Dünya basını operasyonu böyle gördü

Dünya basını operasyonu böyle gördü

Türk F-16 savaş uçaklarının dün gece Suriye ve Irak'ta IŞİD-PKK hedeflerine yönelik olarak gerçekleştirdiği hava operasyonları, dünya basınında geniş yer buldu. Ajanslar harekatı flaş gelişme olarak bildirirken, bazı kuruluşlar PKK'nın vurulmasından rahatsız oldu.

Türk Hava Kuvvetleri tarafından dün gece saatlerinde Irak ve Suriye'deki terör örgütü hedeflerine yönelik olarak gerçekleştirilen operasyonlar, dünya basınında geniş yer buldu. Ajansların harekatı son dakika olarak geçerken, basın kuruluşlarının haberlerinde Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamalara yer verildi. Bazı medya organlarının, IŞİD'le beraber PKK'nın da vurulmasından rahatsız olması dikkat çekti.

BBC: Türk Hava Kuvvetleri IŞİD ve PKK'yı vurdu

İngiliz devlet televizyonu BBC'nin haberinde, hava operasyonlarının Suruç'ta 32 kişinin öldüğü ve IŞİD'in yaptığı düşünülen bombalı saldırıdan bir hafta sonra yapıldığı vurgulandı. BBC ayrıca TSK'ya ait uçakların 2013'ten beri ilk kez PKK hedeflerini vurduğunu belirtti.

PKK'nın Çarşamba günü iki polis memurunu şehit ettiği hatırlatılan haberde, hükümetin, Irak'ta örgüte ait sığınak ve depolama alanlarıyla diğer lojistik noktaların vurulduğu şeklindeki açıklamasına yer verildi.

CNN: Türk savaş uçakları IŞİD'i ilk kez vurdu

CNN, operasyonun çarşamba günü 5 IŞİD militanı tarafından Türkiye sınırına bir saldırı gerçekleştirilmesinin ardından başladığına dikkat çekerken, haberde operasyonun detaylarına geniş şekilde yer verdi. 

Haberde Başbakanlık Ofisi'nin açıklamasındaki "Ulusal güvenliğimize karşı var olan IŞİD tehlikesini bertaraf etmeye kararlıyız" ifadesine yer verilirken, hava operasyonlarının önümüzdeki günlerde de devam edebileceği belirtildi.

NBC: PKK'ya operasyon iyi olmadı

Amerikan haber kanalı NBC News ise, IŞİD'le beraber PKK'nın da vurulmasından rahatsız oldu. Kürt güçlerini 'ABD'nin IŞİD'e karşı en iyi müttefiki' olarak tanımlayan NBC, PKK hedeflerinin bombalanmasının IŞİD'e karşı mücadeleyi karmaşıklaştıracağını ileri sürdü. 

The Economist: Kürt genişlemesine karşı önlem

Amerikan The Economist dergisinin internet sitesinde yer alan haberde, operasyon günü erken saatlerde 100'den fazla eve baskın yapıldığı ve IŞİD'le bağlantılı 252 kişinin gözaltına alındığı hatırlatıldı.

The Economist ayrıca, bugüne kadar IŞİD'e yönelik hava operasyonlarına katılmayan Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt genişlemesine karşı önlem almak amacıyla taktik değiştirdiği öne sürüldü. Haberde Kürt güçlerinin IŞİD'le mücadelede ABD'nin en büyük müttefiki haline gelmesinin, Türkiye'de rahatsızlık yaratığı savunuldu.

The Guardian: Türkiye'den IŞİD'e ilk saldırı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun operasyonla ilgili açıklamalarını aktaran İngiliz gazetesi, Suriye'de IŞİD'e ait 2 komuta karargahı ve bir toplama merkezinin vurulduğunu belirtti. The Guardian ayrıca, geçtiğimiz günlerde Suriye sınırında bir askerin şehit edilmesinin, İncirlik Üssü'nü uzun süre boyunca koalisyon güçlerine açmayan Türkiye'yi kararını değiştirmeye ittiği ifade edildi.

El Cezire: Üç yıl sonra ilk harekat

Katar merkezli El Cezire kuruluşu, Türk uçaklarının üç yıl sonra ilk kez Irak'ta PKK'ya yönelik operasyon yaptığına dikkat çekerken, örgütün Zap, Gare, Haftanin, Metina ve Avaşin'deki kamplarının bombalandığı bilgisine yer verdi.

Der Spiegel: Türkiye, IŞİD'e karşı mücadeleye katıldı

Der Spiegel'in operasyonla ilgili haberinde Başbakanlık'tan yapılan açıklamaya yer verilirken, aynı zamanda operasyona IŞİD tarafından şehit edilen Astsubay Yalçın'ın adı verilerek, şehit askerin onurlandırıldığı vurgulandı.

Sputnik: Türk uçaklarından IŞİD'e yeni saldırı

Rus haber ajansı Sputnik'in, NTV'ye dayandırarak verdiği haberde, Türk uçaklarının Suriye'deki IŞİD hedeflerini 24 saat geçmeden ikinci kez vurduğu belirtildi.

Le Monde: Türk Uçakları'ndan Suriye'ye ilk operasyon

Fransız Le Monde gazetesinin haberinde, Türkiye'nin İncirlik Üssü'nü IŞİD' e yönelik hava harekatları için kullanıma açmasının, terör örgütüne karşı yapılacak operasyonların genişletilmesine imkan vereceği ifade edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN