Dövmede kanser riski

Dövmede kanser riski

Dövme yaptırmadan önce bir kere daha düşünmekte fayda var zira dövme boyası/mürekkebinin zehirli etkisinden dolayı kansere neden olduğu belirtiliyor. Avrupa Kimyasallar Ajansı’nın araştırmasına göre özellikle kırmızı renkli dövme mürekkep en tehlikelisi; mavi, yeşil ve siyahın ise potansiyel riske sahip.

Özellikle son yıllarda büyük küçük hemen herkes arasında moda haline gelen dövmeyle ilgili hazırlanan bir rapor bu konu hakkında bir kere daha düşünmeye zorluyor. Yeni yapılan bir araştırmaya göre dövme boyasının zehirli etkisi nedeniyle kanser riskini artırdığı ve yasaklanması gerektiği belirtildi.

Avrupa Kimyasallar Ajansı’nın araştırmasına göre bu mürekkep alerjik reaksiyon ve kaşıntı da ahil cilt problemlerine neden oluyor son yıllarda ise kanser olma riskini artırıyor. Yetkililer dövme boyasının doğurganlık ve çocuk gelişimini de etkilediğini söyledi. Yakında konuyla ilgili bir rapor yayımlanacağını belirten ajans yetkilileri, dövmede kullanılan kimyasal boyaların tüm Avrupa ülkelerinde yasaklanmasını talep edeceklerini açıkladı.

KIRMIZI RENGE DİKKAT

Yapılan araştırmada özellikle kırmızı renkli dövme mürekkebinin en tehlikelisi; mavi, yeşil ve siyahın ise potansiyel riske sahip olduğu belirtildi. Avrupa Kimyasallar Ajansı’ndan bir yetkili “Birçok raporun sonucuna göre mürekkeplerin bileşimi halk sağlığını tehdit ediyor. En büyük kaygı ise bu maddelerin mutajenik, kanserojen ve toksik etkisi. Eğer bir kimyasal mutajen ise bu hücrelerin DNA’sını değiştirebileceği ve kansere yol açabileceği anlamına geliyor” dedi.

16-07/26/26krr15kirmizi.jpg

Yapılan araştırmalara göre dövme yaptıran her 20 kişiden biri enfeksiyon, kaşıntı ve şişkinlik nedeniyle doktora başvuruyor. New Yor Üniversitesi Langone Tıp Merkezi’nden yetkililer bu tip şikayetlerin dört ay sürdüğünü bazı kişilerde ise yıllarca devam ettiğini açıkladı. Tedavinin ise her zaman işe yaramadığını belirten uzmanlar, mürekkep nanopartiküllerin kan yoluyla böbrek ve dalakta birikebildiğini de söyledi.

16-07/26/ass.jpg

HASSAS CİLDİN BİR DÜŞMANI DA SICAK

Cildiye uzmanı Dr. Metin Oğuz, her yıl sıcağa bağlı cilt hastalıklarına rastladıklarını en çok hassas ciltli kişilerin sıcaktan çok etkilendiğini söyledi. Özellikle yaşlıların ve çocukların şikâyetlerinin arttığını ifade eden Oğuz, pek çok kişinin isilik, pişikten muzdarip olduğunu belirterek “Kilolu ve fazla terleyen kişilerde daha sık ve şiddetli olur. Şeker hastaları diğer tüm hastalıklara daha fazla yakalandıkları gibi tüm cilt rahatsızlıklarına da daha yatkındır” dedi. Oğuz, önlem olarak teri emen giysiler giyilmesini, iç çamaşırların her gün değiştirilmesini, ter azaltan pudralar kullanılmasını önerdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN