Cinsiyetçilik toplumu ırkçılık kadar zehirliyor

Cinsiyetçilik toplumu ırkçılık kadar zehirliyor

Diyanet’in ilk kadın Başkan Yardımcısı Prof. Huriye Martı, kadına yönelik şiddet ve cinsiyetçi anlayışa karşı savaş açtı. “Bir yıl önce göreve ilk başladığımda ben de önyargılı, olumsuz tepkiler aldım” diyen Martı, çözüm için ‘kadını mülk olarak kabul’ eden zihniyetin değişimine işaret ediyor.

Suriye Martı, Prof.Dr. Ali Erbaş’ın Diyanet İşleri Başkanı olmasının ardından Mart 2018’de din hizmetleri ve dini yayınlardan sorumlu Başkan Yardımcısı olarak göreve başladı. 25 yıllık hadis akademisyeni ve 3 çocuk annesi Huriye Martı, göreve geldiğinde ön yargılardan kaynaklanan bazı olumsuz tepkiler aldığını belirterek “Aslında biz ilahiyat fakültelerinde de kadın akademisyenler olarak bunu sıklıkla yaşıyoruz. Temel tepki din alanına çok fazla kadını sokmamakla alakalı bir refleks. Bunun dini bir karşılığı yok. Daha çok alışkanlıklarla, gelenekle ve bugüne kadar ki İslam toplumlarında oluşan örf ile ilgili bir tepki bu. Fakat sonrasında bunun toplumun dini hayatına ne kadar faydası, anlamı, olumlu katkısı olduğu görülünce hep eleştiriler tebrike dönüşüyor” dedi. 

19-06/03/mans.png

Martı, toplumdaki cinsiyetçi yaklaşıma dikkat çekerek, “Cinsiyetçi ön yargıları kırmak istiyoruz. Irkçılık ne kadar zehirliyse, ne kadar bölücü, parçalayıcı ve ne kadar toplumu yıpratıcı ise, cinsiyetçiliğin de aynı şekilde toplum için ‘zehirli bir ok’ olduğunu anlatmaya çalışmak istiyoruz. Biraz bu cinsiyetçi bakışlardan ziyade insan odaklı bakışı ve insanın saygınlığı üzerinden kadını konumlandıran bakışı, kadın ve erkeğin eş değer iki sorumlu, akıllı, iradeli, şerefli varlık olarak bu dünyada yaşadığına dair bakışı güçlendirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 

Martı, İslam dininde kadının yeri ile ilgili hurafelere karşı verilecek en güçlü mücadelenin iyiyi ve doğruyu anlatmaktan geçtiğini vurgulayarak, şunları söyledi: 

“Ne kadar doğruyu anlatırsak din adamı kisvesiyle ekrana çıkıp da dinle hiçbir şekilde bağdaşmayan hurafe anlatanların sesi o kadar kısılacaktır. Gerçekten yalan, sahte bilgi, kulaktan kulağa nesillerdir anlatılan kadın ile alakalı anlamsız, hadis zannedilen, Peygamberimizin ağzından sözde nakledilen, aslında art niyetle üretilmiş pek çok sahte bilgi, siz doğruyu anlatana kadar toplumu bir anda kuşatacak kadar hızlıdır. O zaman bizim de çok hızlı davranmamız gerekiyor. Kur’an kurslarında, camilerde, konferanslarda, seminerlerde, aile okulu programlarında, özellikle yükseköğrenim öğrenci yurtlarında, kadının değeri ve kadının toplum içerisindeki konumu, kadının çalışması, kadının üretmesi, topluma katkısı gibi başlıklarla eğitim veriyoruz. Neden? Daha gür bir sesle doğru dini bilgi, Kur’an-ı Kerim’in söylediğini, Peygamberimizin önerdiğini ve yaşadığını insanlara anlatabilelim diye.”

Kadına şiddet failin zihniyet değişimiyle önlenir

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ‘kilit kurum’ olduğunu söyleyen Martı, şiddeti önlemenin en güçlü ve etkili yolunun zihniyet oluşturmaktan geçtiğini belirtti. Bir kadının şiddete uğramasını doğal karşılayan zihniyetin, ister ilkokul ister üniversite mezunu olsun, şiddet doğuracağını vurgulayan Martı “Kadın için şiddetin yaşanabilir olduğunu ya da kadının ancak şiddet yoluyla terbiye edilebilir olduğunu, kadına yönelik tepkilerin şiddetle de gösterilebileceğini düşünen çarpık bir zihniyet, toplumun hangi kademesinde olursa olsun şiddet doğurur. Dolayısıyla aslında şiddet, faili baskı altına alarak zor engellenir. İç disiplin yoluyla failin zihniyetini dönüştürerek, kadına bakışını sağlıklı bir noktaya çekerek engellenebilir. Onun yolu da Başkanlığın İslam dininin, şiddeti asla tasvip etmeyen, hiçbir şekilde, kadına yönelik şiddete müsamaha göstermeyen yapısını doğru olarak anlatmasından geçer” diye konuştu. 

PERSONELE ÖZEL EĞİTİM 

Bu amaçla Başkanlığın bütün personeline ‘kadına yönelik şiddetin önlenmesi’ eğitimi verildiğini anlatan Mart “Bizim yaklaşık 140 bin personelimiz var, tamamının erkeğiyle kadınıyla, imamıyla Kur’an kursu öğreticisiyle, ‘ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi’ konusunda eğitim almasını sağlıyoruz. Şu anda 100 bini aştı eğitim alan personelimizin sayısı” dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN