Çölyak’ın anne sütüyle ilgisi yokmuş

Çölyak’ın anne sütüyle ilgisi yokmuş

Çölyak hastalığının nedeniyle ilgili bir teori çöktü. Bilim insanları erken başlayan gluten intöleransını araştırdı, bunda anne sütünün erken kesilmesinin bir etkisinin olmadığı tespit edildi.

İsveç, Finlandiya, Almanya ve ABD’deki üniversitelerin 9 bin çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre gluten içeren gıdaların yani tahılların bebekken yenilmesinin Çölyak hastalığının orta çıkmasıyla bir ilgisinin bulunmadığı belirlendi. İsveç’teki Lund Üniversitesi’nden Carin Andrén Aronsson, araştırma kapsamında Çölyak hastalığını neyin tetiklediğini bulmaya çalıştıklarını belirterek, glutenle tanışmanın zamanının bir belirti olmadığını tespit ettiklerini kaydetti. Araştırmanın başka ülkeler de dahil edilerek genişletileceği ve üç yıl daha süreceği açıklandı. Nedeni henüz bilinmeyen hastalığa neden daha önce beslenme alışkanlıkları, anne sütü ve coğrafi özellikler gösteriliyordu.

Tek tedavisi glutensiz beslenme olan hastalıkla ilgili Aronsson, iki yaşında olup da günde beş gramdan fazla glutenli beslenen çocuklarda Çölyak görülme riskinin iki kat arttığını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN