Diyanet İşleri Başkanı Görmez : Bu kitaptaki kadın düşüncesi İslam’da yok

Diyanet İşleri Başkanı Görmez : Bu kitaptaki kadın düşüncesi İslam’da yok

Kütahya’da dağıtılan skandal evlilik kitabıyla ilgili konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez “Kitapta tartışmaya neden olan bütün hususlar, yanlış geleneklerin din haline gelmesinden kaynaklanıyor” dedi

Diyanet İşleri Bakanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kütahya Belediyesi tarafından dağıtılan skandal evlilik kitabıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Tartışma konusu kitabı incelediğini ifade eden Görmez, tepkiye neden olan hususların tamamının, yanlış geleneklerin din haline gelmesinden kaynaklandığını belirtti. Görmez, geleneklerdeki kadın tasavvurunun, İslam’daki kadın tasavvurundan uzak olduğunu vurguladı.

Kamu hizmeti yapanlara da çağrıda bulunan Görmez “Lütfen eğer topluma dini kitaplar dağıtacaksanız, sizin ülkenizde Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Yüksek Kurulu gibi bir kurum var. O kitapları mutlaka bize gönderin. Biz inceleyelim. Yanlışlarla, doğruları birbirinden ayırt etsinler. Din İşleri Yüksek Kurulumuzun süzgecinden geçmiş kitapları dağıtın” dedi. Evlenenlere aile seti hediye etmek istediklerini belirten Görmez, yerel yönetimlerin de bu hizmeti verebileceğini ancak dini bir kitabı dağıtacakları zaman Diyanet’e başvurmaları hatırlattı. Söz konusu kitabı CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, TBMM Genel Kurulu’nda gündeme taşımıştı. Hürriyet, kitapla ilgili “Kadına davar muamelesi yapan, ‘erkek ailenin çobanıdır’ denilen ahlak ve vicdan dışı bir kitaptır bu. Okudukça tüylerim diken diken oldu. Kitapta, gerdek gecesinin detayları anlatılıyor. Kitapta ayrıca kocaya itaatten, ‘iyi kadın itaatkar olandır’ diyen, kocadan habersiz kadının dışarı çıkamamasından bahsediyor” diye konuşmuştu.

Çocuk yaşta evlilikleri hakkında da konuşan Başkan Görmez, din görevlilerine seslendi: “Bu konu artık gündemimizden çıkmalı. Hepinizden istirham ediyorum, gittiğiniz bütün illerde, toplantılarda bunu açıkça ve yüksek sesle ifade edin. Eş olma kararını verme yaşına gelmeden, anne olma yaşına gelmeden, sağlıklı bir aile kuracak yaşa gelmeyen hiçbir kız çocuğunu evlendiremezsiniz.” Osmanlı Aile Nizamnamesi’ni örnek gösteren Görmez, o dönem bütün alimlerin ittifakıyla 18 yaşından önce kız çocuklarının evlendirilmesini yasaklayan kanunların çıkarıldığını söyledi. Görmez “Bunlar yapılırken, İslam hukuku yok sayılarak yapılmadı. İslam hukukunun temel gayeleri dikkate alınarak bu düzenlemeler yapıldı” dedi. Rivayetlere takılarak toplumun yanlış bilgilendirilmemesini isteyen Görmez “Hepinizden istirham ediyorum. Televizyonlarda ve radyolarda insanları din adına bilgilendirenlerden, bütün insanlardan istirham ediyorum, alim olmadan konuşmayınız. Din adına toplumu bilgilendiren insanlar alim olsunlar” uyarısında bulundu.

‘DAĞITIMIZ KİTAP 20 YILDIR DİYANET ONAYLI’

Evlilik hayatıyla ilgili skandal ifadelerin yer aldığı kitapla ilgili Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu da ilk kez konuştu. Hasan Çalışkan’ın yazdığı kitaptan bugüne kadar hiç kimsenin şikayetçi olmadığını belirten Şaraçoğlu şunları kaydetti: “Bahse konu olan kitabı 2014’den itibaren hediye etmeye başladık. Bu kitabın belediye olarak basımını biz gerçekleştirmiyoruz. Bir kitabevinden satın alarak nikahlarda hediye ediyoruz. Kitabın içeriği yoruma açıktır. Ayet, hadis ve bilimsel araştırmalara dayandırılmış çalışmalardan oluşmuştur. İlgili bakanlığın ve Diyanet İşleri Başkanlığının izniyle yaklaşık 20 yıldır piyasada bütün kitapevlerinde bulunabilen, basım ve dağıtılmasında herhangi bir sakınca olmayan bir kitaptır.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN