Dolandırıcıların yeni taktiği koronavirüs aşısı

Dolandırıcıların yeni taktiği koronavirüs aşısı

Geçen hafta Çin'den Türkiye'ye gelen koronavirüs aşıları dolandırıcıların yeni tuzağı oldu. Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz ise SMS ya da e-posta yoluyla vatandaşların banka ve kimlik bilgilerini ele geçiren dolandırıcılara karşı uyardı.

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ilk aşıla Çin'den Türkiye'ye geçen hafta geldi. Aşıların, Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu'nda incelemeleri başladı. Aşıların 14 gün sürecek olan araştırma çalışmaları devam ederken siber dolandırıcılar yeni bir yöntemle vatandaşları dolandırmaya başladı.

SMS YA DA E-POSTA İLE BİLGİLER ÇALINIYOR

Telefonlara SMS ya da e-posta yoluyla vatandaşlara ulaşan dolandırıcılar, banka ve kimlik bilgilerini ele geçirmeye çalışıyor. Dolandırıcılar, vatandaşları gönderdikleri mesajlarla resmi internet sitelerine çok benzeyen uygulamalara yönlendiriyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken ise bu sitelerin gerçek olanıyla tek farkı 1 harf ya da rakam. Bu nedenle internet sitelerinin adresleri dikkatle incelenmeli. Ayrıca uzmanlar vatandaşları, aşıların ücretsiz yapılacağını ve bu konuda hiç kimsenin para talep edemeyeceği konusunda uyarıyor. 

'SAĞLIK BAKANLIĞI SMS YA DA E-POSTA GÖNDERMEZ'

Aşı sürecinin nasıl olacağını anlatan Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Sağlık Bakanlığı tarafından kişilere bir kısa mesaj veya elektronik posta gönderilmesi gibi bir durum söz konusu değildir" diyerek, vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı.

siber-dolandiricilarin-yeni-yontemi-parayla-asi-randevusu-9695-dhaphoto1.jpg
Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz

"Hele hele sizin kişisel bilgilerinizi toplamaya çalışırken sizden kredi kartı, banka hesap numarası gibi bilgilerinizi isteyen web sayfalarına veya dolandırıcılık içerikli kısa mesajlara, elektronik postalara vatandaşlarımız itibar etmemelidir. Böyle bir uygulama yoktur" diyen Doç Dr. Kayıpmaz sözlerine şöyle devam etti:

"Burada uygulama e-Nabız'dan ve 184 numaralı Sağlık Bakanlığı İletişim Sistemi'nden yapılacaktır. Yani sizlere aşıyla ilgili bir kısa mesaj gelmesi veya elektronik posta gelmesi söz konusu değildir. Zaten şu anda da ülkemizde aşılama başlamış değildir. Eğer size böyle bir mesaj veya elektronik posta gelirse bunun şüpheli olduğunu göz önünde bulundurmalısınız ve kesinlikle bu mesajlardaki bağlantıya tıklayarak kişisel bilgilerinizi vermemelisiniz. Kimlik bilgileriniz olabilir, banka hesap numaralarınız olabilir, kredi kartı bilgileriniz olabilir, bunları kesinlikle paylaşmamalısınız. Sağlık Bakanlığı sizden banka hesap numaranızı, kredi kartı numaranızı kesinlikle talep etmez. Ülkemize gelen inaktive virüs aşısının vatandaşlarımıza ücretsiz olarak yapılacağını zaten daha önce Sağlık Bakanımız duyurmuştu. Bu inaktive aşılar için bir ücret talep edilmesi şu an için söz konusu değildir. Bu aşıları ücretli biçimde yapacağını birileri size mesaj veya elektronik posta yoluyla iletiyorsa çok büyük olasılıkla dolandırıcıdır." 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN