Doğu Türkistanlı Abdurrahim Gani, 2 yıldır tek başına Çin zulmünü protesto ediyor

Doğu Türkistanlı Abdurrahim Gani, 2 yıldır tek başına Çin zulmünü protesto ediyor

Doğu Türkistan Türklerinden olan ve Çin baskısı nedeniyle Hollanda'ya yerleşen Abdurrahim Gani, ülkesindeki Çin zulmünü dünyaya anlatmak için 2 yıldır tek başına Amsterdam'da eylem yapıyor. Karantinadan sonra eylemine kaldığı yerden devam eden Gani "halkım özgürlüğüne kavuşuncaya ve ülkem bağımsız olana dek eylemimi sürdüreceğim" dedi.

Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’dan olan Abdurrahim Gani, Çin Komünist Partisi'nin baskı, zulüm, etnik ayırımcılık ve soykırım uygulamalarından dolayı ülkesinden Hollanda’ya gelerek yerleşti. Gani, ülkesindeki Çin soykırımını protesto ederek dünyaya anlatmak için başkent Amsterdam’ın Doom meydanında başlattığı tek kişilik eyleminin 3. yılına girdi.

TÜRK KIZLARI ZORLA ÇİNLİLERLE EVLENDİRİLİYOR

Kendisi bir kimyager olan Gani, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bir şirkette çalışıyor. Abdurrahim Gani son yıllarda Çin’in insanlık dışı cinayetlerini artırması, yüzlerce kampta milyonlarca soydaşının insanlık dışı şartlarda tutulması, insani ve ahlaki açıdan asla kabulü mümkün olmayan Türk kızlarının Çinli erkeklerle evlenmeye zorlanması, Uygur Türklerinin nesillerinin devamını engellemek için üreme yeteneklerinin zorla yok edilmesi, yurt dışında yaşayan Doğu Türkistanlıların aileleri ile iletişimlerinin tamamen yasaklanarak kesilmesi ve benzeri etnik soykırım cinaytlerinin zirve yapması üzerine 26 Haziran 2018 tarihinde haftanın her cumartesi ve pazar günleri tek kişilik eylemini devam ettiriyor.

Koronavirüs salgını günlerinde karantina sebebiyle eylemine bir kaç hafta ara veren Abdurrahim Gani karantinanın tedbirlerinin gevşetilmesi üzerine faaliyetlerine yeniden başladı.

Doğup büyüdüğü Aksu’nun Kırgizistan sınırındaki Uçturfan ilçesinin Doğu Türkistan Türklerinin bağımsızlık savaşlarında çok önemli olaylara sahne olmuş yüzlerce kahraman ve gazi yetiştirmiş bir ilçe olarak biliniyor.1820’li yıllarda Çin birliklerine karşı 7 Uygur Türkü kız kardeşin tarihe geçen mücadelesi Uygur Türkleri'nin milli hafızalarında silinmez izler bıraktı. Abdurrahim Gani bu sarsılmaz ve yılmaz mücadelesi ve karakteri ile kahraman 7 kızın unutulmaz mücadele ruhunu üstünde taşıdığını belirtiyor.

EYLEMİNE ERKEN SAATLERDE BAŞLIYOR

Abdurrahim Gani tatil günlerinin sabah erken saatlerine başkent Amsterdam’ın ünlü Doom meydanında kendi çizimi ile yaptırdığı resim sergisi için gerekli ekipmanları bir araca yükleyerek getiriyor. Çin’in Doğu Türkistan Türklerine yönelik yaptığı baskı, zulüm, işkence ve kamplara ait hazırladığı çarpıcı resimleri bu ekipmanlarına asarak sergisini hazırlıyor. Ayrıca bu resimlerin bir kısmını ise kendisine belediyenin tahsis ettiği yerin üzerine sererek sergiliyor.

Uygur Türklerine özgü geleneksel kıyafetlerini giyerek seyyar mikrofonu ile zaman zaman Çin baskı ve zulmünü bildiği dilleri kullanarak sergiyi ziyaret edenlere sesli olarak de anlatan Gani, bunun yanında ayrıca çeşitli dillerde bastırdığı bilgilendirme notlarını ziyaretçilere vererek onların Doğu Türkistan konusundaki çeşitli sorularını cevaplıyor.

Gani’nın bu cesur eylemi Doğu Türkistan trajedisinin uluslararası topluma anlatılması ve duyurulmasına büyük katkı sağladı. Sürekli ve ara vermeden yapılan bu eylem dünya medyasının tez zamanda dikkatini çekti. Hollanda basını başta olmak üzere AB, ABD, Avustralya, Türkiye ve bazı Arap medya organları ve gazeteciler kendisi ile raportajlar yaptı. Dünyanın önde gelen televizyon kanalları ve ajansları Doom meydanına giderek canlı bağlantılarla Doğu Türkistan trajedisini dünyaya duyurdu. Hollanda’yı ziyaret eden Doğu Türkistan Türkleri başta olmak üzere onlarca bilim insani, politikacı, sanatçı, kanaat ve cemaat önderi de kendisini eylem yaptığı meydanda ziyaret etti.

"HALKIM ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞUNCAYA KADAR SÜRDÜRECEĞİM"

Ülkesindeki Çin baskısı, zulmü ve soykırım cinayetlerini dünyaya duyurmak için 3 yıldır, tek kişilik eylemini sürdüren Abdurrahim Gani, halkının özgürlüğüne ve ülkesinin bağımsızlığına kavuşuncaya kadar tek kişilik eylemini sürdüreceğini belirtti. Bir televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Gani şunları ifade etti; "6 Haziran 2018’den beri devam ettirdiğim eylemime koronavirüs salgını dolayısıyla karantina tedbirleri kapsamında ara vermiştim. Haziran’da tekrar başlamış bulunuyorum. Eylemimi halkım özgürlüğüne kavuşuncaya ve ülkem bağımsız olana dek sürdürmeye kararlıyım.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN