Danimarka, bayrak krizinde Pekin'den gelen uyarıya direnmedi

Danimarka, bayrak krizinde Pekin'den gelen uyarıya direnmedi

Hz. Muhammed karikatürlerinin yayınlamakla meşhur Jyllands-Posten gazetesi, Çin bayrağını Korona virüsü şeklinde bir karikatür halinde yayınladı. Danimarka Çin’den gelen tepki üzerine bir önceki karikatür krizinde gösterdiği cesaret ve duyarlılığı göstermekten bir hayli uzak.

KARAR/ALMANYA

Çin bayrağını Korona virüsü şeklinde karikatürize eden Jyllands-Posten gazetesi, Çin ile Danimarka arasında bir krize neden oldu. 2005 yılında yayımladığı Muhammet karikatürleri tanınan gazete gelen eleştiri ve tepkilere karşı başta Almanya olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinden de destek almıştı. Ancak şimdiki kriz uluslararası boyutlara varmadan sessiz sedasız halledilmeye çalışılıyor.

KORONOVİRÜSLÜ BAYRAK

Jyllands-Posten gazetesi Çin bayrağındaki beş yıldızı virüs şeklinde karikatürize edip yayınladı. Çin’in Danimarka Büyükelçisi ise bu karikatürü “Çin’e hakaret. Çin halkının duygularını yaralıyor. Gazete ve karikatürist Niels Bo Bojesen hatasından pişman olmalı ve Çin halkından açık bir biçimde özür dilemeli“ şeklinde değerlendirdi.

20-01/30/in-1.jpeg

ÖZÜR DİLEMİYOR

Hz. Muhammed karikatürleri hakkındaki eleştirilere direnen ve bu olaydan Avrupa genelinde bir fikir özgürlüğü sembolü yaratmayı başaran gazete bu kez mütevazı tepiklerle sorunu halletmeyi hedefliyor. Gazetenin yayın yönetmeni Jacob Nybroe, amaçlarının insanların acılarını suiistimal etmek olmadığını karikatürün de böyle bir şeye yapmadığını belirterek, “Yanlış yapmadığımız bir şey için özür dileyemeyiz“ dedi.

TİCARET İKİYE KATLANDI

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen de konu hakkında “Bizim ifade özgürlüğümüz var“ cümlesini üç kez tekrarladı. Ancak Danimarka’ın Çin’e yaptığı ihracat 2018 öncesinin iki katına çıkmış durumda . Yeni gelişen ilişkileri sembolize etmek için de Çin, Danimarka’ya bir Panda ayısı hediye etmişti. Çin buna karşılık ise Kopenhag Hayvanat Bahçesinde Tayvan’ı Çin’den ayrı göstereni bir haritanın kaldırılmasını sağlamıştı.

“DANİMARKALI BEYAZ DOMUZLAR”

Karikatür krizi sonrası ise atmosfer tamamen değişmiş durumda. Binlerce Çinli sosyal medya kullanıcısı “Danimarkalı beyaz domuzlar“ başlığı ile paylaşımlarda bulunuyor ve Danimarka bayrağını şekilden şekile sokuyor. Daha önceki krizde Avrupa’yı da arkasına alan Danimarka’ya bu kez destek sadece kendi medyasından geliyor.

İSKANDİNAV ÜLKELER ÇİN İLE SORUNLU

Danimarka medyasında Jyllands-Posten’e destek haber ve yorumları yağıyor. Politiken gazetesi ise karikatürü birinci sayfadan yayınladı. Geçtiğimiz hafta da İsveç Dışişleri Bakanı Çin’in Stockholm büyükelçisi’ni dışişleri bakanlığına çağırmış, büyükelçinin Çin hakkında eleştiriler yayınlar yapan medyasına “Çin yumruğu“ tehdine karşı uyarmıştı. İskandinav ülkelerinin Çin imtihanın nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN