Dünya basını 'Ersin Tatar' sürprizini yazdı: Erdoğan'ın desteklediği aday kazandı

Dünya basını 'Ersin Tatar' sürprizini yazdı: Erdoğan'ın desteklediği aday kazandı

KKTC'de ikinci tura kalan seçimleri Ersin Tatar, az bir oy farkıyla kazandı. Akıncı ile yarışan Tatar'ın zaferini, dünya basını da dikkat çeken başlıklarla duyurdu. Sonuç sürpriz olarak nitelendirilirken, 'Erdoğan'ın desteklediği aday kazandı' denildi.

KKTC'de cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci turda Ulusal Birlik Partisi adayı Ersin Tatar kazandı. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hamlelerini de etkileyecek seçim sonuçları için dünya basını 'sürpriz' değerlendirmesi yaparken, Mustafa Akıncı ile girdiği yarışta ipi göğüsleyen Ersin Tatar için dış basın "Erdoğan'ın desteklediği aday kazandı" yorumunu yaptı.

02.jpg

AFP: ERDOĞAN AÇIKÇA TATAR'I DESTEKLEMİŞTİ

BBC'nin derlediği habere göre, Fransız AFP ajansı, sağcı-milliyetçi olarak nitelediği Ersin Tatar'ın ufak bir farkla kazandığı seçim sonucunun sürpriz olduğunu yazdı.

AFP, Tatar'ın Kıbrıs'ta iki devletli çözümden yana olduğunu, seçim yarışı sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açık bir şekilde Tatar'ı desteklemesinin ise tartışmalara neden olduğunu belirtti.

REUTERS: TATAR'IN RAKİBİ ANKARA İLE GERGİNDİ

Reuters ise seçim sonucunun, Kıbrıs müzakerelerinde etkili olabileceği gibi, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan ve Kıbrıs arasında egemenlik hakları konusundaki tartışmaları da etkileyeceğini belirtti.

Reuters Tatar'ın rakibi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Ankara ile ilişkilerininse gergin olduğunu ve Akıncı'nın Ada'da birleşmeden yana olduğunu vurguladı.

01.jpg

GUARDİAN: TÜRKİYE TATAR İÇİN HATRI SAYILI GÜNÜ KULLANDI

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi, 'sert bir sağcı' olarak nitelediği Tatar'ın, Türkiye ile daha da sıkı ilişkiler kurma taraftarı olduğuna dikkat çekti.

Guardian "Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıyan tek ülke olan Türkiye, milliyetçi adayın seçilebilmesi için hatrı sayılır gücünü kullandı. Bu ay başında Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan yanına Tatar'ı alarak, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin tepkisini çekse de, kuzeydeki Maraş'ın bir kısmının açılacağını duyurdu" diye devam etti.

"SONUÇ ANLARA İÇİN NET BİR ZAFER"

Guardian, Kıbrıs Girne Üniversitesi'nden tarih ve siyaset bilimi profesörü Hubert Faustmann'ın, "Sonuç, Ankara için net bir zafer. Çözüme karşı çıkanlar ve Türkiye ile iyi ilişkiler isteyenler için büyük bir kazanım. Türkiye'nin işlerine müdahil olmasına karşı çıkanlar ve adanın yeniden birleşmesini destekleyenler kaybetti" sözlerine de yer verdi.

BLOOMBERG: ERDOĞAN'IN DESTEKLEDİĞİ ADAY KAZANDI

Bloomberg de haberi "Erdoğan'ın desteklediği aday Kuzey Kıbrıs'taki seçimi kazandı" başlığıyla duyurdu.

01-001.jpg

KATHİMERİNİ: YARIŞ HİÇBİR ZAMAN BU KADAR KUTUPLAŞMAMIŞTI

Yunanistan'da yayımlanan Kathimerini gazetesi ise bu seçim sürecinde Kuzey Kıbrıs'taki kutuplaşmanın daha da arttığın yazdı: "Yönetimde söz sahibi olmayı sürdürmek isteyen Kıbrıslı Türklerle, Türkiye ile birlikte yürümek isteyen Kıbrıslı Türkler arasındaki mücadele geçmiş seçimlerde de mevcuttu, ancak yarış hiçbir zaman bu kadar kutuplaşmamıştı."

AK PARTİ: D. AKDENİZ'DEKİ HAKLARIN KORUNMASI SİYASETİ KAZANMIŞTIR"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter'dan seçim sonuçlarını değerlendirdi, "Türkiye her zaman ve her koşulda KKTC'nin yanında olacaktır. Bu seçimlerin kazananı, tüm Kıbrıs Türkleri olmuştur. Kıbrıs Türkü'nün davası ve Doğu Akdeniz'de hak ve menfaatlerimizin korunması siyaseti kazanmıştır" dedi.

Çelik şunları kaydetti: "Türkiye her zaman ve her koşulda KKTC'nin yanında olacaktır. Bu seçimlerin kazananı, tüm Kıbrıs Türkleri olmuştur. Kıbrıs Türkü'nün davası ve Doğu Akdeniz'de hak ve menfaatlerimizin korunması siyaseti kazanmıştır. KKTC, güçlü bir demokrasi ve bölge barışı için kilit bir aktör olduğunu göstermiştir.

Türkiye, KKTC'nin egemenlik haklarının korunması, kalkınması ve Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerinin korunması noktasındaki mücadeleyi en güçlü şekilde sürdürecektir. Cumhurbaşkanı'mızın Kıbrıs Türk davasına verdiği destek kararlı ve güçlü bir destektir. Onurlu ve saygın KKTC Cumhurbaşkanlığı görevine seçilen Sayın Ersin Tatar'ı bir kez daha tebrik ediyor, KKTC ve Kıbrıs davamız için hayırlı olmasını diliyoruz."

TATAR YÜZDE 51 İLE SANDIKTAN ZAFERLE ÇIKTI

Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar, 67 bin 322 oyla seçimdeki geçerli oyların yüzde 51,69'unu alarak seçimi önde tamamladı.

Bağımsız aday Mustafa Akıncı ise seçimi 62 bin 910 oy ve yüzde 48,31 ile bitirdi. Seçime katılım oranı ise yüzde 67,29 oldu.

TATAR: TÜRKİYE'YE LAF UZATANLARI KINIYORUM

Tatar, seçimin resmi olmayan sonuçlarının açıklanmasının ardından Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) Lefkoşa İlçe Merkezi önünde konuştu.

KKTC'nin koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaşanan ekonomik güçlükleri aşmasına yardım eden Türkiye'ye teşekkür eden Tatar ''Her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olan, buraya evlatlarını gönderen, şehitler veren Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte olmaktan övünç ve kıvanç duyuyorum. Seçim malzemesi yapmak için Türkiye'ye laf uzatanları kınıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

"Artık birlik beraberlik içinde KKTC'yi birlikte daha ileriye taşımak için çalışma yürüteceğiz." diyen Tatar, şöyle devam etti:

"Ben Cumhurbaşkanı olarak, Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda başı dik ve onurlu bir şekilde yaşaması için her yerde çalışmalarımı bu anlayışla yürüteceğim. Halkımızdan aldığım onay doğrultusunda kendi topraklarımıza, kendi devletimize ve Türkiye'mizin garantörlüğüne sahip çıkacağımı dünya kamuoyuna bir kez daha duyurmak istiyorum.''

AKINCI ANKARA'YI SUÇLAMIŞTI

 

Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, ilk tur sonrası "Siz, 'Sizin cumhurbaşkanınız bu olacak' deme hak ve yetkisine zaten sahip değilsiniz" açıklamasını yapmıştı.

 

Taraftarlarına seslenen Akıncı, "Kendi kendini yönetmeye muktedir olan bu halk, kimi seçeceğine karar verme yeteneğine sahiptir. Kimi seçeceğine, kendi özgür iradesiyle, beyniyle, vicdanıyla, karar verecek olgunluktadır" demişti.

 

Akıncı, Türkiye hükümetini seçimlere müdahale etmekle suçlamıştı. İlk turda en fazla oyu alan Ersin Tatar ise Twitter hesabından" Kıbrıs Türk halkı demokratik iradesini ortaya koydu. Bu başarı sadece bizim değil Kıbrıs Türk halkınındır" açıklamasını yapmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN