AB Yüksek Temsilcisi Borrell: UAD kararları bağlayıcıdır

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: UAD kararları bağlayıcıdır

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah kentindeki askeri operasyonlarını, saldırılarını ve diğer faaliyetlerini acilen durdurması gerektiğine hükmetti. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, UAD'ın İsrail için aldığı kararla ilgili olarak “UAD'nin kararları taraflar için bağlayıcıdır ve bunların, tam ve etkili bir şekilde uygulanması gerekmektedir” dedi.

Birleşmiş Milletler'in en üst düzey mahkemesi, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde düzenlediği askeri operasyonları derhal durdurmasını emretti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Borrell bugünkü açıklamasında UAD’ın kararını ‘not ettikleri’ ifade ederek İsrail’in yükümlülüklerini şu şekilde sıraladı;

“Refah vilayetindeki askeri saldırılarını derhal durdurmalıdır. Refah sınır kapısını insani yardım için açık tutulmalı. Soykırım iddialarını soruşturmak üzere BM tarafından yetkilendirilmiş herhangi bir soruşturma organına erişim sağlanmalı. Bu kararın yerine getirilmesi için alınan tüm tedbirler hakkında Mahkeme'ye bir rapor sunmalıdır.

'UAD KARARLARI TARAFLAR İÇİN BAĞLAYICIDIR'

Borrell, 20 Mayıs’ta Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısının 3 Hamas liderinin yanı sıra İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında yakalama kararı için başvurması üzerine “Bağımsız bir uluslararası kurum olan UCM'nin görevi, uluslararası hukuk kapsamındaki en ciddi suçları kovuşturmaktır. UCM tüzüğünü onaylayan tüm devletler, Mahkeme'nin kararlarını uygulamakla yükümlüdür” açıklamasında bulunmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN