Cumhurbaşkanlığı sistemi şahsımın projesidir

Cumhurbaşkanlığı sistemi şahsımın projesidir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Nisan’da referanduma gidecek olan Cumhurbaşkanlığı sisteminin belediye başkanlığı döneminden beri kendi tasarladığı bir sistem olduğunu söyledi. Erdoğan, “Yeni bir yola giriyoruz artık milet onayına bağlı hükümet sistemi gelecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhurbaşkanlığı sisteminin kendi projesi olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanlığı sistemi elbette bir mucize değildir. Dokunduğu her şeyi değiştirecek sihirli değnek de değildir” dedi.  Kahramanmaraş’ta toplu açılış törenine konuşan Erdoğan’ın gündeminde 16 Nisan referandumu vardı. Konuşmasında 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişimini hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi: Dün ülkemizi işgale gelen İngiliz’in, Fransız’ın, onların maşaları olan işbirlikçilerinin karşısına sadece yüreğimizle bileğimizle karşı çıkmıştık. 15 Temmuz’da günümüzün işgalcilerinin, Feto ve yandaşlarının, onların maşası, kölesi olarak halkıma silah çekenlerin karşısında aynı mücadeleyi verdik ve 248 insan şehadete yürüdü. Onlar, F16’larla saldırdı, tanklarla helikopterlerle saldırdı ama benim o gururlandığım milletim, sevgili kardeşlerim, halkım, vatandaşım, onlara Marmaris’ten ‘Hep beraber meydanlara’ diye haberi gönderdiğimiz zaman facetime’dan Türkiye’nin dört bir yanından halkım meydanlara yürüdü. Allahım’a hamdolsun, böyle bir milletin reisicumhuru olmaktan daha güzel ne olabilir ki? Rabbim inşallah bizlere de o makamı ilahiyi nasip eder.”

Erdoğan meydandan idam sloganlarının yükselmesi üzerine şu değerlendirmede bulundu: “Şimdi hedef ilk etapta 16 Nisan’da ‘evet’ oylarını halletmek ve bunun arkasından parlamentoda bu konu gündeme gelecektir. Parlamentodan geçmesi halinde bana geldiğinde ben bunu onaylarım. Çünkü bir katili affetmek devletin yetkisinde değildir. Onu ancak onun varisleri affeder, affederse. Devlet, kendisine karşı işlenen suçları affeder. ‘Avrupa Birliği şöyle diyor; Hans, George böyle diyor’. Bunlar beni ilgilendirmiyor. Hans, George ne derse desin, Ahmet, Mehmet, Ayşe, Fatma ne diyor? Allah ne diyor, beni o ilgilendirir.”      

Erdoğan, referandum sürecine yönelik olarak, “Yeni ve tarihi bir kararın arefesindeyiz. Aslında kökleri oldukça eskiye dayanan ancak Cumhuriyet döneminde de hiç bitmeyen yönetim sistemi arayışımızda yeni bir yola giriyoruz. Meclis onayına dayalı başbakanlık hükümeti sisteminden millet onayına dayalı cumhurbaşkanlığı hükümeti veya cumhurbaşkanlığı sistemine geçiyoruz” dedi. 

Türkiye'nin 'Evet' marşı görücüye çıktı

 

Konuşmasında MHP’ye de verdiği destekten dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı, “Sağ olsun MHP’li kardeşlerimizle el ele vermek suretiyle inşallah bu süreci çalıştırıyoruz. Genç, dinamik, üretken, büyük bir Türkiye ve böyle bir parlamento” dedi.

Erdoğan muhalfetin itirazının sisteme değil millete olduğunu söyleyerek “Bunlar Tayyip Erdoğan’a karşı değil, millete karşı. Ya ben kimim? Ben bir faniyim. Benim 16 Nisan’a çıkacağıma elimde bir belge var mı? Yok. Biz faniyiz ama sistem kalıcı. Dolayısıyla biz fani olanı değil, baki olanı konuşuyoruz. Bu sistemi şahsım için isteyecek, bunca mücadeleyi nefsim için verecek kadar halim yok, karaktersiz değilim” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı projesinin kendi hayali ve projesi olduğunu vurgulayan Erdoğan şöyle devam etti: “Biz bu kubbede hoş bir seda bırakmak istiyoruz, derdimiz bu. Cumhurbaşkanlığı sistemi, şahsımın projesidir. Belediye başkanlığımdan bu yana savunduğum, ısrar ettiğim bir reformdur. Diğer hizmetler gibi ülkemize ve milletimize faydalı olacağına, yarar getireceğine inandığım için bu sistemin mücadelesini veriyorum.”  -KAHRAMANMARAŞ

SİSTEM  BİR MUCİZE DEĞİL

“Elbette Cumhurbaşkanlığı sistemi bir mucize değildir” diyen Erdoğan “Değdiği her şeyi, her yeri bir anda değiştirecek sihirli değnek de değildir. Bu sistemin en net özelliği ülkemizin ekonomisi ve demokrasisi için lazım olan güven ve istikrar ortamını eskisine göre daha güçlü şekilde tesis edilecek olmasıdır. Yürütme ile yasama arasındaki sınırları iyice netleştirerek herkesin kendi işine odaklanmasına imkan sağlıyoruz. Yani Cumhurbaşkanı ülkeyi yönetecek, Meclis kanunları çıkartacak, yargı hukukun işlemesini sağlayacak. Bu sistemde hiçbir güç diğerinin üzerinde tasallut oluşturamayacağı için eski Türkiye’de sık sık şahit olduğumuz kavgaları, çekişmeleri, yetki aşımlarını inşallah artık yaşamayacağız” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN