Avrupa Birliği Komisyonu, Belçika'da askeri eğitim kampı üzerinde dün gece tespit edilen dron faaliyetine ilişkin açıklama yaptı. Komisyon sözcülerinden Thomas Regnier, söz konusu olayın bir kez daha tüm AB'nin risk altında olduğunu gösterdiğini belirterek, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in gündeme getirdiği “dron duvarı” önerisinin bu çerçevede büyük önem taşıdığını vurguladı.
Brüksel’de düzenlenen günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Regnier, üye ülkelerdeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve yetkililerle irtibat halinde olduklarını söyledi. Regnier, yaşanan olaylara ilişkin araştırma ve tehdidin nereden kaynaklandığını tespit etme sorumluluğunun üye ülkelere ait olduğunu hatırlattı.
Belçika’da Elsenborn askeri eğitim kampı üzerinde dün gece tanımlanamayan dron faaliyeti tespit edildiğini anımsatan Regnier, “Bu olay, bir kez daha tüm AB'nin risk altında olduğunu gösteriyor” dedi. Bu nedenle von der Leyen’in “dron duvarı” önerisinin kritik hale geldiğini belirten Regnier, “360 derece” bir güvenlik yaklaşımı benimsenmesi gerektiğinin altını çizdi. Söz konusu dron hareketliliğinin Almanya’yı da etkilediğine işaret eden Regnier, bu durumun yalnızca cephe hattındaki ülkelerin değil, tüm Avrupa’nın hedefte olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.
Komisyon’un baş sözcüsü Paula Pinho da açıklamasında “dron duvarı” planının öncelikli olarak doğu kanadında uygulanacağını belirtti. Daha fazla tehdit altında bulunan ülkelere öncelik verileceğini ifade eden Pinho, uzun vadede bu yapının tüm kıtayı kapsayacak şekilde genişletilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Putin’in AB’nin gündemindeki dron faaliyetleriyle ilgili iddiaları reddettiği konuşmasının dinlenip dinlenmediğine dair bir soruya ise Pinho, “Söz konusu başkanın her konuşmasını dinlemiyoruz” yanıtını verdi.
NE OLMUŞTU?
Belçika Savunma Bakanlığı, Elsenborn’daki askeri kamp üzerinde dron faaliyeti tespit edildiğini ve olayın soruşturulduğunu duyurmuştu. Henüz nereden geldiği ya da kim tarafından kullanıldığı belirlenemeyen dronların Almanya yönüne hareket ettiği aktarılmıştı. Geçtiğimiz ay ise Polonya, Romanya ve Estonya hava sahalarının Rus dron ve jetleri tarafından ihlal edilmesi Avrupa’da güvenlik alarmını yükseltmişti.
