ABD ile Taliban ilk kez yüz yüze görüştü: Yeni bir sayfa açıyorlar

ABD ile Taliban ilk kez yüz yüze görüştü: Yeni bir sayfa açıyorlar

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban ile ABD yetkilileri yeni yönetim sürecinde ilk kez yüz yüze görüştüler. Taliban'ın 'Dışişleri Bakan Vekili' Muttaki, görüşmelerde 'yeni bir sayfa' açma konusunun tartışıldığını açıkladı.

ABD ile Taliban'ın üst düzey temsilcileri, dün ilk defa Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelerek görüştüler.

Taliban hükümetinin 'Dışişleri Bakan Vekili' Emirhan Muttaki, ABD ile Taliban'ın üst düzey temsilcileri arasında gerçekleşen ilk yüz yüze görüşmeyle ilgili Al Jazeera televizyonuna açıklamalarda bulundu.

Muttaki, ABD ile ilişkilerde "yeni bir sayfa açma" konusunu görüştüklerini ve insani yardım konusuna öncelik verdiklerini dile getirdi.

ABD'DEN AFGANİSTAN HALKINA KOVİD-19 AŞISI YARDIMI

ABD'nin Afganistan Merkez Bankası rezervlerine koyduğu engelin kaldırılmasını talep ettiklerini söyleyen Muttaki, ABD'nin Afganistan halkına yeni tip koronavirüs aşısı sağlayacağını bildirdi.

Muttaki ayrıca Taliban yetkililerinin Avrupa Birliği temsilcileriyle görüşeceği bilgisini de verdi.

Taliban’ın sözcülerinden Süheyl Şahin, Associated Press’e (AP) verdiği demeçte, üst düzey ABD ve Taliban yetkililerinin bugün ve yarın yapacağı görüşmelerde Doha Anlaşması'nı gözden geçireceklerini ifade etmişti.

Kamuoyuna açıklama yapma yetkisi olmadığı için isminin verilmesini istemeyen bir diğer yetkili ise söz konusu görüşmelerde, terör konusunun da ele alınacağını belirtmişti.

ABD'NİN AFGANİSTAN'DAN ÇEKİLME SÜRECİ

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başlamıştı.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, haziran ayından itibaren ülkenin büyük bir bölümünde hakimiyet sağlamıştı.

Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne alırken, 31 Ağustos’ta yabancı birliklerin Afganistan’dan çekilme süreci tamamlanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN