53 insani yardım kuruluşu, İsrail’in 30 Aralık’ta 37 kuruluşa resmi bildirim yaptığını ve bunun 60 gün sonunda yardım faaliyetlerini tamamen durduracak süreci başlattığını belirtti. Açıklamaya göre bu sürenin sonunda STK’lar, Gazze ve Batı Şeria’da faaliyetlerini durdurmaları gerekecek.
Açıklamada, STK’ların Birleşmiş Milletler ve Filistinli sivil toplum örgütleriyle ortak çalışarak “hayat kurtaran yardımın” geniş ölçekte ulaştırılmasında kritik rol oynadığı vurgulandı. Birleşmiş Milletler, İnsani Ülke Ekibi ve bağışçı hükümetlerin, STK’ların vazgeçilmez olduğunu defalarca dile getirdiği ve İsrail’den geri adım atmasının istendiği aktarıldı.
GAZZE VE BATI ŞERİA’DA AĞIR İNSANİ TABLO
53 STK tarafından yapılan açıklamanın geri kalanında şu ifadeler kullanıldı:
“Ateşkese rağmen insani ihtiyaçlar olağanüstü boyutta. Gazze’de her dört aileden biri günde yalnızca bir öğünle hayatta kalmaya çalışıyor. Kış fırtınaları on binlerce insanı yerinden etti; 1,3 milyon kişi acil barınma ihtiyacıyla karşı karşıya. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları (INGO), Gazze’de dağıtılan tüm gıda yardımının yarıdan fazlasını sağlıyor, sahra hastanelerinin yaklaşık yüzde 60’ını işletiyor ya da destekliyor, barınma ve gıda dışı yardım faaliyetlerinin neredeyse dörtte üçünü yürütüyor ve ağır akut yetersiz beslenme yaşayan çocukların tamamına yönelik tedavileri sağlıyor. INGO’ların devre dışı bırakılması, sağlık tesislerinin kapanmasına, gıda dağıtımlarının durmasına, barınma zincirinin çökmesine ve hayat kurtaran bakım hizmetlerinin kesilmesine yol açacaktır.
Batı Şeria’da ise devam eden askeri baskınlar ve yerleşimci şiddeti, zorla yerinden edilmeleri derinleştirmeye devam ediyor. INGO’lara getirilecek ilave kısıtlamalar, tam da kritik bir anda, hayat kurtarıcı yardımların erişimini ve sürekliliğini keskin biçimde azaltacaktır.
'İSRAİL 500'DEN FAZLA STK ÇALIŞANINI ÖLDÜRDÜ'
INGO’ların kayıttan düşürülmesinin etkisini, seçici göstergeler üzerinden ölçmeye dönük son girişimler, sahada insani yardımın fiilen nasıl ulaştırıldığını yansıtmıyor. İnsani erişim, ancak sivillerin doğru yardıma, doğru yerde ve doğru zamanda ulaşıp ulaşamadığına bakılarak değerlendirilebilir.
INGO’lar, bağışçılar tarafından dayatılan sıkı uyum çerçeveleri altında çalışıyor; uluslararası standartlarla uyumlu denetimler, terörizmin finansmanına karşı kontroller ve gerekli yükümlülükler bunların arasında. 7 Ekim 2023’ten bu yana 500’den fazla insani yardım çalışanı öldürüldü. INGO’lar, insani ilkeleri, çalışanlarına karşı özen yükümlülüklerini ve veri koruma kurallarını ihlal edeceği için, çatışmanın tarafı olan herhangi bir aktöre hassas kişisel verileri devredemez. Yanlış ve asılsız söylemler, insani yardım kuruluşlarının meşruiyetini aşındırıyor, personelin güvenliğini tehlikeye atıyor ve yardımın sahaya ulaştırılmasını zayıflatıyor.
BU TEKNİK BİR ADIM DEĞİL, SİYASİ BİR TERCİH
Bu yaşananlar teknik ya da idari bir detay değil; sonuçları öngörülebilir, kasıtlı bir politika tercihidir. Kayıtların süresinin dolmasına izin verilirse, İsrail hükümeti geniş ölçekli insani yardımı fiilen engellemiş olacaktır. İnsani erişim isteğe bağlı, koşullu ya da siyasi bir tercih değil; uluslararası insancıl hukuk uyarınca hukuki bir yükümlülüktür.
Bu adım, aynı zamanda işgal altındaki Filistin topraklarında insani yardım faaliyetleri üzerinde İsrail otoritesinin genişletilmesi ve böylece hem bölgeyi düzenleyen uluslararası hukuk çerçevesiyle hem de Filistin Yönetimi’nin rolüyle çelişen, tehlikeli bir emsal teşkil edecektir.
İSRAİL’E VE BAĞIŞÇI DEVLETLERE ÇAĞRI
İsrail hükümetine, INGO’ların kayıttan düşürülmesi sürecini derhal durdurma ve insani yardımı engelleyen tüm tedbirleri kaldırma çağrısında bulunuyoruz. Bağışçı devletlere, bu adımların askıya alınması ve geri çevrilmesi için ellerindeki tüm diplomatik ve siyasi araçları kullanmaları çağrısını yineliyoruz. Bağımsız ve ilkeli insani yardım faaliyetleri korunmalı ki siviller, acil ihtiyaç duydukları yardıma ulaşabilsin.”
Ortak bildiriye imza atanlar arasında şu STK’lar yer aldı:
Acs, Action Against Hunger, Action for Humanity, ActionAid, American Friends Service Committee, Uluslararası Af Örgütü, AOI – Cooperazione e Solidarietà internazionale – Italia, CADUS e.V., Campaign for the Children of Palestine, CARE Canada, CARE International UK, Children are Not Numbers, Churches for Middle East Peace, CISS – Cooperazione Internazionale Sud Sud, Council for Arab-British Understanding, DanChurchAid, Danish Refugee Council, Diakonia, EducAid, Emergency NGO, Fondation Terre des hommes Lausanne, Glia, HEKS/EPER – Swiss Church Aid, Human Rights Solidarity, Humanity & Inclusion, INTERPAL, Islamic Relief, Japan International Volunteer Center, Dünya Doktorları – İsviçre, Dünya Doktorları – Fransa, Sınır Tanımayan Doktorlar, Medical Aid for Palestinians, medico international, Dünya Doktorları – İspanya, Mennonite Central Committee, Middle East Children’s Alliance, NORWAC, Norwegian Church Aid, Norwegian People’s Aid, Norveç Mülteci Konseyi, Oxfam, Pax Christi USA, Peace Winds Japan, Premiere Urgence Internationale, Quakers in Britain, Solidarités International, Terre des hommes Italy, Un Ponte Per, United Against Inhumanity, Vento di Terra ETS, War Child Alliance Foundation, War on Want ve WeWorld-GVC
