DSÖ'den Türkiye açıklaması: Test sayısına övgü, veri toplamaya uyarı

DSÖ'den Türkiye açıklaması: Test sayısına övgü, veri toplamaya uyarı

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) Türkiye'ye hem övgü hem de uyarı geldi. DSÖ, Türkiye’nin test kapasitesini üç katına çıkarmasını överken aralarında Türkiye'nin de olduğu tüm üye ülkeleri, örgütün rehberi kapsamında veri toplamaya çağırdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yalnızca semptom gösteren hasta sayılarını açıkladıklarını söylemesi sonrası, Türkiye’de koronavirüs vakalarıyla ilgili tartışma sürerken Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) önemli bir açıklama geldi.

DSÖ, Türkiye’nin uyguladığı izolasyonu takdir ederken, tüm üye ülkelere raporlamayla ilgili de kritik bir çağrıda bulundu. Yazılı açıklamada, “Türkiye, semptom gösteren ya da göstermeyen tüm Covid-19 pozitif vakalarını izole etmektedir. Bu yaklaşım bulaş zincirini kırmak için bir ön koşuldur. DSÖ, aynı zamanda, konuyla ilgili DSÖ rehberi kapsamında veri toplama ve pandemiye yanıt önlemlerinin uyumlu hale getirilmesine yönelik çağrılar yapmaktadır” denildi.

Açıklamanın devamında, “DSÖ, raporlama ve veri toplama mekanizmalarının güçlendirilmesi ve geliştirilmesi için Türkiye’nin de dahil olduğu tüm üye ülkelerle görüşmelerini devam ettirmektedir. Covid-19’un durdurulabilmesi için pandemi sürecinde veri paylaşımını daha güçlü hale getirmek ve kanıta dayalı kararları desteklemek amacıyla karşılaşılan sorunlar ve çözümleri ele almak üzere bölgede ülkeleri bir araya getirmeyi planlamaktayız” ifadeleri kullanıldı.

TESTLERİN ÜÇ KATINA ÇIKARILMASINA ÖVGÜ

Türkiye’nin test kapasitesini üç katına çıkardığına dikkat çekilen açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi, Türkiye’nin semptom göstermeyen kişiler de dahil olmak üzere tarama testlerini yapabilmek amacıyla nisan ayındaki günlük test kapasitesini ağustos ayından itibaren üç katına çıkarmasını ve virüsün yayılmasını önleme stratejisini takdir etmektedir. Bu sayede, herhangi bir semptom göstermeyen kişiler de dahil sağlık sisteminin daha fazla insana ulaşabilmesi mümkün olmaktadır. Risk altındaki bireyler, şüpheli ve olası vakalar ve teyit edilen vakaların yakın temaslıları test açısından önceliklendirilmektedir” yorumu yapıldı.

"PAYLAŞMAYA HAZIRIZ"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, DSÖ’nün Türkiye’yi takdir eden açıklaması için teşekkür etti. Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “DSÖ Avrupa bölgesinde Covid-19 veri raporlamasını uyumlu hale getirmek için yayınladığı basın bildirisi ile virüsün yayılmasını önleme stratejimizi takdir etti. Türkiye bu konuda da deneyimini paylaşmaya hazır. Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge’ye teşekkürler” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN