ABD: İran ile anlaşmanın ön taslağı üzerinde güçlü bir uyum var

ABD: İran ile anlaşmanın ön taslağı üzerinde güçlü bir uyum var

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran ile yürütülen müzakerelere ilişkin yaptığı açıklamada, anlaşmanın ön taslağı konusunda taraflar arasında güçlü bir mutabakat bulunduğunu söyledi. Hindistan’da düzenlenen Quad Dışişleri Bakanları toplantısı kapsamında konuşan Rubio, “Ya iyi bir anlaşma olacak ya da hiç anlaşma olmayacak.” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran ile yürütülen diplomatik süreç ve olası anlaşma taslağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Quad Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında Hindistan’da bulunan Rubio, gazetecilere yaptığı açıklamada taraflar arasında ön taslak konusunda önemli ölçüde uzlaşı sağlandığını belirtti.

Rubio şu ifadeleri kullandı:

"Ön taslağın nasıl olması gerektiği konusunda güçlü bir uyum ve mutabakat olduğunu düşünüyorum."

“YA İYİ BİR ANLAŞMA OLACAK YA DA HİÇ ANLAŞMA OLMAYACAK”

ABD Dışişleri Bakanı, anlaşma metnindeki bazı başlıklarda görüş ayrılıklarının sürdüğünü ancak bunların müzakere edilmeye devam ettiğini ifade etti.

Rubio, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"O yüzden bu konuları tek tek ele almamız gerekecek. Bir anlaşma olacak. Ya iyi bir anlaşma olacak ya da hiç anlaşma olmayacak."

BOĞAZLARIN KULLANIMI VURGUSU

Rubio, açıklamalarında uluslararası geçiş güzergâhlarına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Boğazların engelsiz şekilde ve herhangi bir geçiş ücreti uygulanmadan kullanıma açık olması gerektiğini belirten Rubio, bunun olası bir anlaşmaya varılması halinde derhal yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.

TRUMP’IN BÖLGE LİDERLERİYLE GÖRÜŞMESİNE ATIF

Marco Rubio, ABD Başkanı Donald Trump’ın birkaç gün önce bölgedeki bazı liderlerle gerçekleştirdiği görüşmelere de değindi.

Rubio, ABD yönetiminin müzakerelerdeki yaklaşımının açık olduğunu ifade etti.

QUAD TOPLANTISINDA YENİ GİRİŞİM DUYURULDU

Rubio, Hindistan’daki Quad Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı konuşmada ayrıca yeni bir bölgesel işbirliği girişimini de açıkladı.

Buna göre, üye ülkeler arasında bilgi paylaşımını güçlendirmeyi amaçlayan “Hint-Pasifik Deniz Gözetleme İşbirliği Girişimi”nin başlatıldığı duyuruldu.

QUAD İTTİFAKI HAKKINDA

Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (Quad), ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya arasında 2007 yılında oluşturulan bir diyalog platformu olarak kuruldu.

Yapı, 2017 yılında daha kapsamlı bir stratejik işbirliği mekanizmasına dönüştürüldü.

Uluslararası kamuoyunda zaman zaman Çin’e karşı gayriresmî stratejik forum olarak değerlendirilen Quad, düzenli toplantılar ve güvenlik, teknoloji ile bölgesel işbirliği alanlarında yürüttüğü temaslarla dikkat çekiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN