Çin medyasından ‘tecavüz skandalına’ tepki çeken savunma: Sincan miti

Çin medyasından ‘tecavüz skandalına’ tepki çeken savunma: Sincan miti

Çin iktidarındaki Komünist Parti’nin sözcüsü konumundaki Global Times ‘gazetesi,’ Çinli polislerin Doğu Türkistan’daki kadınlara her gece tecavüz ettiği iddiaları için BBC’den kanıt istedi. Çin’in zulmüyle ilgili diğer belge ve şahitleri görmezden gelen gazete, bütün bunların Batı medyasının birer uydurması, ‘Sincan miti’ olduğunu öne sürdü.

SELMAN CÖMERT | KARAR.COM

Çin ‘devlet gazetesi’ Global Times, BBC News’in Çarşamba günü yayınladığı, Uygur kadınlarının Doğu Türkistan’da “sistematik olarak tecavüze uğradığını ve işkence gördüğünü” iddia eden haberi ‘sansasyonel bir haber’ olarak tanımladı.

Haberin hiçbir kanıt içermediğini savunan Global Times, ‘Sincan’da yaşayan ve çalışan Çinli bilim insanlarına mevcut iddialarla ilgili yorum talebinde bulunması üzerine, bu iddiaların ‘mantık dışı’ olduğunu söylediklerini bildirdi.

Global Times’ın web sitesinde, "Bu tür toplu tecavüzlerin ve cinsel saldırıların günümüz Çin’inde yeri yoktur ve bu tür toplu küstahlık akla sığmaz. Böyle bir suçun gizlenme şansı sıfırdır. Bu tür kötü suçları işleyenler, dayanılmaz ağır cezalandırmalara ve hatta ölüm cezası riskiyle karşı karşıya kalır, bu nedenle Çin’deki hiç kimse BBC’nin iddialarının herhangi bir temeli olduğuna inanmaz" açıklaması yer aldı.

‘BATI MEDYASI HİKAYE ÜRETİM ZİNCİRİ OLUŞTURDU’

Doğu Türkistan’daki Çin zulmüyle ilgili her türlü belgeyi ve şahidi yok sayan Global Times, Uygur Türklerinin anlattıklarını birer ‘hikaye’ olarak nitelendiriyor.

Batı medyasının, Dünya Uygur Kurultayı’nı Doğu Türkistan’ın yönetimi hakkında ‘şok edici hikayeler uydurmak’ için kullandığını iddia eden Global Times, Batı kamuoyunun Doğu Türkistan meselelerini ‘acımasızca karalamak’ için bir 'hikaye üretim zinciri' oluşturduğunu savundu.

Çin hükümetinin sözcülüğünü yapan Global Times, BBC’nin yayınladığı haberin ‘gazetecilik etiğinin ciddi bir şekilde ihlali’ olarak sundu. Global Times, sayısız zulme tanıklık eden Uygurların açıklamalarını ve Çin polisinden sızdırılan belgeleri görmezden gelerek BBC’nin doğrulama yapmadan haber sunmasını eleştirdi.

‘BATI MEDYASI UTANMIYOR MU?’

Komünist Çin hükümeti sözcüsü Global Times gazetesi, BBC’nin artık geleneksel Batı medyası gibi davranmadığını, istihbarat tarafından kontrol edilen bir kale gibi olduğunu öne sürdü. Batı medyasını, Çin’i asılsız haberlerle etiketlemekle suçlayan Global Times bildirisinde, "Çin’i lekelemek, Batılıları Çin’i kötülemek için seferber etmek ve gelişmekte olan ülkelerin Çin hakkındaki bilgilerini çarpıtmak, BBC’nin Çin hakkındaki haberlerinin siyasi hedefi haline geldi" dedi.

BBC’nin Çin için cehennem, Batı için de insan hakları cenneti tanımlaması yaptığını söyleyen Global Times, Birleşik Krallık’ın Kovid-19 salgını esnasındaki umursamaz tutumunu hatırlatarak Batı medyasına, Çin’in salgın sırasında ne kadar insancıl olduğunu görüp utanıp utanmadıklarını sordu.

DEVLET GÜDÜMÜNDEKİ GAZETEDEN ‘TARAFSIZLIK’ VE ‘GERÇEKLİK’ ELEŞTİRİSİ

BBC’nin ve diğer Batılı medya kuruluşlarının Doğu Türkistan’daki Çin zulmüyle ilgili haberlerini 'Sincan miti' olarak değerlendiren Global Times, "Kendileri ve politikacılar tarafından oluşturulan demir perdeyi kıracak kadar cesur olabilmeleri ve bir medya profesyonelinin temel niteliklerini yeniden kazanabilmeleri umulmaktadır: Tarafsız olmak ve olaylarda gerçeği aramak" ifadesine yer verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN