Diyabet fırtınası 2030’da kopabilir

Diyabet fırtınası 2030’da kopabilir

Endokronoloji ve metebolizma hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Halil Önder Ersöz, şu an gizli şeker hastası kişilerin 2030’da diyabet olması durumunda Türkiye’deki hasta sayısının 15 milyon’a çıkacağını söyledi. Ersöz, tedbir için egzersiz ve doğru beslenmeyi önerdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Endokronoloji ve Metebolizma Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Önder Ersöz, Türkiye’de diyabet sıklığının her geçen yıl arttığını belirterek, “Prediyabet (gizli şeker hastası) olarak adlandırılan 6.5 milyon kişinin 2030 yılı içinde diyabet olması durumunda, Türkiye’de 13-15 milyon diyabetli olacak ve fırtına bizi bekliyor” dedi.

Türk Diyabet Cemiyeti ve Türk Diyabet Vakfı tarafından bu yıl 52’ncisi Antalya’da düzenlenen Ulusal Diyabet Kongresi’nde konuşan Ersöz, Türkiye’nin giderek yaşlanan bir nüfusa sahip olduğuna değinerek, ilerleyen yaşla birlikte diyabetin görülme sıklığının arttığının altını çizdi.

EĞİTİMLE DE İLGİLİ

Bugün Türkiye’de 7 milyon diyabetli olduğunu kaydeden Ersöz, “Prediyabet olarak adlandırdığımız 6.5 milyon insanda 2030 yılı içinde diyabet olursa, Türkiye’deki hasta sayısının 13-15 milyon olması bekleniyor. Toplumdaki diyabet revalansını düşünürsek bizi fırtına bekliyor” dedi. Ersöz, diyabetin sosyal ekonomik durum azaldıkça ve eğitim seviyesi düştükçe arttığını sözlerine ekledi.

ABD’Yİ DE GEÇTİK

ABD’de 65 yaş üstünde diyabetin görülme sıklığı yüzde 26 iken, Türkiye’de bu rakamın yüzde 35’lere çıktığını vurgulayan Ersöz, bunun yanında Türkiye’de yaş ilerlerken tanı konma oranının da düştüğünü aktardı. Ersöz, aile hekimi ve dahili uzmanlarının 65 ve 80 yaş üstünde hipoglisemiyi dikkate almaları gerektiği konusunda da uyardı.

‘TÜRKLERİ EKMEK YEMESİNDEN TANIRSINIZ’

Diyabeti önlemek için hareket eden bir toplum olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Halil Önder Ersöz “Beslenme alışkanlıkları değiştirmemiz gerekiyor. Hani hep derler Türkü nerden tanırsınız, ekmek yemesinden. Ama bizim karbonhidrat ağırlıklı beslenmemiz hareketsiz yaşam tarzımız, ilerleyen yaşla birlikte Türkiye’de diyabet problemini daha öne çıkarır” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN