Diş sağlığı için bu 10 yiyecekten uzaklaşın

Diş sağlığı için bu 10 yiyecekten uzaklaşın

Bazı yiyecekler var ki diş sağlığı için ya yememek gerekiyor ya da sınırlı tüketmek... Çünkü içindeki asit, dişler için son derece zararlı. Diş hekimi Oğuz Kara, buzdan meyve sularına ve beyaz ekmeğe o yiyecekleri sıraladı.

Sağlıklı dişlere sahip olmak için günde iki kere dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması ve düzenli aralıklarla diş hekimi kontrolüne gidilmesi gerektiğini belirten Bağcılar Hospitadent Diş Hastanesi Başhekimi diş hekimi Oğuz Kara “Ancak bunun yanında hangi gıdaların dişlere ne kadar zarar verdiğini de bilmek gerekir. Özellikle dişler için en zararlı ve uzak durulması gereken şey yiyecek ve içeceklerin içerisindeki asit. Asit, gıdaların içinde direkt bulunabileceği gibi yediğimiz besinlerdeki karbonhidratların ağızdaki bakteriler tarafından aside dönüşmesiyle de oluşur” dedi.

Kara, sağlıklı bir gülümseye sahip olmak için uzak durulması gereken 10 zararlı yiyeceği ve içeceği açıkladı.

1- Sigara: Ağız kokusuna neden olur.

2- Alkol: Tükürük ağızdaki plak ve asidin etkisini azaltacak ilk savunmadır. Bu yüzden ağız kuruluğuna sebep olacak her şey diş için zararlıdır. Alkol de ağız kuruluğuna yol açar.

3- Meyve Suları: PH’ı 7’den düşük olan gıdalar dişlere zarar verir. Meyve sularının PH’ı 2 buçuk.

4- Limon: PH’ı 2 olduğu için dişler için zararlı.

5- Kola: En zararlı içeceklerden biri. Çünkü hem fosforik asit hem şeker hem de sitrik asit içerir.

6- Enerji İçeceği: Sitrik asit ve şekerden dolayı zararlı.

7- Yapışık gıdalar: Lokum, jelibon şeker ve aynı zamanda sitrik asit içerir.

8- Kuru meyve: Kuru meyveler karbonhidrat ihtiva eder. Aynı zamanda kuru meyveler yapışkanlığı sebebiyle ağız içinde daha uzun süre kalır.

9- Buz: Eğer eski büyük dolgularınız varsa buz yediğiniz zaman çok kolay bir şekilde dişleriniz kırılabilir. Soğuk, aynı zamanda dişlerinizin kamaşmasına sebep olabilir.

10- Beyaz ekmek: Tükürükteki amiloz, karbonhidratları şekere çeviren enzimdir. Fakat şekeri zararlı kılan şey ağızdaki bakterilerin asit ortaya çıkarmasıdır. Eğer ağızda hiç plak yoksa şekeri aside çevirecek ve diş çürüğü oluşturacak bir şey de yok demektir.

FIRÇALAMAKLA ANCAK YÜZDE 60’I TEMİZLENİR

Diş hekimi Koray Usluer, ağız hijyeni için diş fırçalamasının yeterli olmadığını belirterek, “Tek başına diş fırçalarıyla diş yüzeylerinin ancak yüzde 60’ı temizlenir” dedi. Ağız hijyeninin yetersizliğinin ağız kokusunun ana sebeplerinden biri olduğunu belirten Usluer, şöyle devam etti: “Ağız kokusunun sebeblerinin yüzde 87’si ağız boşluğu kaynaklı. Diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerinden. Diş ve dişeti hastalıkları diş eti çekilmesi yaparak dişlerimizin arasına uzanıp araları dolduran dişetlerinin kaybına yol açar. Böylece dişlerde daha çok hassasiyet ve aralarda besin birikimi oluşarak, şiddetli ağız kokusuna sebebiyet verir.”

DİŞ İPİNİ DÜZENLİ KULLANMAK ŞART

Diş arası fırçası olarak da bilinen arayüz fırçası nın diş ipiyle birlikte kullanılmasıyla ağız sağlığı için verimli ve hijyenik sonuçlar elde edildiğini anlatan Usluer, şu uyarıda bulundu: “Fakat diş ipini dikkatli ve düzenli kullanmak gerekir.” Bu ürünlerin günde bir defa kullanımının uygun olduğunu belirten Usluer, “Ara yüz fırçasını bir diş arası alanına ilk kez uyguladığınızda, çoğu kez kanama olabilir ve bazen biraz ağrı bile hissedebilirsiniz. Endişelenmeyin! Dişetiniz, yaraladığınız için kanamıyor, orada plaktan kaynaklanan küçük bir açık yara nedeniyle kanıyor. Dişetleri ancak aşırı plak oluşumuyla tahriş uğradıkları zaman kanar. Ara yüz fırçanızı doğru şekilde kullanırsanız, sorun genellikle birkaç gün çözülecektir. Başlangıçta kanayan dişetleriniz artık kanamayacaktır” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN