ABD istihbaratı: Çin’in İran’a gelişmiş radar sistemi sağlamayı değerlendiriyor

ABD istihbaratı: Çin’in İran’a gelişmiş radar sistemi sağlamayı değerlendiriyor

ABD Savunma İstihbarat Ajansı’na (DIA) dayandırılan iddialara göre Çin’in, İran’a gelişmiş radar sistemleri sağlama seçeneğini değerlendirdiği öne sürüldü. Söz konusu sistemlerin özellikle düşük irtifada seyreden hava tehditlerinin tespit kapasitesini artırabileceği belirtiliyor. ABD’li yetkililerin değerlendirmeleri, çatışmanın bölgesel sınırları aşabileceği endişelerine yol açtığı şeklinde aktarıldı.

ABD istihbaratının, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan savaş sürecinin ardından Çin’in İran’a yönelik olası askeri teknoloji transferlerini değerlendirdiğine dair bulgular elde ettiği iddia edildi.

CBS News’ün konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD Savunma İstihbarat Ajansı (DIA) analistleri, Çin’in İran’a özellikle gelişmiş radar sistemleri sağlama seçeneğini değerlendirdiğini tespit ettiklerini ileri sürdü.

RADAR SİSTEMLERİNİN OLASI KAPASİTE ARTIŞI

Haberde yer alan değerlendirmelere göre, söz konusu radar sistemlerinin İran’ın hava savunma kapasitesini güçlendirme potansiyeli bulunuyor. Bu sistemlerin, özellikle düşük irtifada uçan insansız hava araçları (İHA) ve seyir füzeleri gibi tehditlerin tespit edilmesinde İran’a önemli bir avantaj sağlayabileceği ifade ediliyor.

İsmini açıklamayan yetkililer, Çin’in söz konusu transferi gerçekleştirip gerçekleştirmediğinin henüz netlik kazanmadığını belirtti. Aynı yetkililer, elde edilen bulguların Washington’da, İran’daki çatışmaların yalnızca bölgesel aktörlerle sınırlı kalmayıp farklı ülkeleri de içine çekebileceği yönünde endişelere neden olduğunu ifade etti.

ÜÇÜNCÜ ÜLKELER ÜZERİNDEN TRANSFER İDDİASI

Yetkililer ayrıca ABD istihbaratının, Çin’in doğrudan müdahaleyi gizlemek amacıyla üçüncü ülkeler üzerinden İran’a hava savunma sistemleri transfer etmeyi de değerlendirdiğine dair bulgular bulunduğunu aktardı.

DIA, Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ve Beyaz Saray’ın konuya ilişkin herhangi bir yorum yapmadığı bildirildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN