizli belgelerin yayınlanması, Pekin'deki merkezi hükümeti Sincan hükümeti üzerinde daha fazla baskı yapmaya zorladı.

Uygur Türklerine uygulanan sistematik soykırım ve baskı yönetiminin duyulmasını istemeyen Çin hükümeti, sızdırmaların yaşandığı Ekim ayından beri kontrollerini daha da sıkılaştırdı. Gizli belgelerin basına sızmasının ardından geniş çaplı soruşturmalar başlatıldığı, şu ana kadar kaç kişinin gözaltına alındığının bilinmediği ancak bu rakamın çok sayıda kişiyi kapsadığı belirtiliyor.

Sincan yetkilileri ve Çin Dışişleri Bakanlığı, bugüne kadar sızdırılan belgelerin doğruluğunu reddetmediler ancak bu belgelerin 'kötü niyetli olarak çarpıtılmış' olduğunu ifade ederek konuyu kapatmaya çalıştılar.

ÇİN'İN MÜSLÜMAN UYGURLARA SOYKIRIMI

Çin hükümeti, yaklaşık 11 milyon Uygur Türkünün yaşadığı Sincan'da inşa ettiği toplama kamplarıyla, 'terörist' iftirasında bulunduğu masum insanlara işkence uygulayarak onların dil, din ve kültürlerini yok etmeye çalışıyor. Çinlilerin 'mesleki eğitim kampı' adını verdiği toplama kamplarında 1 milyonun üzerinde Uygur Türkünün bulunduğu biliniyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN