DSÖ'den endişelendiren açıklama: Korkulan oldu etkisi mutant virüste minimum seviyede

DSÖ'den endişelendiren açıklama: Korkulan oldu etkisi mutant virüste minimum seviyede

Dünya Sağlık Örgütü'nden korkutan aşı açıklaması. DSÖ direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Oxford-AstraZeneca aşısının mutant virüste minimum seviyede etkisinin olduğunu açıkladı.

DSÖ, Afrika'da görülen mutant virüs üzerinde Oxford-AstraZeneca aşısının etkisinin minimum seviyede olduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un açıklaması uzun zamandır aşının yeni mutant virüse karşı koruyuculuğun ne kadar olacağı tartışmalarında en korkulan senaryonun ortaya çıktığını düşündürdü.  

'PİYASAYA SÜRÜLMESİNİ DURDURDUK'

DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus düzenlediği basın toplantısında, Oxford-AstraZeneca aşısının korona virüsün Güney Afrika’da tespit edilen türü üzerinde minimum düzeyde etkili olduğunu açıkladı. Korona virüsün yeni mutasyonlarının ortaya çıkmasının aşıların bu mutasyonlar üzerindeki potansiyel etkisi hakkında soruları gündeme getirdiğini vurgulayan Ghebreyesus, "Virüslerin mutasyona uğrayabildiğini biliyoruz ve etkili kalmaları için aşıları uyarlamaya hazır olmamız gerektiğini biliyoruz. Dün Güney Afrika, Oxford-AstraZeneca aşısının piyasaya sürülmesini geçici olarak ertelediğini açıkladı. Yapılan çalışmaya göre Oxford-AstraZeneca aşısı Güney Afrika'da görülen korona virüs mutasyonuna minimum düzeyde etki gösteriyor" dedi.

oxford-astrazeneca-asisi.jpg

İLAÇ ŞİRKETİ AŞININ ETKİSİNİ AÇIKLADI

İngiliz ilaç şirketi AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi bir açıklama yaparak geliştirdikleri aşının etkisini kamuoyuna duyurdu.

Yapılan açıklamada AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği corona virüsü aşısının Güney Afrika’da bulunan mutasyona uğramış corona virüsü üzerinde denendiği ve ilk sonuçların geldiği belirtildi.

Güney Afrika’daki Witwatersrand ve Oxford Üniversitesi’nin ortak araştırmasında aşının Güney Afrika’daki mutasyona uğramış virüse karşı düşük koruma etkisi olduğu kaydedildi. Haberi ilk olarak Financial Times duyururken, AstraZeneca”nın sözcüsü de bu gazeteye açıklamalarda bulundu. Yetkili, “Bu ufak birinci ve ikinci faz araştırmanın ilk verilerine göre B. 1. 351 Güney Afrika varyantının sebep olduğu orta şiddetli hastalıklara karşı aşının sınırlı etkisi olduğunu görüyoruz” dedi.

oxford-astrazeneca-etkisi.jpg

'DENEKLER SAĞLIKLI VE GENÇ YETİŞKİNLERDİ'

Öte yandan araştırmaya katılan 2.000’den fazla gönüllüden hiçbirinin hastaneye kaldırılmadığı ya da ölmediği de belirtildi. AstraZeneca yetkilisi, “Fakat aşının ağır hastalıklara ve yoğun bakımdaki hastalara karşı ne gibi bir etkisi olduğunu belirleyemedik zira gönüllüler ağırlıklı olarak sağlıklı genç yetişkinlerdi” dedi.

Financial Times araştırmaya 2.026 gönüllü katıldığını ve bunların yarısına plasebo verildiğini yazarken, araştırmanın henüz hakemli bir dergide yayınlanmadığını da hatırlattı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN