İran'dan İsrail'e misilleme ihtimali: ABD, Orta Doğu’ya askeri takviye yapıyor

İran'dan İsrail'e misilleme ihtimali: ABD, Orta Doğu’ya askeri takviye yapıyor

İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından ABD’nin, olası İran misillemesine karşı bölgeye savaş gemileri ve askeri varlık sevk ettiği öne sürüldü. Pentagon’un askeri planlarını yeniden şekillendirdiği ve doğu Akdeniz’e donanma unsurları yönlendirdiği bildirildi.

İsrail’in İran’da çok sayıda kenti hedef alan saldırılarının ardından, ABD yönetiminin Orta Doğu’daki askeri varlıklarını yeniden konuşlandırmaya başladığı iddia edildi. ABD basınına konuşan iki üst düzey yetkili, Washington’un İran’ın olası misillemesine karşı bölgedeki caydırıcılığını artırmayı hedeflediğini bildirdi.

Yetkililere göre ABD Donanması, balistik füzelere karşı savunma sistemleriyle donatılmış USS Thomas Hudner savaş gemisinin Doğu Akdeniz’e doğru ilerlemesini emretti. Ayrıca ikinci bir savaş gemisinin de göreve hazır olması talimatı verildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın konuyu görüşmek üzere Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileriyle bir araya geldiği belirtildi.

Daha önce 1 Ekim 2024’te İran’ın İsrail’e misilleme olarak ateşlediği 200'den fazla füzenin etkisiz hale getirilmesinde ABD savaş gemilerinin kritik rol oynadığı hatırlatıldı.

İSRAİL’İN İRAN’A SALDIRILARI

İsrail’in sabaha karşı düzenlediği saldırılarda İran’ın başkenti Tahran, Tebriz, İsfahan’daki Natanz Nükleer Tesisi ile Loristan, Kirmanşah, Şiraz, Huzistan, Hemedan ve Kum kentleri hedef alındı. Natanz’daki nükleer tesiste herhangi bir sızıntı olmadığı açıklandı.

Saldırılarda İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, Devrim Muhafızları Genel Komutanı Hüseyin Selami ve diğer üst düzey komutanlarla birlikte 6 nükleer bilim insanı hayatını kaybetti. Aynı zamanda Tahran’daki sivil bölgelerin de hedef alındığı, saldırılarda kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği bildirildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “tehlike ortadan kalkana kadar” operasyonların süreceğini açıklarken, Savunma Bakanı Yisrael Katz ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. İsrail ordusu, saldırılarda 200’den fazla savaş uçağı ve insansız hava aracının görev aldığını bildirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN