Doları 3 gelişme frenledi

Doları 3 gelişme frenledi

Önceki gün 6,25 seviyesine kadar yükselen dolar/TL kuru, frenleyici 3 adımla sakinleşti. İlk adım Merkez Bankası’nın hamlelerinden geldi. Yine MB’nin kamu bankaları yolu ile döviz satışı piyasada sonuç alırken, son adımlar AB konusunda ılımlı mesaj veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ve yine S-400 konusunda konuşan Dış İşleri Bakanından geldi. Böylece 1 dolar 6,10-15 lira aralığında seyretti.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul’da sadece Büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinin iptal edildiğini açıklaması ile değer kaybını hızlandıran Türk Lirası, dolar karşısında 6,25 seviyesine kadar düşüş gösterdi. Zaten seçim belirsizliği ile geçen 31 Mart sonrasında Lira dolar karşısında nerede ise sürekli değer kaybı yaşayarak 5,40 seviyesinden 5,95 seviyesine kadar değer kaybetmişti. YSK kararı sonrası hızlanan değer kaybı ile 1 dolar 6,25 Türk Lirası değerine geldi. Aynı saatlerde ilk adım Merkez Bankasından geldi. MB yüzde 24,0 faiz oranı ile piyasaya TL verdiği haftalık repo piyasasını bir süreliğine kapattığını açıkladı. Merkez Bankası daha önceki günlerde de BIST repo piyasasını kullandığı ve buradaki faizin daha yüksek olduğu görülmüştü. Böylece Merkez Bankası bir bakıma örtülü faiz artımına giderek TL’deki değer kaybını frenlemeye çalıştı. Merkez Bankasının bir diğer adımı ise döviz hesaplarının cazibesini azaltıcı hamle oldu. Bankaların döviz mevduatı karşılığı MB’de tutmak zorunda oldukları karşılıkları artıran karar ile döviz hesaplarına daha düşük faiz verilmesi istenmiş oldu.  

Türk Lirasındaki değer kaybını frenleyen ikinci gelişme ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa Birliği sürecine yönelik verdiği ılımlı mesajlar oldu. Erdoğan konuşmasında 60 yıl önce nerede isek şimdi de aynı yerdeyiz dedi. AB ile sürecin devam ettiği ve demokratikleşme konusunda adım atacaklarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle AB konusunda istekli ve ılımlı mesajlar vermesi piyasalar açısından “bekle-gör” politikası olarak etkisini gösterdi ve yapılan konuşmanın ne kadar gerçekçi olduğu beklenmeye başlandı.  

Ve son olarak s-400 sorunundaki ilerlemeler. Dış İşleri Bakanı Mevlüt Cavuşoğlu yaptığı açıklamada “S-400’ün Türkiye’ye getirilmesi konusunda bizim tarafımızdan erteleneceğine yönelik bir açıklama olmadı. Hiç alınmaması yönünde veya ertelenmesi yönünde ABD ve diğer ülkelerden yorumlar geldi, geliyor. Önümüzdeki günlerde ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile Cumartesi günü bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğiz. Bu konuyu kendisiyle de telefonda değerlendireceğiz. Bizim burada yaklaşımımız son derece samimi, yapıcı ve ihtiyacımız olan bir sistemi müttefiklerimizden alamadığımız için acil ihtiyacımız olan sistemi Rusya en iyi teklifi verdiği ve bize de uyduğu için aldık. Bu konuyla ilgili tereddütler varsa bizde yapıcı önerilerde bulunduk ve buna ABD’nin de evet demesi gerekiyor. Böylece bu meseleyi de halletmiş oluruz iki müttefik olarak” dedi.   

Reuters: Türk kamu bankaları 1 milyar dolar sattı

Reuters haber ajansı Türk lirasının Amerikan Doları karşısındaki değer kaybına müdahale etmek için Türk kamu bankalarının gece saatlerinde 1 milyar dolar sattığını duyurdu. Reuters’a konuşan kaynaklar dolar satan bankalar arasında en büyük kamu bankası olan Ziraat Bankası’nın da bulunduğunu belirtti. Dolar/TL kuru dün 6,25’e dayandıktan sonra, Türk bankalarının sadece Asya piyasalarının açık olduğu saatlerde yaptığı satışlar sonrası 6,04 seviyesine kadar geriledi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN