Son yaşanan olaylarla birlikte dolar tarihi seviyelere ulaştı. Bazı yatırım uzmanları dolar için iddialı hedefler verdi. Mesela Goldman Sachs: 3,6 lira dedi. Peki bu artışlar bizim cebimize nasıl yansıyacak..
1/11
Geçtiğimiz günlerde Koalisyon görüşmelerinin kesin bir sonuç çıkmadan ve açıklama yapılmadan bitmesi ile piyasalar hareketlenmişti. Dolar rekor seviyelere ulaşarak 2.84 oldu. Bugün ise euro 3,15 seviyelerinde.
2/11
Dolar yükselişinin zam olarak dönüşü olup olmayacağı Eylül ayında kesinleşecek fakat kurların şimdiden etkilediği iki büyük sektör bulunuyor. Bu sektörler tüketici elektroniği ve otomotiv sektörü. Bir diğer önemli ithalat kalemi ise petrol. Petrolün varil fiyatı 48,68 dolar ancak dolardaki artış petroldeki bu tarihi düşüşten yararlanmamızı engelleyecek.
3/11
Ağırlıklı olarak Euro’ya bağlı olan otomotiv fiyatlarında da Euro’daki artışın biraz altında zam yapıldığı göze çarptı. Dizel otomobillerin fiyatı yüzde 9.2, benzinli otomobillerin fiyatı ise yüzde 5.9 arttı. Yani elektronikçiler cep telefonu hariç diğer elektronik ürünlerde kur zammını sınırlı tutarken, otomotivciler ise Euro artışının neredeyse yarısını fiyatlarına yansıtmış oldu.
4/11
Son bir yıllık dönemde kur hareketleri cep telefonuna yüzde 31, televizyona yüzde 19.9, DVD oynatıcıya yüzde 19.2, fotoğraf makinesine yüzde 16.1, bilgisayar ve alt ürünlerine ise yüzde 13.2 zam getirdi. Fakat bu zamlara rağmen dışa bağımlılık nedeniyle elektronik eşya ithalatı hız kesmedi. 8.7 milyar dolardan 8.8 milyar dolara yükseldi
5/11
Dolardaki yükselişin vatandaşa en büyük etkisi enflasyon olacak. Bir diğer etki de dolar cinsinden yaptığımız ithal ürünleri fiyatlarının artması olacak. Yılda 250 milyar dolara yakın ithalat yaptığımız için dolardaki artış ithal ürünleri zamlandırıyor.
6/11
Önemli bir ithal kalemi olan petrol ürünlerinde dünya genelinde bir fiyat düşüsü yaşanıyor. Ancak TL deki değer kaybı bizim bu avantajı da kaybetmemize ve petrol ürünlerinde benzer bir fiyat düşüşü görememize neden olacak.
7/11
Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, kurdaki artıştan en çok etkilenecek kesimin başında tüketiciler olduğuna işaret ediyor. Ağaoğlu, Türkiye’deki üretimin bir çok aşamasında ithal girdi kullanıldığına işaret ederek “Ulaşımdan, doğalgaza, giyimden, gıda ürünlerine, kırtasiye malzemelerinden elektriğe kadar bir dizi alan ve kalemde zam bekleniyor. Bu zamlar hanelerdeki bütçeyi zorluyor” dedi.
8/11
TÜİK verilerine göre en çok Çin'den ithal mal aldık. Çin’den yapılan ithalat, 2015 yılı Haziran ayında 2 milyar 41 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla Almanya (1 milyar 891 milyon dolar), Rusya (1 milyar 744 milyon dolar) ve İtalya (1 milyar 10 milyon dolar) izledi.
9/11
İmalat sanayi ürünlerinin (Türkiye'de üretilen ürünlerin Hammaddesi) toplam ithalattaki payı %81,3’tür. Yani üretimin tamamına yakınını dolar üzerinden aldığımız hammadde ile yapıyoruz. Yüksek teknolojili ürünlerinin 2015 Haziran ayında imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %14,8, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise %45,5’tir. İthalatın dolar üzerinden yapılıyor olması ve dolar fiyatındaki yükseliş tüketim mallarına zam olarak yansıyacaktır.
10/11
Elektrik, Doğalgaz, Demir,Çelik, Otomotiv, Yüksek Teknoloji Ürünleri, Plastikler ve mamulleri, Alüminyum ve alüminyumdan eşya Türkiye'nin en çok ithalat yaptığı alanlardandan. Türkiye imalat sanayi sektöründe en çok;- Sanayi ham maddeleri- İlaç- Boya- Madeni yakıtlar- Yağlar- Suni gübre İthal ediyor.Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarını İthal ediyor.
11/11
Madencilik sektöründe;- Ham petrolTarım sektöründe:- Kahve,- Kakao,- Muz,- Ayçiçek,- Baharat,Hububat, Kağıt ve karton, kağıt hamurundan, kağıttan veya kartondan eşya- Pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat- Yağlı tohum ve meyvalar, muhtelif tane, tohum ve meyvalar,sanayiide ve tıpta kullanılan bitkiler, saman ve kaba yem ithal ediyor