Dışişleri Bakanlığı açıkladı: Suriye'de ateşkes sağlandı | Son dakika haberleri

Dışişleri Bakanlığı açıkladı: Suriye'de ateşkes sağlandı | Son dakika haberleri

Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de çatışan taraflar arasında ülke genelinde 30 Aralık saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda bir mutabakata varıldığını duyurdu. Ateşkesin duyurulmasının ardından Suriye'de Beşşar Esed rejimi ordusu, geceyarısı başlamak üzere ülke genelinde ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de çatışan taraflar arasında ülke genelinde 30 Aralık saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda bir mutabakata varıldığını duyurdu. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Suriye ihtilafının kapsamlı siyasi çözümü yolunda rejim ve muhalefet arasında görüşmelerin başlatılması, şiddete son verilmesi ve insani yardımların yapılabilmesi amacıyla uzun zamandır yoğun bir çalışma yürütüldüğü hatırlatıldı.

30 ARALIK'TA SAAT 00.00 İTİBARİYLE

Bu çabalar sonucunda, Suriye’de çatışan taraflar arasında, ülke genelinde 30 Aralık'ta saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda mutabakata varıldığı bildirilen açıklamada, bu gelişmenin memnuniyetle karşılandığı belirtildi. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından terör örgütü olarak kabul edilen grupların bu mutabakatın dışında olduğu vurgulanan açıklamada, düzenlemeye Türkiye ve Rusya'nın garantör sıfatıyla destek verdiği vurgulandı. 

TÜRKİYE VE RUSYA GARANTÖR

Tarafların, düzenlemeyle hava saldırıları dahil silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt ettiğinin altının çizildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu ateşkese tüm tarafların riayet etmesi önem taşımaktadır. Türkiye ve Rusya çatışmasızlık durumuna güçlü destek vermekte olup , bunun takibini de birlikte yapacaklardır. Sahadaki gruplar üzerinde nüfuzu olan ülkelerin de ateşkesin idamesi yolunda gerekli desteği sağlaması kuşkusuz büyük önem taşımaktadır.

Ülkemiz, birkaç gün önce Halep'ten insani amaçlı tahliyelerin tamamlanmasında ve yarından itibaren de Suriye genelinde ateşkesin devreye girmesinin sağlanmasında belirleyici rol oynamıştır. 

Türkiye, çatışmasızlık durumuna tam olarak riayet edilmek suretiyle, Suriye'de Cenevre Bildirisi ve 2254 sayılı BMGK kararı temelinde gerçek bir siyasi geçişin sağlanabilmesi amacıyla, kısa süre içinde Astana’da rejim ve muhalefetin garantör ülkelerin nezaretinde bir araya gelerek BM gözetimindeki siyasi süreci yeniden canlandırma yolunda kayda değer adımlar atmaları ümidiyle, bu kapsamdaki çabalarını ara vermeden sürdürecektir."

ESAD DA ATEŞKES İLAN ETTİ

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ordusu, geceyarısı başlamak üzere ülke genelinde ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Rejim ordusu, Savunma Bakanlığı'nın resmi sitesinde yer alan açıklamasında, saat 00.00'dan itibaren tüm çatışmalara son vererek ateşkes ilan edeceğini bildirdi.

Açıklamada, "DEAŞ ve Nusra Cephesi ile onlara bağlı terör gruplarının ateşkes dışında tutulacağı" ifadesine yer verildi.

PUTİN'DEN AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasından hemen önce Türkiye ile Rusya'nın garantörlüğünde ateşkes mutabakatına varıldığını duyurmuştu. 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da çatışan tarafların ateşkes için mutabakata vardığı kaydedilmişti.

Ankara ve Moskova, 13 Aralık'ta Halep kent merkezinin doğusunda ateşkes ve yerel nüfusun tahliye edilmesi için anlaşmıştı. 22 Aralık'ta sona eren tahliye sürecinin ardından, iki ülke ateşkesin ülke genelinde yaygınlaştırılması için taraflara önerecekleri plan üzerinde mutabakat sağlamıştı.

Ateşkesin başarılı olması durumunda rejim ve muhalifler, Türkiye ile Rusya öncülüğünde, Astana'da siyasi müzakerelere başlayacak.

ANLAŞMA TERÖR ÖRGÜTLERİNİ KAPSAMIYOR

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada anlaşmanın PYD dahil El Nusra ve IŞİD gibi terör örgütlerini kapsamadığı belirtildi.

ŞOYGU: ATEŞKES ANLAŞMASI BU GECE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Savunma Bakanı Şoygu, Suriyeli taraflar arasında imzalanan ateşkes anlaşmasının bu gece 00.00'dan itibaren yürürlüğe gireceğini belirtti.

ANKARA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN