Doğu’dan Batı’ya kısa bir dostluk turu

Doğu’dan Batı’ya kısa bir dostluk turu

‘Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’ Kovid-19 nedeniyle kısıtlı geçireceğimiz hafta sonunda ücretsiz izlenebilecek 51 kısa-uzun filmle her eve dostluğun sıcaklığını yaymayı vadediyor.

SALİHA SULTAN / KARAR

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’ başladı. Dünyanın birçok ülkesinden yönetmenin başvurduğu festivalde bu yıl da dostluk temalı 16 kısa film yarışıyor. Festivalin ’40 Yıllık Hatır’, ‘Panaroma’ ve ‘Özel Gösterim’ seçkileriyle toplamda 48 kısa ve 3 uzun metraj film sinemaseverlerle buluşuyor.

Kovid-19 nedeniyle uzun süredir sinemalardan uzak, hafta sonlarında ise evlerimizde kısıtlı kaldığımız, en önemlisi yeni sosyal mesafeli yaşamımızda dostlarımızla dilediğimiz gibi sarılamadığımız günlere ilaç gibi gelecek, Doğu’dan Batı’ya dünyanın dört bir yanındaki dostluk hikayeleriyle kalbimizi ısıtacak filmleri KARAR okuyucularımız için derledik.

Festivalde yer alan bütün filmleri, 13 Aralık’a kadar ‘dostlukfilmfestivali.com’ adresine üye olarak ücretsiz olarak aile boyu izleyebilirsiniz. 

HER ŞEYİ ALT ÜST EDEN BİR PATLAMA 

Festivalin ‘Özel Gösterim’ seçkisinde yer alan 99 dakikalık Yunanistan yapımı ‘Holly Boom’ (Kutsal Patlama),  Atina’nın çok kültürlü bir bölgesinde yaşayan dört yabancının hayatının Paskalyadan önceki pazar günü, mahallenin posta kutusunun Filipinli bir genç olan İge tarafından sadece eğlence olsun diye patlatılması ile değişmesini anlatıyor. Maria Lafi’nin yönettiği film, eğlence olarak görülen bir eylemin hayatları nasıl altüst edebileceğini aktarıyor. 

BAŞKA VATANLARI YOK 

Türk yapımı ‘Başka Vatanımız Yok’ filmi Afro Türkler’in sosyal zorluklarına, dışlanmalarına ve maruz kaldıkları ayrımcılığa değiniyor.

Bayram Küçük’ün yönettiği 20 dakikalık kısa, toplumun Afro Türkler’e yönelik algısını, günlük deneyimlerini ve hafızasını sunuyor. Türkiye’de bin Afro Türk nüfusunun olduğu tahmin ediliyor ve ten renkleri dışında da Afrika’dan miras kalan bir şeyleri olmadığı biliniyor. 

GAZZELİ FUTBOLCU OLMAK 

Filistin yapımı, Iyad Alasttal imzalı 36 dakikalık ‘Gazze Footbullet’, ampute oyunculardan oluşan Gazzeli ve Fransız futbol takımlarını konu ediniyor. İki takım arasındaki spor, kültür ve dayanışma toplantılarının bir parçası olarak Gazze’deki Filistinli futbolcuları hem yola çıkmadan hem de Fransa’daki kalışları sırasında takip eden film, dünyanın en büyük hapishanesi olarak nitelenen bir şehrin, Gazzeli bir futbolcu olmanın da gerçeğini gözler önüne seriyor. 

PATRONLA DÜELLO ZAMANI 

Çek yönetmen Ondej Provazník’in 12 dakikalık kısası ‘Asistan’, büyüyen bir firmanın yönetici asistanı olarak iş ilanına başvuran Anna’nın hikayesini aktarıyor. İk görevi diğer adayları geçmek olan Anna’nın ikincisi görevi ise şirketin müdürünü kendisinin pozisyon için en uygun aday olduğuna ikna etmektir. Bir iş adayı ile potansiyel patron arasındaki sıradan bir görüşme, eşit olmayan bir düelloya ve manipülatif bir oyuna dönüşür. 

DOĞRUNUN PEŞİNDE TEK BAŞINA 

İranlı yönetmenler Mojtaba Tahal ve Jalal Mahdavi imzalı 15 dakikalık ‘Replacement’ (Değişim) filmi  on-üç, on-dört yaşlarında annesiyle yaşayan bir kız olan Samira’nın hikayesini anlatıyor. Zihinsel ve bedensel engelli bir çocuğun hemşiresi olan annesi Samira’dan tehlikeli ve tuhaf bir şey yapmasını ister. Bu onlara hayatları ve gelecekleri için daha fazla para kazandıracaktır ama Samira başka bir karar verir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN